Yunanistan devleti, yıllar önce Batı Trakya’da yaşayan Türklere yönelik uyguladığı 19. Madde’nin mağdurlarına yönelik yaptığı yanlışları 28 yıl aradan sonra “TORPİL”le düzeltmeye başladı galiba?. Yaklaşık 60 bin ve üzeri Yunan vatandaşı Batı Trakya’lı Türk bu 19. Madde yüzünden vatandaşlıklarını kaybetmiş, aileler parçalanmış, insanlar işlerini, tarla ve taşınmaz mallarını kaybetmişlerdi. Bugün halen bu aileler yapılan bu büyük yanlışın düzeltilmesini ve yeniden mallarına kavuşmalarını bekliyorlar.
Batı Trakya’lı Nevriye Mehmetoğlu da bu talihsiz insanlardan sadece birisiydi. İzmir’de bulunan kızının yanında ikamet ederken süresi dolan pasaportunu yenilemek üzere, Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosluğu’na 1984 yılında başvurmuş, ancak yenilenmek üzere Başkonsolosluğa bırakılan pasaportuna 28 yıl sonra nihayet kavuşabilmiş. Ancak Belirtilenlere göre, Pasaportunu yenileme başvurusunu İzmir’deki Başkonsolosluğa 28 yıl önce yapmış. Yenilenmiş Pasaportunu ise 28 yıl sonra İstanbul Yunan Başkonsolosluğu’ndan almış. Dolayısıyla da bu uygulama birçok cevap bekleyen soru işaretlerinide beraberinde getirmişe benziyor.
Konu ile ilgili Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Federasyon Yunanistan Temsilcisi Ferruh Özkan tarafından basına yazılı bir açıklama gönderildi.
Açıklama şu şekildedir.
28 YILLIK HASRET SONA ERDİ.
Batı Trakya’lı Nevriye Mehmetoğlu hanımefendi 1984 yılında yenilemek için başvuruda bulunduğu pasaportunu 28 yılda alabildi.
Nevriye Mehmetoğlu Batı Trakya’dan İzmir’de bulunan kızının yanında ikamet ederken süresi biten pasaportunu uzatmak için Yunanistan İzmir Başkonsolosluğuna başvurmuş ve yıllarca yeni pasaportunu alamamıştır.
Aile fertlerinin Rumeli Balkan Federasyonu Yunanistan Temsilciliği’ne yaptıkları başvuru ve verilen bilgi sonrasında, Rumeli Balkan Federasyonu Yunanistan Temsilciliği’nce yapılan girişimler ile gerekli belgeler ivedi bir şekilde temin edilerek, adı geçen kişinin Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’na müracaatı sağlanmış ve yeni pasaportu çıkartılmıştır.
Federasyonumuzun Rumeli camiası ve soydaşlarımızın Toplumsal ve Genel sorunları ile ilgili çalışmaları devam etmektedir.
Biz dialoglarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Sorunların dialog yoluyla çözüleceğine olan inancımızı korumaktayız. Bu olaydaki gibi ferdi olarak da olsa söz konusu bu ve buna benzer sıkıntıların, daha öncekiler gibi olumlu sonuçlanması bizleri mutlu etmiştir.
Pasaportun yenilenmesi sürecinde gösterdikleri ilgi, alaka ve yardımları için başta Gümülcine Belediye Başkan Yardımcımız Sayın Ridvan Molla İsa ve Yunanistan’ın önceki dönem İstanbul Başkonsolosu Sayın Vasilis Bornovas’a yardımları için teşekkür ederiz.
Ferruh Özkan
Rumeli Balkan Federasyonu
Genel Başkan Yardımcısı
Federasyon Yunanistan Temsilcisi