Ana Sayfa Yunanistan Haber “Evros (Meriç) Yangınları ve Hibrit Savaş Senaryosu”

“Evros (Meriç) Yangınları ve Hibrit Savaş Senaryosu”

0
0

Yunan basını Dedeağaç bölgesinde çıkan yangınlarla ilgili kasıtlı olduğunu ileri sürüyor ve bir hibrit savaşın yaşandığından bahsediyor.

Batı Trakya’nın Meriç ili (Evros), son haftalarda çıkan ve 12. Gününde yanmaya devam eden yangınlarla olayların merkezinde yer alıyor. Polis ve itfaiyenin yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı’nda (GEETHA) da alarm verildi. Bunu, Güney Meriç’teki yangınları söndürme çabalarına elindeki tüm araçlarla yardım etmeye devam eden ordunun devasa bir seferberliği izledi.

Kritik tesislerin yakınında çıkan yangınlar

Deprem diplomasisinden sonra Ege’de sular sakin kalabilir ama Yunan Pentagonu’nda 4’üncü Kolordu’nun kritik tesislerinde iki kez çıkan yangının tesadüfen çıkmadığını tahmin eden sesler az değil. Genelkurmay Başkanının, bölgede devam eden kriz ve yangınlar nedeniyle gelişen durumu yakından incelemek amacıyla 4’üncü Kolordu Sorumluluk Alanındaki Oluşum ve Birliklere bir hafta süreyle çifte ziyarette bulunması kesinlikle tesadüfen olmadı.

Genelkurmay Başkanı General Konstantinos Floros, yangının bazılarını tehdit etmesine rağmen Silahlı Kuvvetlerine ait ayakta kalan tüm kritik tesislerine bizzat yerinde otopsi yaptı. Bunlar ordunun Derbent (Avantas) ve Halıköy (Palagia) yerleşimlerindeki mühimmat depolarının yanı sıra Güvendik’teki (Mesimvria) yakıt depolarıydı. Her üç bölgede askeri unsurların çevresinde orduya ait iş makineleriyle yangın önleme ara yolları açıldı.

Rodop ilinin Şapçı (Sapes) bölgesinde 4’üncü Kolordu’nun NATO standartlarında olmayan mühimmat depoları bulunuyor. Her üç depodan da bulunan mühimmatlar tedbir amacıyla zamanında çıkarılarak Igloo tipi depolara yerleştirildi.

GEETHA Başkanı sosyal medyadaki paylaşımında hibrit tehditlere dolaylı olarak değindi: “Silahlı Kuvvetlerin destansı ve yaşamsal tesisleri ilk kez, benzeri görülmemiş yoğunluk ve süreye sahip büyük bir yangının ‘gözünde’ bulundu ve yüzde 100 dayanıklı kaldı. Altyapımızın dayanıklılığı pratikte ortaya çıktı.”

Milli Savunma Genelkurmay Başkanlığı’nın son rakamlarına göre: Bölge genelinde her gün 12.500 Silahlı Kuvvetler personeli yangın önleme ve söndürme çalışmalarına katılıyor ve aşağıdaki önlemler yürürlükte:

– Atina-Viotia bölgesine 3 sekiz saatlik vardiya halinde (420 kişi) 70 gözetleme devriyesi görev yapıyor.

– Bölge genelinde 5-10 kilometreye kadar askeri tesislerin güvenliğini sağlamak için ülke genelinde devriye görevi icra ediliyor.

– Askeri Hastaneler ve Tıbbi Birimler teyakkuz durumunda bulunuyor.

– Mevcut tüm iş makineleri, gerektiğinde görevin anında yerine getirilmesi için şoförler ve operatörlerin kışlalarda bulunmasıyla birlikte tank taşıyıcılarında yüklü olarak tutuluyor.

– Silahlı Kuvvetlerin araç gereç ve iş makineleri halen kullanıma hazır olarak bekletiliyor.

Yasa dışı göçle ilgili toplantılar – Silahlı Kuvvetlerin rolü ve önemi

Son 48 saatte GEETHA Başkanı başkanlığında iki önemli toplantı gerçekleştirildi.

Her iki toplantı da Dedeağaç’ta bölgedeki Polis ve Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Ana konu, mülteci-göçmen akışının hızla artması nedeniyle ordunun mülteci-göçmen durumunun yönetilmesine yardım etmesiydi. Geçitlerde olduğu gibi çit olmayan yerlerde de artış gözlemlenmiştir. Geçtiğimiz ay boyunca Türk kaçakçıların yönlendirdiği düzinelerce düzensiz göçmen Evros’ta yeni veya korunmasız geçişler ararken, çok sayıda polis ve askeri güç alarma geçti.

Askeri kaynaklar, Özel Kuvvetlerin (Komandolar) Meriç ve Rodop dağlarındaki devriyelerinin Polis otoriteleri ile iş birliği halinde aşağıdaki planla devam edeceğini belirtiyor: Küçük ve uzak bölgelerde  Pusu – Devriyeler – Yer Tespiti – Gözaltına alma ve vatandaşların güvenlik duygusunu güçlendirmek için Yunan Polisine teslim etmek.

Bölgede görev yapan Silahlı Kuvvetler mensuplarıyla konuşan GEETHA Başkanı Floros, “Eşi benzeri görülmemiş koşullarla karşı karşıyaydık ve büyük tehdide rağmen personel ve tesislerimiz buna dayandı. Bu yaptığnızı aynı şevkle sürdürün. Tehlike geçmedi.” dedi.

GEETHA Başkanı Konstantinos Floros, Meriç’te (Evros) bulunduğu süre içerisinde, 4’üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Dimokritos Konstantakos’la birlikte, Çörekköy’deki (Kastanies) 1. Gözetleme Karakolu’nu, Koyunyeri (Provatonas) ve Sofulu’daki (Sufli) 7’nci ve 50’nci Motorlu Tugaylar’ın karargahlarını ziyaret etti. Sırasıyla Dimetoka (Didimotiho) XVI. Mekanize Piyade Tümeni Karargahında güvenlik ve yangın güvenliği tedbirlerini yerinde denetleyerek, mevcut durum hakkında komutanlar tarafından kendisine bilgi verildi.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz