Ana Sayfa Uncategorized 29 Ocaklar Almanya’da Anıldı

29 Ocaklar Almanya’da Anıldı

1
0

29 Ocaklar Batı Trakya Türk Azınlık insanını Almanya’da da bir araya getirdi.

Almanya’da yaşayan Batı Trakya Türkleri, 29 Ocakları anmak üzere değişik şehirlerde bulunan Batı Trakya Türk Dernekleri tarafından törenler düzenlendi.

29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü Meschede’de anıldı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) üyesi Meschede Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlükler mücadelesinde dönüm noktası olan 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nün yıl dönümü vesilesiyle 29 Ocak 2023 Pazar günü lokalinde anma etkinliği düzenledi. ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Başkan Yardımcısı Aydın Ahmet ve ABTTF Denetim Kurulu üyesi Şerif Şerif’in iştirak ettiği anma etkinliğine Meschede derneğinin yönetici ve üyeleri eş ve çocuklarıyla katıldı.

Anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından ABTTF Başkan Yardımcısı Aydın Ahmet konukları selamladı ve “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”’nün Batı Trakya Türk toplumu açısından anlam ve önemine dair bir sunum yaptı. Sunumunda Ahmet, 29 Ocak 1988’deki hak arama yürüyüşüne giden süreci aktararak, “Türk” isimli derneklerin kapatılması ve kimliğinin inkar edilmesine karşı çıkan Batı Trakya Türk toplumunun demokratik tepkisini ortaya koyarak Gümülcine’de meydanları doldurduğunu söyledi. Yürüyüşün ardından Batı Trakya Türk toplumunun vatandaşlık haklarını geri alabildiğini ancak insan ve azınlık haklarının ihlal edilmeye devam ettiğinin altını çizen Ahmet, eğitim ve din özerkliklerinin gasp edildiğini kaydetti.

Sunumun akabinde 29 Ocak 1988’deki protesto yürüyüşü ve 29 Ocak 1990’daki saldırıları anlatan video hep birlikte izlendi.

Videonun ardından ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu yaptığı konuşmada, Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak 1988’de yüzyıllardır yaşadığı topraklarda “Türk yoktur” diyenlere inat her bir ağızdan tüm dünyaya “Türk’üz” diye haykırarak sokaklara çıktığını söyledi. Tarihe 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü olarak geçen o günden bu yana 35 yıldır kimlikleri için mücadelelerine yılmadan devam ettiklerini vurgulayan Habip Oğlu, “Geçmişimiz geleceğimizdir, unutmadık, unutturmayacağız! Haklarımızı geri almak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz!” dedi. Habip Oğlu, ABTTF üyesi derneklerin Türklük mücadelesini Almanya’da da sürdürdüklerini ve ABTTF’nin destek ve katkılarıyla 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nün 35. yıl dönümünde Almanya’nın farklı şehirlerinde anma etkinlikleri düzenlediklerini söyledi, tüm konukların 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nü kutladı.

1988’deki protesto yürüyüşünde yaşanan olaylar ve 1990’daki saldırılara bizzat tanıklık edenlerin anılarını aktardığı anma etkinliği, ev sahibi Meschede derneği üyesi kadınların evde hazırladıkları pasta ve böreklerin konuklara ikramı ile sona erdi.

 

Viersen’deki Batı Trakya Türkleri 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nü andı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) üyesi Viersen Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nün 35. yıl dönümü vesilesiyle 29 Ocak 2023 Pazar günü anma etkinliği düzenledi. ABTTF Başkan Yardımcısı Serdar Kalekoğlu’nun iştirak ettiği dernek lokalinde düzenlenen anma etkinliğine Viersen derneğinin yönetici ve üyeleri eş ve çocuklarıyla katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde ABTTF Başkan Yardımcısı Serdar Kalekoğlu açılış konuşması yaparak konukları selamladı. Ardından Viersen Derneği Başkanı Şenol Gacal yaptığı konuşmada, 29 Ocak 1988’deki protesto yürüyüşü ve iki yıl sonra aynı tarihte yaşanan saldırıların Batı Trakya Türk toplumunun kimliği ve hakları için yürüttüğü demokratik mücadelesindeki anlam ve önemine vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü hakkında video gösterildi. Anma etkinliğinde ev sahibi Viersen derneği üyesi kadınlar tarafından hazırlanan pasta ve börekler konuklara ikram edildi.

 

29 Ocaklar Almanya’nın Gütersloh şehrinde anıldı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) üyesi Gütersloh ve Çevresi Yunanistan Batı Trakya Türkleri Kültür ve Aile Birliği, 29 Ocak 2023 Pazar günü dernek lokalinde düzenlediği özel etkinlik ile 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nü andı. ABTTF Başkan Yardımcısı Fuat Ali’nin iştirak ettiği anma etkinliğine Gütersloh derneğinin yönetici ve üyeleri eş ve çocuklarıyla katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ve ardından ABTTF Başkan Yardımcısı Fuat Ali’nin selamlama konuşması ile başlayan anma etkinliğinde konuşan ev sahibi Gütersloh derneğinin başkanı İbrahim İbram, Batı Trakya Türk toplumunun 29 Ocakları her zaman hatırlayacağı ve unutturulmasına asla izin vermeyeceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nün anlam ve önemini anlatan video hep birlikte izlendi. Anma etkinliği, konuklara yemek ve tatlı ikramı ile sona erdi.

 

Schweinfurt derneğimizden 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nü anma etkinliği

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) üyesi Schweinfurt Batı Trakya Türk Aile Birliği, 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nün 35. yıl dönümünü 29 Ocak 2023 Pazar günü dernek lokalinde düzenlediği özel etkinlik ile andı. Anma etkinliğine ABTTF Başkan Yardımcısı Ali Osman’ın iştirak ettiği anma etkinliğine Schweinfurt derneğinin yönetici ve üyeleri eş ve çocuklarıyla katıldı.

Anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından ABTTF Başkan Yardımcısı Ali Osman açılış konuşması yaparak konukları selamladı. Sonrasında Schweinfurt Derneği Başkanı Mustafa Deli yaptığı konuşmada, Batı Trakya Türk toplumunun hak arama mücadelesinde dönüm noktası olan bu özel günün yıl dönümü vesilesiyle düzenlendikleri anma etkinliğine katılımları için konuklara teşekkür etti. Deli, 29 Ocaklardaki mücadele ruhunun her zaman hatırlanacağını ve devam edeceğini belirterek, Batı Trakya Türkleri arasındaki birlik ve beraberliğin daim olmasını diledi.

Konuşmaların akabinde 29 Ocak 1988’deki kitlesel protesto eyleminin yapılmasına yol açan olaylar, protesto yürüyüşü ve 29 Ocak 1990’da Batı Trakya Türklerine yapılan saldırıları anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anma etkinliği konuklara yemek ikramı ile sona erdi.

 

Münih Batı Trakya Türkleri Aile Derneği

“Haklı bir gururun ve üzüntünün birlikte yaşandığı  “29 Ocak Milli Direniş ve Dayanışma Günü” nde  birlik ve beraberlik ruhumuzu ve Türklüğümüzü bir kez daha Batı Trakyalılar olarak tüm dünyaya göstermiş olduk. 29 Ocak’ı yine unutmadık ve unutturmadık. Merhum liderimiz Dr. Sadık Ahmet  ve Batı Trakya Türklüğü ’ne hizmetleri geçmiş büyüklerimizi saygı ve rahmetle andık. Sinevizyon gösterisi, resimlerle Batı Trakya’mızın anlatımı ve tanıtımı, çocuklarımızın okudukları şiirler heyecan ve ilgi ile izlendi. Aramızda bulunan hemşerimiz sayın Prof. Dr. Ömer Devecioğluna, bizlerle paylaştığı bilgi ve tecrübeler için de ayrıca teşekkür ederiz.”

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz