Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Επιστολή Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη προς τον Πρωθυπουργό

Επιστολή Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη προς τον Πρωθυπουργό

20
0

Eπιστολή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη προς τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για το θέμα των επενδύσεων εξόρυξης και εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της Θράκης.

Ο κ. Γιαννακίδης ζητά την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού ώστε να αποτραπεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκεκριμένης επένδυσης. Η επιστολή έχει ως εξής:

 

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Επικοινωνώ με την παρούσα επιστολή μου μαζί σας γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αποδεδειγμένη διαχρονικά ευαισθησία σας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις ανάγκες της.

Επειδή διαχέεται η πληροφορία ότι σε επικείμενη διυπουργική επιτροπή υπάρχει πιθανότητα να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα των επενδύσεων εξόρυξης και εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της Θράκης, μέσα από διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης (FAST TRACK), ζητώ την προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου να αποτρέψετε το οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο και τούτο γιατί αυτό θα συνιστά αναπτυξιακή ταφόπλακα για τον τόπο μου.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζούμε σε μία εποχή που οι δείκτες της κοινωνικοοικονομικής δυσπραγίας κατατάσσουν την Περιφέρεια μας σε μία από τις πρώτες δυστυχώς θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον. Αν η δραματική αυτή εξέλιξη συνεχιστεί τότε είναι βέβαιο ότι η κατάσταση σε αναπτυξιακό και δημογραφικό επίπεδο μπορεί να μην είναι πλέον αναστρέψιμη.

Στην Περιφέρεια μας, όλοι όσοι επωμιζόμαστε θεσμικούς ρόλους και πρωτίστως η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο θεσμός με την μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση έχουμε συναποφασίσει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο βιώσιμης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα την τοποθετεί στο επίκεντρο της νέας γεωγραφίας και της νέας οικονομίας.

Στον πυλώνα της αναπτυξιακής μας προσπάθειας έχουμε τοποθετήσει τα 2 λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης καθώς και τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες η ολοκλήρωση των οποίων θα καταστήσουν την Περιφέρεια σύγχρονο και ελκυστικό διαμετακομιστικό κέντρο δια του οποίου οι αγορές θα μπορούν να επικοινωνούν με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αλλά και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης. Και ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι ούτε υπερφίαλος, ούτε και ουτοπικός. Προϋποθέτει ωστόσο, εφόσον αυτή είναι η δική μας επιλογή, το σεβασμό της και την υποβοήθησή της από όλους όσους έχουν την δυνατότητα αλλά και το εθνικό χρέος να το πράξουν.

Και σε αυτό το σημείο ζητώ την παρέμβαση σας προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν οι υποδομές στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ώστε πολύ σύντομα αυτό να καταστεί λειτουργικό και διεθνώς ανταγωνιστικό.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η κρίση της εποχής δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση χώρο για επενδύσεις που θα αμαυρώσουν την περιοχή μας στιγματίζοντάς την και ακυρώνοντας τον δικό μας σχεδιασμό. Άλλωστε για το θέμα οι τοπικές κοινωνίες και τελευταία το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ έχουν αποφανθεί αρνητικά θεωρώντας τέτοιες επενδύσεις ως ανεπιθύμητες και βλαπτικές για το περιβάλλον και την αειφορία του.

 

Ο δρόμος είναι άλλος. Δύσκολος αλλά όχι αδιέξοδος. Το αντίθετο. Ο μόνος που δίνει προοπτική για το μέλλον αφού τοποθετεί την Περιφέρεια σε μία νέα διεθνή αναπτυξιακή κλίμακα.

Κλείνω υπενθυμίζοντας σας την θέση σας στην Κομοτηνή, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι για το θέμα του χρυσού θα αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες. Και οι τοπικές κοινωνίες αποφάσισαν.

Βέβαιός ότι το αίτημά μας θα εισακουστεί σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ο Περιφερειάρχης

Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Άρης Γιαννακίδης»

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz