Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar MÜBADİL TORUNLARI YUNANİSTAN’IN TURİZMİNE KATKI SAĞLIYOR

MÜBADİL TORUNLARI YUNANİSTAN’IN TURİZMİNE KATKI SAĞLIYOR

13
0

Mübadil torunları Yunanistan’ın turizmine katkı sağlıyor. Mübadele zamanında Didim’e yerleştirilenlerin torunları, yıllar sonra atalarının yaşadığı toprakları ziyaret etti. Didim’den giden 36 kişilik grup Yunanistan ve Makedonya’da ziyaretlerde bulundu.

Mübadele zamanında Yunanistan Kavala kentine bağlı Kuçkar ve Devekıran şehirlerinden Didim’e göç ettirilerek buralara yerleştirilenlerin torunları yıllar sonra atalarının yaşadıkları toprakları ziyaret ettiler. Didim Rumeli Kültürüne Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Bilgin öncülüğünde bir araya gelen 36 kişilik grup 6 günlük ziyaretlerinin ilk durağı Yunanistan Kavala kentine bağlı Kuçkar ve Devekıran oldu. Atalarının mübadele öncesi yaşadığı şehirleri gezen Didimliler geçmiş izlerini taşıyan mekanları ziyaret edip rehber aracılığıyla bilgi edindiler. Grup Yunanistan gezisinin ardından Makedonya’da gezilerden bulundu.

“GEÇMİŞİN İZLERİNİ BULAMADIK”

Gerçekleştirilen geziyle ilgili bilgiler veren Didim Rumeli Kültürüne Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Bilgin, “İlk olarak 36 kişilik grupla atalarımızın doğup yaşadığı yer olan Kuçkar ve Devekıran köylerini gezdik. İlgi ve merak konusu olan köylerden geçmişin izlerini aradık. Bu ziyarette duygusal anlara da sahne oldu ama bir gerçek var ki Yunanistan, Türklerden kalan tarihi eser ne varsa bırakın bakım yapmayı, kafasından silmiş yani çok yer talan edilmiş. Az da olsa görebileceğimiz yerler bulduk bu tesellimiz oldu. Bunun dışında Gümülcine, Dedeağaç, İskeçe, Kavala, Drama, Selanik Florina ve Edessa kentlerini gezdik. Güzel bir gezi oldu” dedi.

Bilgin Yunanistan gezisinin ardından Makedonya’ya (FYROM) gittiklerini belirterek “Burada Üsküp, Bitova, Ohri ve Manastır’ı dolaştık. Üsküp’te tamamen bir Türk kenti; şehirde birçok yapı ayakta ama fakir bir ülke… Manastır’da Atatürk’ün okuduğu okul bir müze olarak hizmet veriyor” dedi.

Bilgin gezinin kendileri açısından verimli olduğunu kaydederek tüm Didimlileri atalarının yaşadıkları toprakları görmeleri tavsiyesinden bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz