Ana Sayfa Yunanistan Haber “Kıbrıs’ta İki Devletli Bir Çözüm Yok”

“Kıbrıs’ta İki Devletli Bir Çözüm Yok”

1
0

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, uluslararası Arap gazetesi Asharq Al Aswat’a verdiği röportajda, “Kıbrıs’ta ‘iki devletli bir çözüm’ yok. Türkler tarafından iki devlet kurulmasına yönelik öneri var, ki bu Kıbrıs sorununa bir çözüm değil” ifadelerini kullanıyor.

Dendias röportajında şu ifadelere yer veriyor:

“Kıbrıs sorununun çözümü adanın birleştirilmesidir. Diğer her şey bir çözüm değildir. Uluslararası hukuka aykırıdır. Ben değil, ne Yunanistan ne de Kıbrıs, “iki devletli çözüm” fikrine karşı çıkan Uluslararası Hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’dir.

Kıbrıs’ın işgal altındaki kısmındaki söylem uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırıysa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı anlamsızdır.”

NATO hakkında bir soruya Dendias şu cevabı verdi: “Yunanistan’ın katılımından gurur duyuyorum, ancak NATO bazen üye ülkeler arasında eşit mesafeleri koruyor.  NATO’nun bir İttifak dışında, sadece bir ülkeler İttifakı olmadığını, belirli değerlere dayalı bir İttifak olduğunu unutmamasını isterim. Bu da NATO’yu üyelerinden biri bir hata yaptığında bunu açıkça belirtmek zorunda bırakıyor. Ancak şimdiye kadar bunu yapmadı. NATO bir Değerler İttifakıdır. Ve şunu söylemeliyim ki, NATO’nun geleceğinin tamamen elden geçirilmesine, NATO’nun 2030 politikasına doğru ilerliyoruz. Bu politika belgesinde bu değer unsurunun nasıl tanımlandığını görmek ilginç olurdu.”

Yunanistan’ın Arap Birliği ile anlaşması

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Arap Birliği ile yakın zamanda imzalanan anlaşmaya atıfta bulundu.

“Yunanistan’ın Arap ülkeleriyle yüzyıllar öncesine dayanan tarihi bir ilişkisi olduğu için bu anlaşma çoktan gecikmişti. Bu nedenle Arap Birliği ile kurumsallaşmış bir ilişki kurmak bizim için son derece önemliydi. Bunu, çoğu Arap ülkesiyle, özellikle de uluslararası düzeni algılama biçimimizi paylaşan Arap ülkeleriyle, yani kurallara dayalı olarak daha yakın istişare yolunda bir adım olarak görüyoruz.

Arap Birliği’nin ve Arap uluslarının bölgede karşılaştığımız şeylere ve sorunlara yaklaşımımızı, aynı zamanda hayallerimizi, beklentilerimizi ve bölge için hırslarımızı anlamasını istiyoruz.

Bazı Arap ülkeleri bana, Türkiye’nin Arap milletlerine nasıl davrandığına ve aynı zamanda sahip olduğu hayallere dair somut kanıtlar verdiler. Bu halifeliğin yeniden doğabileceğine inandığı için bir tür Neo-Osmanlı hırsı.

Yunanistan’ın ise “bölgede emperyalist emelleri” yok. Bu bağlamda ve yakın ilişki içinde olduğumuz ülkelerin çoğunun katıldığı Uluslararası Deniz Hukuku bağlamında hepimiz için daha iyi bir gelecek yaratabileceğimize inanıyoruz. Türkiye’nin bu anlaşmanın bir parçası olmasını istiyoruz, ancak maalesef korkuyorum ki buna ulaşmak için daha gidilecek çok yol var.”

Yunanistan Mısır ilişkileri

“Mısır’dan Avrupa Birliği’ne bir enerji tedarik koridoru oluşturulması, Gaz Forumu, boru hatları ve ara bağlantı, ortak bir ekonomik gelecek yaratma çabamızın bir parçasıdır. Mısır’la sonsuz bir ortak çıkarlar listesi var.”

Yunanistan’ın İsrail ile geliştirdiği çok yakın ilişkilere de vurgu yapan Dendias, Mısır’ın ülke olarak istikrarının bölgenin istikrarı ve refahı için esas olduğu konusunda İsraillilerin de Yunanistan’ın görüşünü paylaştığına dikkat çekti.

Suudi Arabistan’ın Avrupa ve Yunan ekonomileri de dahil olmak üzere dünya ekonomisi için önemine değinerek, Yunanistan’ın bu nedenle bir Patriot füze dizisi gönderdiğini kaydetti. Dendias, “Suudi Arabistan’a kimliği belirsiz düşmanlara karşı kendini savunması için silah verdik, başkalarına saldırması için değil.”

Dışişleri Bakanı Dendias, Yunanistan’ın Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Ürdün ve Irak ile mükemmel bir stratejik ilişkisini sürdürdüğünü ve Hindistan’ı bu bağlama dahil etmek istediğini de sözlerine ekledi.

Suriye ve Avrupa Birliği’nin tutumu

Suriye hakkında sorulan Dışişleri Bakanı Dendias şu cevabı verdi: “Akdeniz’de başarısız bir devletin varlığı bizim çıkarımıza değil. Esad rejimini unutacak ve affedecek olan biz değiliz. Yaptığımız şey, orada bir sorun olduğunu ve durumu normalleştirmek, Yunan vatandaşlarına ve Avrupa vatandaşlarına yardım etmek için Yunan Mazlahatgüzarın orada bulunması gerekiyor. Ancak Mazlahatgüzarı Esad rejimine akredite etmiyoruz. Önce Avrupalı ​​dostlarımız ve ortaklarımızla istişare etmeliyiz, ardından AB Konseyi Esad rejimiyle nasıl başa çıkılacağına karar vermeli. Esad rejiminin yeniden yapılanma planına kaynak sağlamak için attığı adımları görelim. Ve bu adımların atılmamasına üzülüyorum çünkü örneğin seçim sonucunu kabul etmiyoruz, ciddiye almıyoruz. Çünkü Suriye halkının yardımımıza ihtiyacı var ve acilen buna ihtiyaçları var.”

Yunan-Amerikan ilişkileri ve Ege

Yunan-Amerikan ilişkilerine değinen Dendias, “Zaman içinde en yüksek noktasında olduklarını ve son yıllarda Amerikalıların bir Yunan-Türk krizi meydana geldiğinde her zaman doğru açıklamalarda bulunduklarını” kaydetti.

“ABD, bölgemizde, özellikle Ege’de ve Yunanistan-Türkiye ilişkileri bağlamında son derece olumlu pozitif bir güçtür. Yunanistan’da daha güçlü bir Amerikan varlığı, bölgede daha güçlü bir Amerikan varlığı olursa mutlu olurdum.”

Yunanistan’ın ABD ile yeni bir savunma anlaşması müzakere ettiğini hatırlatan Bakan Dendias, hedefin müzakereleri 2021 sonbaharına kadar tamamlamak ve yıl sonuna kadar imzalamak olduğunu kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz