Ana Sayfa Yunanistan Haber Dedeağaç Limanı’nda Silahlarla Gövde Gösterisi Yaptılar

Dedeağaç Limanı’nda Silahlarla Gövde Gösterisi Yaptılar

1
0

Silah deposu haline gelen Dedeağaç Limanı, Girit adasındaki SUDA Askeri Üssünü aratmıyor.

Balkanlar’da gerçekleşecek ABD ve NATO tatbikatı için geri sayım devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Batı Trakya’nın Dedeağaç limanına asker ve silah yığmaya devam ediyor. Son döneme Dedeağaç Limanı Girit adasındaki SUDA Askeri Üssünü aratmıyor.

Bu sabah saatlerinden itibaren Dedeağaç limanında oldukça yoğun bir hareketlilik yaşandı. Atina’dan Dedeağaç’a Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Konstandinos Karamanlis, ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt,  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Konstandinos Floros, ABD’li General Christopher Mohan ve İngiliz Korgeneral Ivon Jones Dedeağaç’a gelerek Limanda düzenlenen bir törene katıldılar.

Dedeağaç’a gelen ve törende konuşan Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, “Dedeağaç jeostratejik konumu nedeniyle artık büyük yatırımlara yaklaşabilir” dedi.

Panagiotopulos konuşmasında, limanın işlevselliğinin iyileştirilmesinden elde edilen en somut sonuçlara, bu tatbikat için kuvvet ve malzeme transferindeki kilit rolüne, büyük yatırımları çekme olasılıklarına, ulaştırma altyapısının dinamiklerine ve liman ağının yol ağına değindi. Ayrıca ABD ile mevcut Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşmasının yaz aylarında revize edilerek daha da güçlendirilmesine özel atıfta bulundu.

Panagiotopulos aynı zamanda Türkiye’ye mesaj göndererek, “Yunanistan her zaman egemenlik haklarını savunmaya hazırdır ve gerekirse bunu kararlı ve etkili bir şekilde yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Panagiotopulos, Dedeağaç limanının işlevselliğinin iyileştirilmesinden elde edilen olumlu sonuçlar, özellikle büyük gemilerin demirleme olasılığı ve bunun sonucunda ağır askeri malzeme yükleme ve boşaltma olasılığı açısından açıkça görülebildiği için özel memnuniyetini dile getirdi.

Panagiotopulos, “Aleksandrupolis (Dedeağaç) limanı, yukarıda bahsedilen “Defender Europe 2021” tatbikatı için güç ve malzeme transferinde oynadığı çok önemli rolle kanıtlanmıştır. Bu yatırımlar, yeni iş alanları yaratarak böylece ülkemiz için faydaları katlayarak ekonomik faaliyetlerin canlanmasına katkıda bulunacak. Ama özellikle de Dedeağaç ve Doğu Makedonya-Trakya Bölgesi’ne yeni iş ve isdihdam yaratacak.”

Ulaşım altyapısına değinen Panagiotopulos, ulaşım altyapısının ve daha geniş alandaki karayolu ağının, Dedeağaç limanının Avrupa’nın enerji güvenliği için özel bir öneme sahip olduğunu, kuzey ve güney ulaşımın dikey ekseninde stratejik bir merkez olma koşullarını yarattığını vurguladı.

Bakan Panagiotopulos ABD ve Yunanistan ile ilişkiler ve “Defender Europe 2021” tatbikatı hakkında şu ifadeleri kullandı.

“Tatbikat, Yunanistan ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki savunma işbirliği alanında, stratejik ve dolayısıyla karşılıklı yarar sağlayan, her iki ülkenin de güvenlik, istikrar ve refahına önemli ölçüde katkıda bulunma arzusundan esinlenen bir işbirliği olan geniş bir faaliyet yelpazesine katkıda bulunuyor.

Yunanistan ve ABD, ABD ve Yunanistan, bir yandan güçlü, verimli ve birlikte çalışabilir bir Silahlı Kuvvetlerin sürdürülmesini sağlamak ve diğer yandan silahlı kuvvetleri teşvik etmek için bu stratejik savunma ilişkisini daha da güçlendirmek için ortak iradeye sahiptir. Hedef, mevcut Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşmasını genişleterek ve derinleştirerek daha da güçlendirmektir.

Savunma İşbirliği Anlaşması iki ülkenin çalışma grupları tarafından gözden geçiriliyor, böylece yakında, yaz aylarında, pratikte daha da fazlasını kanıtlayacak olan yeni gözden geçirilmiş forma gideceğiz. Karşılıklı savunma işbirliği anlaşması yoluyla Yunanistan ile ABD arasındaki stratejik ilişkinin derinleştirilmesi çıkarımızadır.”

“Yunanistan güvenilir bir müttefik ve egemenlik haklarını savunmaya hazır.”

Doğu Akdeniz’in büyük stratejik önemini vurgulayan Panagiotopulos, bu etkinliğin “istikrar, büyüme ve refah için daha fazla umut ve fırsat sunduğunu” belirterek, şunları ekledi:

“Bununla birlikte, aynı zamanda, ilgili taraflarca kararlılık ve birlik içinde ele alınması gereken ortak güvenlik zorlukları, güvenlik tehditlerini ve diğer faktörler birlikte mücadele edilecektir.

Yunanistan güvenilir, güçlü ve tutarlı bir müttefiktir ve daha geniş Doğu Akdeniz bölgesinde ve aynı zamanda Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da zaman içinde istikrarın bir direği olmaya devam etmektedir.  Her zaman uluslararası hukuka ve iyi komşuluk ilkelerine dayalı işbirliği ve ilişkiler arzuluyoruz.

Bugün, bu önemli askeri faaliyetteki varlığımızla, ancak esas olarak Dedeağaç limanının artan imkanlarıyla açılan perspektifle, bu faaliyetlerin yoğunlaştırılması için buradan, Dedeağaç’tan her yöne Yunanistan, egemenlik haklarını savunmaya her zaman hazırdır ve bunu kararlı bir şekilde ancak gerekirse etkili bir şekilde yapacaktır.

Doğu Makedonya-Trakya Bölgesi, ancak özellikle Dedeağaç haritaya çok dinamik bir şekilde daha geniş bölgede merkezi, stratejik referans noktaları olarak giriyor. Hala yapılması gereken çok iş var, ama yapılacak, çünkü başlangıç ​​çok iyimser sonuçlar verdi ve Yunanistan ile ABD arasındaki stratejik ilişki genişliyor.

İşimiz, görevimiz, tüm bunların artık teoride olmadığının, dinamik ve pratikte kanıtlanmış ve geliştiğinin pratik kanıtı olan bu tür faaliyetlerle onu derinleştirmek için elimizden geleni yapmak, daha da güçlendirmektir.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz