Ana Sayfa Batı Trakya Haberler 21.YÜZYIL AVRUPA’SINDA ÇESİTLİLİK VE ÖZGÜRLÜĞÜN BİRLİKTELİĞİ KONUSU BRÜKSEL’DE TARTIŞILDI

21.YÜZYIL AVRUPA’SINDA ÇESİTLİLİK VE ÖZGÜRLÜĞÜN BİRLİKTELİĞİ KONUSU BRÜKSEL’DE TARTIŞILDI

12
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 10 Kasım 2011 tarihinde Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi (CEPS), Avrupa Konseyi ve RELIGARE tarafından ortaklaşa düzenlenen “Birlikte Yaşamak – 21. Yüzyıl Avrupa’sında Çeşitlilik ve Özgürlüğün Birlikteliği” konulu atölye çalışmasına katıldı. Brüksel’de düzenlenen atölye çalışmasına ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Ali Türkelli katıldı.

 

“Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland: Avrupa’da aşırılık yanlısı dilin egemen olmasına izin veremeyiz”

 

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, ekonomik kriz ile ilgili çok ciddi sorunlar bulunmasına rağmen daha büyük bir problemin bulunduğunu, bunun da Avrupa’da çeşitliliğe dair olduğunu, ancak çeşitliliği kabul etmenin ötesinde asıl sorunun bu çeşitlilikten nasıl yararlanacakları olduğunu söyledi. Yakın zamanda yapılan bir ankete göre AB nüfusunun yalnızca yüzde 40’ının göçmenlerin toplumun geneline entegre olabildiğine inandığı bir ortamda Jagland, Avrupa’da aşırılık yanlısı dilin egemen olmasına ve nefret konuşmalarına izin veremeyeceklerini söyledi. Jagland, Avrupa’nın yalnızca Avrupa Birliği’inin 27 üyesinden oluşmadığını, aksine Avrupa’nın 47 ülkeden oluştuğunu söyleyerek Avrupa’da insan haklarının temelini oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

ABTTF: “Avrupa Konseyi ve AB üyesi Yunanistan ülkesindeki Türk kimliğini tanımıyor”

 

ABTTF, Genel Sekreter Thorbjørn Jagland’a hitaben yönelttiği soruda çeşitliliğin bir başka boyutuna, azınlıklara, özel olarak ise Batı Trakya Türk Azınlığı’na dikkat çekti. ABTTF, Jagland’in vatandaş olmanın anlamı konusunda insanların birden fazla kimliğe sahip olmalarının mümkün olduğunu ancak Avrupa’nın tek bir kimlik olma konusunda takıntılı bir tavır sergilediği yönündeki açıklamasından yola çıkarak Yunanistan’ın azınlığı Türk olarak değil Müslüman olarak tanıdığını, bu nedenle de isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kurulmasına izin vermediğini söyledi. Bununla birlikte etnik Yunan soyundan olmadıkları için yaklaşık 60 bin kişinin vatandaşlıktan çıkarıldığını söyleyen ABTTF, Avrupa Konseyi ve AB üyesi olan bir ülke olan Yunanistan’daki bu durumu nasıl gördüklerini sordu.

 

“Avrupa, azınlıkların korunmasında daha güçlü yükümlülükler oluşturma konusunda zayıf”

 

Jagland, azınlıkların sorunları ile ilgilenen tek bir enstrüman olduğunu, bunun da Ulusal Azınlıkların Korunması için Çerçeve Sözleşme (FCNM) olduğunu ancak bu enstrümanın yalnızca belli bir noktaya kadar etkiliği olduğunu söyledi. Azınlıkların tanınması konusunun ulusal egemenlik alanına dahil olduğunu söyleyen Jagland, azınlıkların korunması konusunda daha güçlü yükümlülükler oluşturamadıklarını söyleyerek bu durumun bir zayıflık olduğu konusunda hemfikir olduğunu belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz