Ana Sayfa Ελληνικά Νέα θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας

θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας

2
0

Η γερμανική εφημερίδα Bild εγκωμίασε τις θετικές εξελίξεις που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας με τον τίτλο «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ξανά ο καλύτερος φίλος των Ελλήνων. Μπορούν να σταματήσουν την προσφυγική κρίση», αναφέρθηκε ότι οι σχέσεις που δεν πήγαιναν καλά για ένα διάστημα αντικαταστάθηκαν από μια θετική περίοδο.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πλέον είναι καλοί φίλοι επίσημα και σημειώνεται ότι οι αντανακλάσεις αυτού παρατηρήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στην Τουρκία αποτέλεσε σημείο καμπής για την ανάκτηση θετικής δυναμικής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρεται: «Μια καταστροφή άλλαξε τα πάντα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος που επισκέφτηκε την Τουρκία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τότε Υπουργός Εξωτερικών, καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογό του αγκαλιάζοντας τον».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η σημασία της θετικής κατεύθυνσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σημειώνεται “Αυτή η νέα περίοδος επηρεάζει όχι μόνο τις δύο χώρες, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί; Λόγω της μεταναστευτικής κρίσης”.

Σημειώνεται πως μετά τον σεισμό, η Τουρκία έδειξε σημάδια συνεργασίας με την Ελλάδα στο θέμα των παράτυπων μεταναστών, και αναφέρεται «Ενώ αυτή η καλή θέληση επεκτάθηκε μέχρι και επανεισδοχή των ανθρώπων στα σύνορα του ποταμού Meriç, η τουρκική ακτοφυλακή σταμάτησε δεκάδες βάρκες πριν φτάσουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά ύδατα».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της ελληνικής κυβέρνησης Αλέξανδρος Διακόπουλος σημείωσε πως η καλή θέληση της Τουρκίας είναι πολύ ωφέλιμη.

Ο ειδικός του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής Γιώργος Τζογόπουλος δήλωσε ότι εάν οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχιστούν με θετική ατζέντα, θα γίνει ένα μεγάλο βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο θέμα της καταπολέμησης της προσφυγικής κρίσης.

«Θα δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο και οι δύο χώρες θα μπορούν να συζητήσουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ΕΕ», είπε ο Τζογόπουλος.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz