Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BURSA’DA 2 MAYIS PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLAYACAK FORUM İÇİN HAZIRLIKLAR SON AŞAMAYA GELDİ

BURSA’DA 2 MAYIS PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLAYACAK FORUM İÇİN HAZIRLIKLAR SON AŞAMAYA GELDİ

22
0

Bursa’da, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın himayesinde, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanlığınca düzenlenen ve 2 Mayıs Pazartesi günü başlayacak olan ”Balkan ülkeleri medya forumu” için hazırlıklar son aşamaya geldi.

BYEGM Enformasyon Dairesi Başkanı Arif Gülen ile forumun yapılacağı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan hazırlıkları yerinde inceleyen BYEGM Basın Yayın Dairesi Başkanı Bahattin Akyön, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en önemli forumlarından birinin Bursa’da gerçekleştirileceğini söyledi.

Akyön, pazartesi günü başlayacak foruma Türkiye’nin de içinde bulunduğu 12 Balkan ülkesinden 200’e yakın konuğun katılacağını belirterek, ”Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç’ın himayelerinde gerçekleşecek forum, şu ana kadar yapılan forumlar içinde en geniş katılımlı ve görkemlisi olacak” dedi.

Etkinlik çerçevesinde 4 ayrı programın gerçekleştirileceğini anlatan Akyön, şunları kaydetti:

 

”Birincisi Balkan ülkeleri tanıtım etkinliği olacak. 15 tane standımızda 3 gün boyunca birtakım etkinlikleri Bursa halkına burada hep beraber yansıtacağız. Yine program içinde Balkan ülkelerinin ve Bursa’nın tarihi fotoğraflarını yansıtan fotoğraf sergimiz de açık olacak. Bütün vatandaşlarımız, halkımız bu sergiyi gezebilecek. Aynı şekilde program dahilinde ‘Balkan Ülkeleri Medya Formu’ dediğimiz ana tema içeren bir forum olacak ki burada da 50’ye yakın konuşmacımız iki gün boyunca tarihi süreç içinde Balkan ülkelerindeki medyanın ortak yaşama değerlerinin, ortak hareket etme bilincinin gelişmesi için medyanın rolünü tartışacaklar. Programın son günü de ‘Balkan ülkelerinin hatıra ağaçlandırması’ diye güzel bir etkinliğimiz olacak. Bu etkinlikte bütün gelen konuklarımız, ülkelerinin ve basın organlarının adına ağaç dikiminde bulanacaklar. 4 ayrı etkinlik sonunda da forum Bursa’da tamamlanmış olacak.”

”Dünya Ekonomi Forumu”nun 1971 yılında İsviçre’nin Davos kentinde başladığını hatırlatan Akyön, 11 bin nüfuslu bir yerde başlayan projenin bugün dünyada geldiği noktaya dikkati çekti. Akyön, şunları söyledi:

”Biz de aynı şekilde ‘Balkan Ülkeleri Medya Forumu”nu tarihi geçmişi olan, bizim ana değerlerimizden, ana unsurlarımızdan biri olan, geçmişle gelecek arasındaki yaşama sevinci içinde Bursa’da gerçekleştirmeyi planladık. Buradan da medya forumu anlamında bir Davos’un çıkması için elimden gelen gayreti gösteriyoruz. Bütün hazırlıklarımız tamamlanmak üzere. Bu çalışmalar tamamlanınca güzel bir netice çıkacağına inanıyoruz.”

 

”MEDYA TOPLANTI ÜSSÜ”

 

BYEGM Enformasyon Dairesi Başkanı Arif Gülen ise forumun gerçekleşeceği Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun hazırlık yapıldığını belirtti.

Geçen yıl aralık ayında Ankara’da ”Türk Dili Konuşan Ülkeler Forumu” düzenlediklerini anlatan Gülen, bu tür forumları geleneksel hale getirerek Türkiye’yi bir medya toplantı üssü haline gelmesini arzu ettiklerini bildirdi.

Gülen, bu çerçevede Bursa’nın da önemli bir merkez olabileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

”Çünkü gerek Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nin müsait altyapısı, gerek otellerin imkanları Bursa’yı önemli bir merkez olma avantajı sağlıyor. Artı Balkan ülkeleri açısından Bursa’nın da yeri malum. Dolayısıyla Bursa’yı biz bu forum için özellikle seçmiş bulunuyoruz. ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu’nun birincisini Ankara’da yapmıştık, ikincisini kısmetse bu yılın sonunda bu defa Kırgızistan’da yapacağız. O yüzden yapacağımız etkinliklerde Bursa’yı belki bir üs olarak seçebiliriz. Bunun düşüncesi var zaten. Gerekli çalışmaları yapıyoruz.”

 

FORUM PROGRAMI

2 Mayıs Pazartesi günü başlayacak forumda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, SAM Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin açılış konuşmalarının ardından ”Balkanlarda Medyanın Genel Görünümü’ konulu ilk oturum yapılacak.

Başbakan Başmüşaviri, Kamu Diplomasisi Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Kalın’ın açılış konuşmasını yapacağı oturumun ”Demokratik Barış ve Medya” konulu ilk bölümünde, Türkiye adına Prof. Dr. Yasin Aktay, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Nur Batur, Yunanistan’dan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Üyesi ve gazeteci Nikos Megrelis, Bulgaristan’dan 24 Chasa Gazetesi Dış Politika Muhabiri Georgi Milkov, Romanya’dan da Nine O’Clock Genel Yayın Yönetmeni Gabriela Bogdan, değerlendirmelerde bulunacak.

”Demokratikleşme Süreci, Çok Kültürlülük ve Medya” konulu ikinci bölümde ise Türkiye adına Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, Sinema Sanatçısı Erdal Özyağcılar, Hırvatistan’dan Novi List Gazetesi’nden Luko Brailo, Sırbistan’dan Politika Gazetesi Dış Politika Yorumcusu Bosko Jaksic, Karadağ adına Pobjeda gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Srdjan Kusovac, birer konuşma yapacak.

”Avrupa Birliği Üyeliği Çerçevesinde Medya” konulu ikinci oturumunun ”AB Üyelik Süreci ve Medya” başlıklı ilk bölümünde Türkiye’den Vatan Gazetesi köşe yazarı Cengiz Aktar, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Timur Kırgız, Makedonya’dan Üsküp Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasna Baçovska, Slovenya’nın Dnevnik Gazetesi’nden Ervin Hladnik Milharcic, Karadağ’dan Vijesti Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mihailo Markoviç, bilgiler aktaracak.

Oturumun ikinci bölümünde, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Dr. Abdullah Özkan ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfından Dr. Fatma Sel Turhan’ın yanı sıra Arnavutluk’un Balkan Insight internet gazetesinden Altın Raxhimi, Kosova’dan Başbakanlık Halkla İlişkiler Koordinatörü İsmet Cakiqi, Bosna-Hersek’tan TV1 Editörü ve Spikeri Emina Delic, ”AB Üyelik Süreci ve Medya” konusunda değerlendirme yapacak.

 

”Balkanlar’da Barış İçerisinde Bir Arada Yaşama, Ortak Değerler ve Medya” konulu son bölümde ise gazeteci yazar Süleyman Gündüz, Bursa Olay Gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Türkiye’ye yönelik konuşmasından sonra Hırvatistan’dan gazeteci Denis Kuljis, Bosna-Hersek’ten Oslobodenje Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Daniel Omeragic ve Dnevni Avaz gazetesi Yazı İşleri Müdürü İndira Catic konuşacak.

Aynı günün akşamı, Çelik Palas Oteli’nde gala yemeği verilecek.

 

İKİNCİ GÜN

3 Mayıs Salı günü gerçekleştirilecek ”Bölgesel Güvenlik ve İstikrarın Tesisinde Medyanın Konumu” konulu birinci oturumun ”Bölgesel Barış, İstikrar ve Medya” konulu ilk bölümünde, Türkiye’den Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Bulgaristan’dan TV7 Televizyonu Program Yapımcısı Emil Koshlukov, Yunanistan’dan Angelioforos Gazetesi’ni temsilen Bali Kiryaki, Romanya’dan da MEDIAFAX Dış Politika Editörü Miruna Badea bilgiler sunacak.

Oturumun ”Uluslararası Kurumlar, Bölgesel Barış Girişimleri ve Medya” konulu ikinci bölümünde ise Türkiye’den Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, TVNET Dış Haberler Editörü Yasemin Akyol, Kosova’dan gazeteci Valjeta Kosumi, Sırbistan’dan VREME Dergisi Şef Editörü Dragoljub Zarkovic değerlendirmelerde bulunacak.

”Geleceğin Kurgulanmasında Medyaya Düşen Sorumluluk: Balkan Ülkeleri Medya Platformu” konulu ikinci oturumda ise CNN Türk’ten Yavuz Oğhan, Arnavutluk’tan akademisyen Enika Abazi, Hırvatistan’dan televizyon muhabiri İndira Biscevic, Makedonya’dan da Üsküp Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Goce Naumovski konuşma yapacak.

Aynı günün akşamı düzenlenecek kapanışta sonuç bildirisi okunacak ve katılım sertifikası dağıtım töreni düzenlenecek.

4 Mayıs Çarşamba günü ise Balkan Ülkeleri Basın Hatıra Ormanı oluşturulacak. Konuk heyet, Bursa’nın tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret edecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz