Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YÜCEL ATALAY: “RUMLAR KÖYLERİNE DÖNMELİYMİŞ”

YÜCEL ATALAY: “RUMLAR KÖYLERİNE DÖNMELİYMİŞ”

18
0

Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, ”Herkesin huzur içinde yaşayabildiği bir ortam olan Gökçeada’da Rum vatandaşlarımızı görmek istiyoruz” dedi

Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın adada Rum azınlık okulunun açılması talebini onaylamasıyla ilgili, ”Herkesin huzur içinde yaşayabildiği bir ortam olan Gökçeada’da Rum vatandaşlarımızı görmek istiyoruz” dedi.

”Biz insanları yaratandan ötürü sevdiğimiz için dini, ırkı bizi çok ilgilendirmiyor” diyen Atalay, şunları kaydetti: ”Herkesi insan olarak görüyoruz. İnşallah Rum’lar adaya döner ve köylerine yerleşir. O zaman mutlu ve huzurlu bir Gökçeada’nın yansımasına bağlı olarak daha huzurlu bir Türkiye görüntüsü ortaya çıkar. Bu anlamda sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı’ya teşekkür ediyoruz. Temennimiz, Rum’ların bir an önce köylerine dönmesidir. Çünkü bir ülke, bütün zenginlikleri bir arada olursa ‘büyük ülke’ olur. Dolayısıyla benim belediye başkanı olarak son sözüm, herkesin huzur içinde yaşayabildiği bir ortam olan Gökçeada’da, Rum vatandaşlarımızı görmek istiyoruz.”

Gökçeada’da 1951 yılında faaliyete başlayan Rum azınlık okulu, 1964’te kurucu isteği doğrultusunda kapatılmış, başvuru üzerine aynı binada Rum azınlık okulu açılması talebi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.

 

Gökçeada’da Rum Azınlık Okulunun Açılma Talebinin Onaylanması


Eski ismi Aya Todori İlk Mektebi olan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nun kurucusu Anna Koçumal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın adada Rum azınlık okulunun açılması talebini onaylamasıyla ilgili, “Bu okulun açılması, Rum gençlerini adaya döndürecek.”

Eski ismi Aya Todori İlk Mektebi olan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nun kurucusu Anna Koçumal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın adada Rum azınlık okulunun açılması talebini onaylamasıyla ilgili, “Bu okulun açılması, Rum gençlerini adaya döndürecek. Yunanistan’daki kriz bile bunun için büyük bir neden” dedi. 

Koçumal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gökçeada’da doğduğunu, 6 yaşında Rumca öğrenmek için İstanbul’a gittiği, 18 yaşına kadar burada yaşadığını söyledi. Ardından Atina’ya giderek fizik tedavi eğitimi aldığını ve çalışma hayatına başladığını anlatan Koçumal, “26 yıl Atina’da yaşadım. Geçen yıl adaya dönüş yaptım. Okulun kurucusu görevini üstlendim. İlkbaharda okulun onarımı başladı, yaz sonunda tamamlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdum. Müfettişler gelip kontrolleri yaptı. Neticeyi bekliyordum. Bakandan müjdeli haber geldi. Burada okula gidemedim ancak okulun açılmasına yardım ettim. Bu benim için büyük mutluluk” diye konuştu. 

Okulda üç sınıf olduğunu ifade eden Koçumal, “Okul müdürü, ailesi Zeytinli köyünde yaşayan Paraskevi Berber oldu. Müdür yardımcısı Türk olacak. Rumca dersi için ve ana sınıfı için Yunanistan’dan bir öğretmen atanacak. Eğitim, Rumca ve Türkçe olarak verilecek” dedi. 

Anna Koçumal, bir gazetecinin “Bu okulun yeniden eğitime başlayacak olması Rum gençlerini adaya döndürür mü ?” sorusuna “Muhakkak. Bu okulun açılması Rum gençlerini adaya döndürecek. Yunanistan’daki kriz bile bunun için büyük bir neden. İnşallah dönerler, dönecekler” yanıtını verdi. 

Okula müdür olarak atanan Paraskevi Berber’in babası Yorgi Berber ise kızının müdürlüğünü yapacağı okulda kendisinin de eğitim gördüğünü belirtti. İlk eğitimini bu okulda aldığını dile getiren Berber, şunları söyledi: 

“Hatta hocam beni müzik dersinden bırakmıştı. Bu okulda 6 yıl okudum. Çok seviyorum bu köyü fakat böyle olmasaydı daha iyi olurdu. İnsanlar birdir. Ayrım olmaması gerekir. Allah birdir. Olan şeyleri geçtik. Şimdi hayırlı, uğurlu olsun. Okulumuz açılıyor. İnşallah yakın zamanda talebeleri de bulacağız. Okulun eğitime başlayacak olması, gençleri Gökçeada’ya döndürür. İleride ortaokul ve lise de olur inşallah. Burada yaşayan herkes bir arada yaşar. Bize bu izni verdiği için Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne çok teşekkür ediyoruz. Tam 49 yıl sonra eğitim-öğretim başlayacak.” 

Yorgi Berber’in eşi Stella Berber ise okulun yeniden açılmasına çok sevindiklerini ifade etti. Zeytinli köyünde yaşayan 65 yaşındaki Paraskevi Zelu da okulun yeniden faaliyete geçmesinin iyi olacağını belirterek, “Okulun yenilenmesi köyümüz için iyi oldu. Burada doğdum, bu okula gittim. Büyüklerin düşüncesiyle yıllar önce okul neden kapandı bilemiyorum” diye konuştu. 

İlçe merkezine 4 kilometre uzaklığındaki Zeytinli köyünde 1951 yılında eğitime başlayan Rum azınlık okulu, 1964 yılında kurucusunun isteği doğrultusunda kapatılmıştı. Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı tarafından geçen yıl Ağustos ayında onarılan okulun yeniden eğitim-öğretime başlaması için yapılan başvuru, Milli Eğitim Bakanlığı’nca onaylanmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz