Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BÜYÜKELÇİ URAS: “TÜRK VE YUNAN HALKLARININ BİRBİRİNE BENZEYEN ÇOK ORTAK YÖNLERİ VAR”

BÜYÜKELÇİ URAS: “TÜRK VE YUNAN HALKLARININ BİRBİRİNE BENZEYEN ÇOK ORTAK YÖNLERİ VAR”

25
0

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin davetlisi olarak geldiği konferansta yaptığı konuşmada Yunanistan Türkiye ilişkilerine değindi.

“Türk Yunan İlişkilerinde Bölgesel Perspektifler” konulu konferansta konuşan Büyükelçi Uras Yunanistan hakkında kısa bilgiler vererek Yunanistan’ın siyasi-ekonomik,coğrafi-fiziki ve kültürel anlamda haritasını çıkarttı ve yaşayan halktan bahsetti. Türk ve Yunan halklarının birbirine benzeyen çok ortak yönlerini olduğunu ve 4 yıllık görev süresi boyunca bunu en iyi şekilde gördüğünü aktaran Büyükelçi Uras “Yunanlılar bizim çok benzer özelikler taşıyan insanlar. Bir çok açıdan akrabalık ilişkilerimiz var. Türkiye’ye çok büyük ilgileri var. Mutlaka bir Yunanlının Anadolu ile Türkiye ile bir bağı var” dedi.

Yunancanın zor bir dil olduğunu ancak Yunanlıların diğer dilleri öğrenme konusunda yetenekleri olduğunu belirten Uras “3 bin kadar ortak kelimemiz var. İ’leri silin bir çok ortak kelime göreceksiniz”diyerek Yunanlıların Türk dizilerine hayran olduğunu ve dizilerin Yunan Tv kanallarında oynatılmaya başlaması ile Türk halkına olan ilginin arttığını ve yayın saatlerinde sokaklarda insanların olmadığını kaydetti.

Yunanlıların devlet otoritesinden hoşlanmadığını ve bireyci bir tutum içerisinde olduklarını aktaran Uras “Biz Devlete nasıl bir katkı yaparız diye bakarken Yunanlılar Devlet bana ne verecek benim bunda ne menfaatim var diye bakıyor ve bu yüzden çark dönmüyor”şeklinde konuştu.

Yunanistan ile Türkiye arasında ki ticaret hacmine dikkat çeken Büyükelçi Uras iki ülke arasında ki ticaret hacmi hedefinin 10 milyar dolar olduğunu ancak rakamların 4-5 milyar doları gösterdiğini belirtti. Özellikle Yunanistan’ın sıcak bir ülke olduğunu ve ticaret anlamında Türkiye’de bulunan klima sektörünün yatırım yapmamsının düşündürücü olduğunu ifade ederek “ben uzun zamandır düşünür dururum. Neden Türkiye’deki büyük firmaların soğutma sistemleri üzerinde burada girişim yapmazlar? Bir Pazar var ve bu pazarı başka ülkeler karşılıyor. Oysa ki; Türkiye yakın ve da ucuza mal olacak soğutma sistemleri satışı yapılabilir. Biz doğruyu yapmıyoruz demek ki. Servis ağını kurmuyor, alt yapıyı sağlamıyoruz. Japonya’dan klima geliyor ama bizden gelmiyor” dedi.

“Yunanistan’la Türkiye arasında Kıbrıs, Ege ve azınlık sorunları var” diyen Uras “Herkes 2016’da  Kıbrıs’ta bir çözümden bahsediyor. Kıbrıs meselesini yönetim ve yetki paylaşımı, ekonomi, AB ilişkileri, mülkiyet, toprak, güvenlik ve garantiler başlıklarına ayırabiliriz.Bunların arasında en zoru mülkiyettir bana sorarsanız.Mülkiyet sorununda da çok iyi ilerlemeler kaydedildi. Bu defa biz anavatanlılar olarak bu işin içine girmedik, kendilerine bıraktık. Aslında bu çözümde yaşayacak olan Kıbrıs Türkleri ve Rumlar olduğuna göre onların bu işleri müzakere edip mülkiyeti,toprağı ne yapacaklarını kendi aralarında karar vermeleri iademi yapacak yoksa tazminat mı verecek bunları kendileri belirlemeli. Kıbrıs sorununda inşallah bu sene olumlu bir gelişmeden belki de bir çözümden bahsedebileceğiz.” dedi.

Azınlıkta sorunlar olduğuna dikkat çeken Uras Yunanistan’ın AB üyesi bir ülke olduğunu belirterek bunların çözülebileceğini ve yaşam düzeyinin iyi olduğunu ve orta doğuya bakıldığında yaşananlar göz önüne alındığında oradaki sorunları zihinlerimizde yerli yerine oturtmakta önem olduğunu düşündüğünü belirtti.

Yunanistan’daki ekonomik krize değinen ve sıkıntılı bir süreçten geçildiğini belirten Büyükelçi Uras “tünelde de kısa vadede bir ışık görünmüyor”diyerek verdiği örnekte Kamu sektörünün büyüklüğünden söz etti ve devlet çarkının yürümediğini kaydetti.

Atina’nın ortasındaki bir vergi dairesinin  ‘0 gelir’ elde etmiş olmasının mümkün olamayacağını verdiği örnekle aktaran Uras “Böyle bir şey olamaz, oluyorsa bir tuhaflık vardır. Özelleştirmeyi hızlandırmak lazım, adalet mekanizması tıkanmış durumda. Her alanda ciddi reforma ihtiyaç var. Yapıyorlar ama zaman alacak.”dedi ve Yunanistan’da sendikaların çok güçlü olduğuna vurgu yaptı.

Konferansın ev sahibi konumunda olan Dışişleri Bakanlığı  Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat  Ahmet Yörük ise açılış konuşmasında Türkiye – Yunanistan ilişkilerinin tarihi anlattı. Öğrencilerin soru yöneltmesi ile devam eden konferansın sonunda Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Yener Yörük,Büyükelçiler Kerim Uras ve Murat Yörük’e günün anısına plaket takdim etti.

Konferansı Edirne Vali Vekili  Beyazıt Tanç,  Bulgaristan’ın  Edirne Başkonsolosu Vasil Vılçev ve Yunanistan’ın  Edirne Konsolosu Paraskevi Charitidu da izledi.Her iki konsolosa da konuşmalar yanlarında bulunan tercümanlar aracılığı ile aktarıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz