Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar BATI TRAKYA TÜRKLERİ’NİN SORUNLARI EXETER’DE TARTIŞILDI!

BATI TRAKYA TÜRKLERİ’NİN SORUNLARI EXETER’DE TARTIŞILDI!

15
0

İngiltere’deki Exeter Üniversitesi Türk Öğrenci Topluluğu ile İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa düzenledikleri ‘Batı Trakya Türkleri Bağlamında Yunanistan’ın Azınlık Politikaları’ konulu seminer 23 Ocak’ta üniversite kampüsünde gerçekleşti.

Seminere konuşmacı olarak davet edilen akademisyen Dr. Sebahattin Abdurrahman, Batı Trakya Türklerini tanıtarak başladığı konuşmasında Batı Trakya’nın coğrafi konumundan da bahsetti. Özellikle Yunanistan’ın uygulamakla yükümlü olduğu azınlık haklarını, bu hakların  kaynaklandığı ilgili uluslararası belgelere de değinerek açıklayan Dr. Abdurrahman, söz konusu  belgelerin bazılarının hukuki gecerliliklerinin Yunan yargı sistemi tarafından tanınmış ve uluslararası yükümlülüklerin çeşitli yasalarla iç hukuka aktarılmış olmasına rağmen, uygulamaların çogu zaman hukuki çerçevenin uzağında kaldığını belirtti. Azınlık haklarının varlığını görmezden gelen Yunan devlet politikalarının zamanla ve bilinçli bir şekilde hakları ortadan kaldırmaya yönelik olarak değiştiğini söyleyen Dr. Abdurrahman,  bu politikların sonucunda Batı Trakya Türklerinin azınlık eğitimi, müftülük, vakıflar gibi özerk olması gereken alanlarda kontrol ve yönetim haklarının büyük oranda elimine edildiğini ifade etti. Avrupa Birliği’nin Yunanistan’daki azınlık haklarının uygulanmasında ciddi bir katkısının olmadığını ifade eden Dr.Abdurrahman, azınlık haklarını tamamen ortadan kaldırma siyasetinin azalmadan devam ettiğini ve bunun en son örneğinin de tamamı Yunanlılardan oluşacak bir komite tarafından cami imamlarının atanmasına imkan veren düzenlemenin Yunan Meclisi’nden geçmesi olarak gösterdi. Dr.Abdurahman, Yunan idareciler ile Türk azınlık arasındaki gerilimin ve güvensizliğin her geçen gün arttığını söyleyerek seminer konuşmasını tamamaladı.  

Exeter Üniversitesi Türk Öğrenci Topluluğu, yaptığı açıklamada seminerler dizisi çerçevesinde başlatılan çalışmaların dördüncüsü olan bu etkinlik sayesinde Batı Trakya Türkleri ile ilgili önemli bilgiler edindiklerini söylediler. Ayrıca gerek İngiltere’deki Türk ögrencilerin sorunları, gerekse Türkiye ve Türk kamuoyunu ilgilendiren konularla alakalı etkinlikler düzenleme niyetinde olduklarını, ve imkanları doğrultusunda bu çalışmaları düzenlemeye devam edeceklerini ifade ettiler.

İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı, Mehmet Ridvan Hacıbedel ise, Batı Trakya Türklerinin sorunlarının daha geniş çevreler tarafından bilinmesine fırsat tanıyacak ve çözüme katkısı olacak tartışmalara imkan verecek etkinlikleri Dernek olarak desteklediklerini, bu ortak etkinliğin de bu doğrultuda gerçekleştiğini belirtti. Başkan Hacıbedel, bundan sonra da hem sivil toplum kuruluşları, hem de üniversite çatısı altındaki akademik kuruluşlarla ortak çalışmalar gercekleştirmeyi  amaçladıklarını  söyledi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz