Ana Sayfa Uncategorized Türk İHA’ları Yunanistan Gündeminden Düşmüyor, Yunanistan Çözüm Arıyor

Türk İHA’ları Yunanistan Gündeminden Düşmüyor, Yunanistan Çözüm Arıyor

3
0

Yunanistan, Türkiye’nin geliştirdiği silahlı ve silahsız İnsansız Hava Araçlarına (SİHA-İHA) karşı kendi savunmasını geliştirmeye çalışıyor.

Yunan medyasına göre Miçotakis hükümeti, Türkiye’nin ürettiği İHA’ların savaş alanlarında gösterdiği başarı karşısında savunma yöntemleri arayışını hızlandırdığı belirtiliyor.

Öte yandan bilindiği üzere Atina yönetimi, Ege ve Doğu Akdeniz’de Türk insansız hava araçlarına (SİHA-İHA) karşı İsrail yapımı Heron ve ABD yapımı MQ-9 İHA ve SİHA’ları satın almak için İsrail ve ABD ile müzakereleri sürdürdürüyor. Bu çalışmalara paralel olarak İsrail tarafından geliştirilen ve “Demir Kubbe” adı verilen hava savunma sistemi ile ilgili görüşmeler de sürüyor.

Yunan Devlet Radyosu ERA‘ya konuşan iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili emekli general Nikos Manolakos, Türk İHA’ların Yunan Hava Kuvvetleri’nin “baş ağrısı” haline geldiğini, Yunanistan’ın ise kendi İHA’larını geliştirmekte çok geç kaldığını, Tesalya Üniversitesi’nde yerli yapımı İHA’lar üzerindeki çalışmalardan henüz beklenilen randımanın sağlanamadığını, dolayısıyla da Yunan Hava Kuvvetleri’nin acilen bir çözüm arayışı içine girdiğini dile getirdi.

“Türk İHA’ları Yunan basınının gündeminden düşmüyor”

Türk İHA’ları Yunan basını, emekli askeri uzmanlar, yazarlar ve analistler tarafından son dönemde sık sık irdeleniyor. Özellikle Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşta ve son olarak Ukrayna-Rusya ve diğer savaş bölgelerinde aktif olarak “Bayraktar TB2” tipi SİHA’ların görevleri ve yetenekleri elde edilen sonuçlar detaylarıyla paylaşılıyor.

Kathimerini gazetesinin İngilizce yayınında, Atina’nın İsrail yapımı Heron ve ABD yapımı MQ-9 İHA ve SİHA’ları edinmek için İsrail ve ABD ile müzakereleri sürdürdüğünü yazdı.

Yunanistan’ın “Bu çerçevede İHA’ların uçuş sırasında yönünü değiştirebilecek ya da görüşünü engelleyen veya bu silahların kumanda merkezlerine müdahale edilebilecek” elektronik sistemler gözden geçiriliyor. Fransız yapımı böyle bir sistem geçtiğimiz hafta Yunan Hava Kuvvetleri’ne sunulmuştu.

Miçotakis hükümetine, bugüne kadar gerek İsrail’den gerek ABD’den İHA kiralayan Yunanistan’ın, bundan böyle kendi İHA ve SİHA’larını geliştirmesi için, ABD’de ya da diğer gelişmiş ülkelerde yaşayan başarılı Yunan bilim insanlarını ülkeye davet etmesi de önerildi.

Gazetelerin manşetleri: “Yunan savaş uçakları Türk İHA’ları tespit etmekte zorlanıyor”

Kathimerini Gazetesi:

Kathimerini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aleksis Papahelas, kaleme aldığı makalesinde, “Bayraktar’ın mucidi Selçuk Bayraktar’ın ABD’de MIT Üniversitesi’nde eğitim görürürken, İHA için ilhamı bir Yunan Profesörden aldığını” öne sürmüştü.

Naftemboriki Gazetesi:

Naftemboriki gazetesi, “Bayraktarların savaş yöntemlerini değiştirdiğine”; Azerbaycan, Libya ve son olarak da Ukrayna’da önemli rol oynadığına dikkat çekti. Gazete, bu silahların Rusya’nın Karadeniz Filosu’nun Amiral gemisi Moskova’nın batmasında önemli rol oynamış olabileceği iddialarına yer verdi.

Ta Nea Gazetesi:

Ta Nea gazetesi ise bugüne kadar “Ege’deki Yunan hava sahasının Türk savaş uçakları tarafından sürekli ihlal edildiğinden” şikayetçi olan Yunanistan’ın, şimdi bu şikayetlerine “Türk İHA’larının uçuş ihlallerini” de eklediğini belirtti. Gazeteye göre Yunanistan hükümeti, Ege’deki “hava sahası ihlallerine” karşı alınabilecek önlemler üzerinde çalışıyor.

Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin basında çıkan raporlarına göre, “Türkiye’nin Ege’de gerçekleştirdiği tatbikatlarda İHA’lar da kasıtlı ya da kasıtsız olarak adalar üzerinde Yunan hava sahasını ihlal ediyor”.

Televizyonlardaki tartışma programlarında askeri uzmanlar, İHA’ların keşif uçuşları yaptığını öne sürdü. Uzmanlar, Türk savaş uçaklarını “önleme/püskürtme amaçlı” havalanan Yunan savaş uçaklarının İHA’ları tespit etmekte zorlandıklarına dikkat çekti.

“Yunanistan “ARCHYTAS”ın üretimine hız verdi”

Yaşanan tüm bu gelişmeler ışığında Yunanistan bir yandan sorunu acilen dış odaklı satın almayla çözmek isterken, diğer yandan da kendi İHA’sını üretmeye yönelik çalışmalara hız verdi.

İlk Yunan İnsansız Hava Aracı “ARCHYTAS”ın (Archytas M.Ö 300 yıllarında Yunan matematikçi) prototipi üzerinde, Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi (EAB), Selanik Aristoteles Üniversitesi, Trakya Demokritus Üniversitesi ve Tesalya Üniversitesi ile ortaklaşa hayata geçirilen ilk otonom İnsansız Hava Aracı “ARCHYTAS”ın tasarımı son aşamasına giriyor.

Bu vesileyle geçtiğimiz haftalarda Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi‘nin Üniversiteler ve Araştırma Merkezleri ile İşbirliği: “Güçlü Bir Yunanistan İçin Gerekli Bir Koşul” konulu toplantı Lamia’daki Tesalya Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Program tamamen Yunanistan Maliye Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir. Maliye Bakanı Hristos Staikuras toplantıda yaptığı konuşmada, “Ülkemizin uluslararası arenaya sertifikalı bir tasarımcı ve yüksek ve yenilikçi teknoloji ürünleri üreticisi olarak girmesi için çabalar devam ediyor ve büyüyor” ifadelerini kullandı.

Görüşmenin ardından EAB, Tesalya, Selanik ve Trakya Üniversitelerinin yanı sıra, Atina Ulusal Teknik Üniversitesi, Batı Attika Üniversitesi, Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi ve Patras Üniversitesi ile İşbirliği Mutabakat Muhtırası imzaladı.

Buna göre İlk Yunan İHA’sının yaklaşık iki yıl içinde Yunanistan semalarında uçması planlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz