Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Η Ομάδα Εργασίας της Παγκόσμιας Περιοδικής Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε την...

Η Ομάδα Εργασίας της Παγκόσμιας Περιοδικής Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε την έκθεσή της για την Ελλάδα

20
0

Η Ομάδα Εργασίας της Παγκόσμιας Περιοδικής Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών, εξέδωσε την έκθεσή της για την Ελλάδα. Μετά από τρεις μήνες της συζητήσεως της Εθνικής Έκθεσης Ελλάδας που είχε γίνει την 9 Μαϊου 2011, η Ομάδα Εργασίας δημοσιοποίησε την Έκθεση Ελλάδος.

 

Το πρόβλημα σχετικά με το Νόμο Περί των Βακουφίων

 

Ως προς τα θέματα της “ Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης” και την “ Διοίκηση και Διαχείριση των Βακουφίων των Μουσουλμάνων της Θράκης”, η Ομάδα Εργασίας σημειώνει ότι το 2008 η Ελλάδα συνέταξε έναν καινούριο Νόμο για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της “Μουσουλμανικής” Μειονότητας. Επιπρόσθετα, στην έκθεση αναφέρεται, πως η Κυβέρνηση, μαζί με το θέμα της εκλογής των μουφτήδων, προσπαθεί να βρει λύσεις και για το ζήτημα της εκλογής των μελών της διοίκησης των βακουφίων.

 

19ο Άρθρο

 

Η έκθεση αναφέρει επίσης, πως το 19ο άρθρο του Ελληνικού Κώδικα Ιθαγένειας που έδινε την δυνατότητα αφαίρεσης της ιθαγένειας των ατόμων που είχαν “μεταναστεύσει από τη χώρα χωρίς πρόθεση γυρισμού”, καταργήθηκε το 1998.Αναφέρεται πως, σήμερα, πολύ λίγοι Μουσουλμάνοι παραμένουν ανιθαγενείς λόγω της αφαίρεσης της ιθαγένειάς τους, πως τους παρέχεται ένα ειδικό δελτίο ταυτότητας και πως γίνονται συγκεκριμένα βήματα για να δοθεί ιθαγένεια στους λιγοστούς αυτούς ανιθαγενείς.

 

Το δικαίωμα Ίδρυσης Σωματείων

 

Σχετικά με τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί την ελευθερία ίδρυσης συλλόγων (Τουρκική Ένωση Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης και Σύλλογος Νέων Έβρου), αναφέρεται πως έχει συσταθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Επίσης, τονίζεται πως υπάρχουν αρκετοί μειονοτικοί σύλλογοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις αναγνωρισμένοι από τα αρμόδια δικαστήρια, οι οποίες δρουν στην περιοχή της Θράκης χωρίς προβλήματα.

 

Οι Τούρκοι της Ρόδου και Κω

 

Σχετικά με την κατάσταση των “Ελλήνων Μουσουλμάνων” που ζουν στην Κω και Ρόδο των Δωδεκανήσων, η Ομάδα Εργασίας σημειώνει πως αυτοί έχουν πλήρως ενταχθεί στον υπόλοιπο πληθυσμό. Η έκθεση αναφέρει πως οι “Μουσουλμάνοι” που ζουν στην Κώ και Ρόδο, εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα χωρίς καμία παρέμβαση.

 

Συμβουλές προς την Ελλάδα

 

Στην έκθεση εμπεριέχονται και διάφορες συμβολές των χωρών μελών της Ομάδας Εργασίας προς την Ελλάδα. Σχετικά με την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, επί το πλείστον η Τουρκία κατευθύνει συμβουλές. Οι συμβουλές της Τουρκίας αφορούν την ελευθερία ίδρυσης σωματείων, την εκλογή των μουφτήδων και το ζήτημα διορισμένων ιμάμηδων, τον Νόμο περί Βακουφιών, το δικαίωμα εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα στην Κω και Ρόδο, την λειτουργία νηπιαγωγείων στην Τουρκική γλώσσα και το θέμα του άρθρου 19.

 

Πρόεδρος Χαμπίπογλου : Η επιρροή του μηχανισμού  της UPR απέχει πολύ από το να φέρει το  επιθυμητό αποτέλεσμα

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλήτ Χαμπίπογλου δήλωσε σχετικά με το θέμα: “ Λόγω του ότι αποτελεί ένα διακρατικό δημιούργημα, ο Μηχανισμός της Παγκόσμιας Περιοδικής Επιθεώρησης απέχει πολύ από επιθυμητό αποτέλεσμα και αδυνατεί να δημιουργήσει την απαιτούμενη επιρροή. Ενώ ως προς το περιεχόμενό του είναι ελλιπής και μεροληπτικός…Εξ’ αυτού και ως Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, θα συντάξουμε μια παράλληλη έκθεση την οποία θα καταθέσουμε στα αρμόδια όργανα.”

 

Για όλη την σχετική έκθεση βλ.

http://www2.ohchr.org/SPdocs/UPR/11session/A_HRC_18_13_Greece.doc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz