Ana Sayfa Yunanistan Haber “Dedeağaç’ın Stratejik Konumu Bir Avantaj Olarak Ortaya Çıkıyor”

“Dedeağaç’ın Stratejik Konumu Bir Avantaj Olarak Ortaya Çıkıyor”

2
0

ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Dedeağaç limanında düzenlenen törende yaptığı konuşmada ABD’nin Dedeağaç limanına verdiği büyük önem ve onun hayati rolüne değindi.

Dedeağaç’ı 6. kez ziyaret eden Büyükelçi Geoffrey Pyatt, Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, Yunanistan Genelkurmay (GEETHA) Başkanı Konstantinos Floros, Kara Kuvvetleri (GES) komutanı Korgeneral Haralampos Lalusis ve diğer üst düzey misafirlerle birlikte limanın yeni ticaret terminalini gezdi.

Büyükelçi Pyatt çıktığı kürsüde yaptığı konuşmasında, Yunanistan ile ABD arasındaki savunma ve güvenlik alanındaki stratejik ilişkilere değindi. Pyatt, “son haftalardaki ortak tatbikatlarımız ve gemi ziyaretlerimizle, güncellenmiş Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşmasına dayanan askeri ilişkilerimiz hız kazanmış bulunuyor. Bu taahhütler dünyaya, Yunanistan ve ABD’nin 200 yıldır olduğu gibi bölgesel barış ve istikrarı desteklemek için yan yana durduğunu gösteriyor.” İfadelerini kullandı.

Amerikan Büyükelçisi “DEFENDER-Europe 21” tatbikatının öne çıkmasıyla birlikte özellikle Dedeağaç’ın stratejik konumunu ve limanın kritik bir avantaj olduğunu vurguladı.

“ABD Balkanlar ve Karadeniz bölgesinde varlığını sürdürecek”

Özellikle, “26 ülkeden 28.000’den fazla çokuluslu kuvvetten oluşan ABD ordusu tarafından yürütülen bu büyük ölçekli tatbikat, ABD, NATO müttefikleri ve müttefik ordular arasında hazırlıklı olma ve birlikte çalışabilirlik sağlamak için tasarlandığını” dile getiren Büyükelçi Geoffrey Pyatt, misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti ve aynı zamanda Yunanistan gibi bu önemli yıllık tatbikata ve diğer gelişmelerin yanısıra, ABD’nin NATO’ya olan bağlılığını kanıtlayan katılımını ifade ettiğini söyledi.

Büyükelçi Geoffrey Pyatt, “Bu tatbikatın da gösterdiği gibi, ABD Balkanlar ve Karadeniz bölgesinde varlığını sürdürecek ve müttefiklerimizi savunmada potansiyel rakipleri önlemeye yardım edecek.” İfadelerini kullandı.

Konuk Büyükelçi, Mayıs ayı içinde İskeçe’nin Kayalar (Petrohori) atış eğitim alanında geröekleştirilecek olan “International Response-Cεntaur 21” askeri tatbikatını izlemek üzere yeniden İskeçe’ye geleceğini söyledi.

ABD Büyükelçisi, bu tatbikatların katkısının ve limandaki muazzam askeri faaliyet hacminin, Dedeağaç’ın artan stratejik rolünün ve öneminin altını çizdiğini söyledi.

Pyatt, ayrıca Dedeağaç’ın iki ülkenin Avrupa enerji güvenliğini ve bölgesel istikrarı artırmanın yanı sıra, iklim değişikliğiyle mücadeledeki ortak hedeflerindeki liderlik rolüne de değindi.

“Aleksandrupolis (Dedeağaç) ve Kavala limanlarının özelleştirilmesi için iki güçlü ABD teklif sahibine (BlackSummit ve Quintana) sahip olmaktan gurur duyuyorum.

Bu limanlar, bu yılın sonlarına doğru başlayacak inşaatla nihai bir yatırım kararı alma yolunda olan Aleksandrupolis Yüzer Depolama ve Yeniden Gaz Sıvılaştırma Birimi de dahil olmak üzere, bölgedeki kritik bir enerji altyapısını destekliyor. Enerji kaynaklarının ve güzergahlarının çeşitlendirilmesi için önemli bir Balkan işbirliği örneğidir. FSRU sözleşmelerinin bazılarının, geçen yılın trendlerine ve daha yeşil bir geleceğe köprü olarak LNG’nin önemli rolüne dayanarak ABD LNG tedarikçilerine gideceğini umuyoruz.”

Dedeağaç FSRU gaz santralinin de “Başbakan Kiriakos Mitsotakis’in iddialı hedeflerine ulaşmada önemli araçlar olduğunu” kaydeden Büyükelçi, Yunanistan’ın kömür üretimini sonlandıran ilk ülkelerden biri olmasına izin vereceklerini kaydetti. Bunun dünyanın geri kalanı için önemli bir adım ve örnek olduğunu söyledi.

Konuşmasının sonunda Büyükelçisi Pyatt, Yunan Hükümetine bölgesel istikrara olan sıkı bağlılığı ve özellikle ABD ve Müttefik askeri operasyonlarına verdiği destek için teşekkür etti ve ikili stratejik diyalog ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği için güncellenmiş Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması fırsatlarının olduğunu ve Biden yönetimiyle ittifaklarını bir sonraki seviyeye taşıyacaklarını kaydetti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz