Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ŞİNİKOĞLU VE DAMATOĞLU 2021 YILINA KADAR MÜFTÜ!

ŞİNİKOĞLU VE DAMATOĞLU 2021 YILINA KADAR MÜFTÜ!

17
0

Yunan devleti Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı ile oturup konuşmadan Batı Trakya’da atadığı müftülerin görevlerini uzatmaya devam ediyor.

 

Gümülcine’de Meço Cemali’nin görevinin uzatılmasının ardından İskeçe’de Mehmet Emin Şinikoğlu’nun da görev süresi 2021 yılına kadar uzatıldı.

 

Aynı zamanda Dimetoka’da Yunan devleti tarafından atanan Müftü Naibi Damatoğlu’nun görev süresininde uzatıldığı belirtiliyor.

 

İskeçe PASOK milletvekili Çetin Mandacı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Şinikoğlu’yla ilgili son atamayı özde ve on yıllığına değil, ancak nihaî çözüme giden bu sürecin bir parçasını oluşturan tipik bir prosedür olarak kabul etmek istiyorum.” yorumunda bulundu.

 

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Yunanistan Eğitim ve Dinişleri Bakanı Anna Diamantopoulou’nun 3 Ağustos 2011 tarihinde imzaladıkları kararnamede İskeçe’de Mehmet Emin Şinikoğlu’nun görev süresinin 21-08-2021 yılına kadar uzatıldığı belirtiliyor.

 

 

Karar Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Yunanistan Eğitim ve Dinişleri Bakanı Anna Diamantopoulou’nun 3 Ağustos 2011 tarihinde imzalamalarının ardından 5 Ağustos 2011 tarihinde resmi gazetede yayınlandı.

 

Buna göre Batı Trakya’da Müslüman Türk Azınlık insanının seçmiş olduğu müftülerin tanınması ve göreve getirilmeleri başka bahara kaldı.

 

 

MANDACI: “Bu son atamayı özde ve on yıllığına değil, ancak nihaî çözüme giden bu sürecin bir parçasını oluşturan tipik bir prosedür olarak kabul etmek istiyorum”

 

İskeçe PASOK Milletvekili Çetin Mandacı Şinikoğlu’nun görev süresinin uzatılmasıyla ilgili bir basın açıklaması yayımladı. Basın açıklaması şu şekildedir:

 

BASIN AÇIKLAMASI

 

İskeçe, 17 Ağustos 2011

 

İskeçe İli Atanmış Müftüsü’nün görev süresinin uzatılmasıyla ile ilgili genelgeyi üzülerek basından öğrenmiş bulunmaktayız. Bulunduğumuz zaman diliminde gerek Yunan – Türk ilişkilerinin pozitif seyri, gerekse iktidar partisinden rekor oylarla meclise gönderilmiş iki azınlık milletvekilinin varlığı ve özellikle de kendisini iyi tanıdığımız Başbakan Yorgo Papandreu’nun azınlık insanına ve azınlık meselelerine gösterdiği hassasiyet, yıllardır çözüm bekleyen azınlık sorunlarının çözümü noktasında, azınlık insanının beklentilerini arttırmıştır. İlk defa ‘olursa ancak şimdi olur, bu defa olmazsa hayatta olmaz’ düşüncesi, azınlık insanının beyninde oluşmuş inkâr edilemez bir gerçektir.

 

Ancak, bu son genelge, azınlık insanını bir kez daha hayal kırıklığına uğratmış, bir kez daha rencide etmiştir, ve gittikçe kalıp halinde kafalara daha fazla yerleşen ‘Azınlık insanı ne yaparsa yapsın, hangi partiyi desteklerse desteklesin bazı temel azınlık sorunları çözülemez’ görüşünü daha da güçlendirmiştir.

 

Ben, İskeçe Milletvekili olarak yaşanan bu son durum karşısında bir kez daha devlet yetkililerine ve özellikle de sayın Başbakan’a sesleniyorum:

 

Azınlığımızın kronik ve haklı talepleri olan müftülük sorunu, cemaat ve vakıflar seçimi konularına, azınlığın kabul edebileceği, yani Lozan Barış Anlaşması’nın ve bunun içinde kapsadığı önceki İkili ve Uluslararası Anlaşmaların ruhuna uygun bir çözüm için, zaten başlamış bulunan diyalog sürecinin hızlandırılmasını ve kısa bir zamanda sonuçlandırılmasını talep ettiğimi bir kez daha dile getiriyorum.

 

Şunu açık ve net olarak belirtmek istiyorum, bu son atamayı özde ve on yıllığına değil, ancak nihaî çözüme giden bu sürecin bir parçasını oluşturan tipik bir prosedür olarak kabul etmek istiyorum.

 

Azınlık insanı, son gelişmelere rağmen, bu sürecin tipik ve geçici olduğuna ve nihaî, köklü, kalıcı ve işlevsel bir çözümün başlangıcı olacağına inanmak istiyor. Bu bağlamda, geçte olsa bu tarihi fırsatı devlet yetkililerinin yeniden gözden geçirmeleri, hem azınlığımızın hem de ülkemizin yararına olacaktır. Azınlık dün de bugün de gereğini yapmıştır, artık son söz yetkililerdedir.

Saygılarımla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz