Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Yunanistan devleti ne yazık ki Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının, azınlık olmaktan kaynaklanan hatta onun da ötesinde insan olmasından kaynaklanan haklarına ilişkin sürekli ayak sürüyor.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Yunanistan devleti ne yazık ki Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının, azınlık olmaktan kaynaklanan hatta onun da ötesinde insan olmasından kaynaklanan haklarına ilişkin sürekli ayak sürüyor. Yunanistan, Lozan’ı uygulamamış olmakla, buna alternatif bir uygulama ortaya koymuş olmakla zaten Lozan’ı değiştirmiş oluyor” dedi.
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Konferans Salonu’nda katıldığı bir program sonrası basın mensuplarıyla bir araya geldi. Çavuşoğlu, Lozan Antlaşması’nın düzenlenmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin, “Bunun altında yatan neden, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığına Lozan’ın alt metinleri ve Lozan’dan önce yapılmakla beraber atıf yapılan diğer anlaşmaların uygulanmamasından kaynaklanan bir durum. İstanbul’daki gayrimüslim azınlığa karşılık olarak, Batı Trakya’daki Müslüman azınlık yerlerinde bırakıldılar.
Diğer bölgelerde yaşayan Rum ve Türkler mübadeleye tabi tutuldular. 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması ile bu hüküm altına alınmıştır. O tarihte Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının bölgede nüfus yoğunluğu yüzde 85, Yunanlıların ise yüzde 15’ti. Mülkiyet oranı da Türklerin lehine yüzde 85’ti. Bugün geldiğimiz zaman bunun tam tersi istikamette bir gelişme olduğunu görüyoruz.
Son yıllarda özellikle Yunanistan devleti ne yazık ki Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının, azınlık olmaktan kaynaklanan hatta onun da ötesinde insan olmasından kaynaklanan haklarına ilişkin sürekli ayak sürüyor. Onları iade etmek ve vermek konusunda maalesef ‘görmedim, duymadım’ ve ‘bilmiyorum’ şeklinde bir yaklaşımı var.
“Bizim için iki başlılık değil, bizim için yegane müftülük, seçilmiş müftüler.”
Şu anda halen iki başlılık orada devam ediyor. Bizim için iki başlılık değil, bizim için yegane müftülük, seçilmiş müftüler. Dolayısıyla bakıyorsunuz bir yerde Lozan bir yerde Atina Anlaşması ama gel gelelim dönüp baktığımızda müftülerini seçtirmiyorlar. Yıllardan beri böyle devam diyor. Bu bir kere zaten Lozan’ın fiilen değişmesi anlamına geliyor. Yunanistan, Lozan’ı uygulamamış olmakla, buna alternatif bir uygulama ortaya koymuş olmakla zaten Lozan’ı değiştirmiş oluyor” şeklinde konuştu.