Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TIRHALA’DAN DA CUMA NAMAZINA ONAY ÇIKMADI

TIRHALA’DAN DA CUMA NAMAZINA ONAY ÇIKMADI

25
0

Tırhala’dan (Trikala) da Cuma Namazı kılmaya onay çıkmadı. Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği‘nin yapmış olduğu müracata olumsuz yanıt geldi.

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği tarafından Trikala Belediyesi ve Bizans Eserleri Trikala Bölgesi Temsilciliği’ne yapılan müracatla, Trikala’da bulunan Kurşunlu Cami’nin Cuma Namazı ve akabinde bir mevlid töreni için verilmesi resmi müracatı yapılmıştı. 

Ancak, Kurşunlu Cami’de bu günlerde Selanik’li fotoğrafçı Dimitris Luzikiotis’in objektifinden “Anastenaria” (Ateş Dansı Yortusu) resim sergisi yapılıyor. Sergi 19 Mart 2016 tarihinde açıldı ve 3 Nisan 2016 tarihine kadar açık kalacak. Sergi, Trikala Belediyesi, Bizans Eserleri Trikala Bölgesi Temsilciliği tarafından verilen izinle Kurşunlu Cami’de gerçekleştiriliyor.  

BİRLİK Gazetesi’nin Trikala’daki kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre,  Bizans Eserleri Trikala Bölgesi Temsilciliği, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği‘nin resmi talebiyle ilgili dilekçeyi Trikala Belediyesi’ne iletmiş, ancak Trikala Belediyesi’nin buna olumsuz cevap verdiği belirtiliyor.

Gerekçe olarakta, bu istenilen tarihlerde ve devamında Kurşunlu Cami’de yoğun bir şekilde daha önceden planlanmış etkinliklerin var olması gerekçe gösterildiği belirtiliyor.  

Hatırlanacağı üzere, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği tarafından Serez’de Zincirli Cami’de Cuma namazının eda edilmesi için Yunan makamlarına yapılan başvuru sudan bahanelerle (cami duvarları tehlikeli ve yıkılabilir) ikinci kez kabul görmemişti. Şimdi de Trikala’dan da gelen cevap olumsuz olarak geldi.

AŞAMADIKLARI TAKINTILAR VAR

Anlaşılan o ki, ülkemiz Yunanistan turizm ve dini inanç serbestliği açısından bu tür açılımlara hazırlıklı değil, geçmişten günümüze kadar gelen ve halen devam eden aşılamayan bazı takıntılar var.

Oysa Türkiye’de neredeyse bütün Kiliselerin kapıları Yunanistan’dan giden Papazlara ve Derneklere ardına kadar açılmış vaziyette. Dini inançta serbestlik ve demokrasinin gereği bu olsa gerek.

Eser hakkında bilgi:

Evliya Çelebi’nin “bir diyarda misli yoktur” diyerek övdüğü cami 20. yüzyılın başında oldukça harap durumdaydı. 1998 yılındaki kapsamlı onarım sırasında yıkılmış olan son cemaat yeri revağı da tekrar yapıldı. 18 metreye yaklaşan kubbesi ve özenle tasarlanmış cepheleri ile yapı hala etkileyici ancak eskisinden çok daha sade. Minber de dahil olmak üzere, caminin tefrişatından geriye hiçbir şey kalmamıştır. Artık bir sergi ve toplantı salonu olarak kullanılıyor. Caminin içine sadece sergiler süresince girilebiliyor. Osman Şah’ın kubbeli türbesi de caminin hemen arkasında. Muhtemelen külliye biçiminde inşa edilmiş yapılardan geriye sadece cami ve türbe kalmış.

Kurşunlu Camisi ve Trikala Osman Şah Türbesi, bir zamanlar Trikala şehrinde bulunan bir sürü Osmanlı eserinden geriye kalmış tek yapıttır. Mustafa Paşa’nın oğlu ve Sultan Birinci Selim’in damadı Osman Şah tarafından, bir dönem Trikala Sancaklığına sürgüne gönderildiği vakit yapılmıştır. İlk zamanlarda etrafında birçok hayır kurumu bulunurken şu anda geriye yalnızca Cami ve Osman Şah’ın Türbesi kalmıştır.

Cami, 16’ncı yüzyılın ünlü mimarı Sinan Paşa’nın yapmış olduğu 79 camiden birisi. Caminin inşa tarihi tam olarak belli değildir. Fakat Osman Şah’ın ölümünden on yıl önce yapıldığı tahmin edilimektedir ve Osman Şah da 1567-68 yılında yanındaki türbeye gömülmüştür.

Avrupa Birliği’nin finansmanıyla Trikala Belebiyesi Maliye’nin denetiminde Cami için bakım ve retorasyon çalışmaları gerçekleştirmiştir. Eser şu anda ziyarete açıktır.

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x401zfd_trikala-camide-resim-sergisi_news

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz