Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KAVALALI EVANGELİA BALTA’YA CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN LİYAKAT NİŞANI

KAVALALI EVANGELİA BALTA’YA CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN LİYAKAT NİŞANI

22
0

Kavalalı Evaggelia Balta’ya T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Liyakat Nişanıtevcih edildi. Osmanlı dönemi iktisadi ve toplumsal tarihi ile Anadolu’daki Rum kültürü üzerine çalışan Evangelia Balta‘ya Liyakat Nişanıtevcih edildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Türkiye’ye, Türkçeye, Türk kültürü ve tarihi ile Türkiye araştırmalarına önemli katkılarda bulunanlara Cumhuriyet ve Liyakat Nişanlarını tevcih etti.

Çankaya Köşkü’nde 11 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Gül, Türk vatandaşı olmadan Türkiye dışında, Türk kültür, tarih ve medeniyetinin kıymetini fark edip bu alanda çalışma yapan bilim insanlarının çabalarının takdire şayan olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törende yaptığı konuşmada, Türkiye dışında Türkiye’ye ve Türk kültürüne hizmet edenlerin bazen hatırlanamadığına işaret ederek, Marsili’nin Türkiye’de uzun zaman büyükelçilik görevinde bulunduğunu ve bu gayretleri karşısında böyle bir armağanı vermenin borç olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca: “Liyakat nişanlarını Türk kültürünün bütün alanlarında, Türk dili olmak üzere, Türk mimarisi, Türk kültürünün bütün alanlarında faaliyet gösteren Türkiye dışındaki bilim adamı dostlarımıza veriyoruz. Türkiye tarihi ve kültürü olarak çok büyük bir ülke. Roma, Bizans, Anadolu dönemlerine gittiğimizde bu coğrafya çok büyük medeniyetlere, insani faaliyetlere şahitlik yapmış ve bunların hatırasını da bünyesinde saklamaktadır. Türkiye’nin kültür mirasını dünyaya tanıtmak, insanlığa sunmak da bizim borcumuzdur. Türkiye’de bu konuda birçok faaliyetler yapılmakta. Devletler, özel kültür adamları, müzeler diğer faaliyetler de yapılmaktadır. Türkiye dışında Türkiye’nin bu zenginliğini bütün dünyaya tanıtan, ilim sanat dünyasında öne çıkmış, bu alandaki faaliyetleri, başarıları herkes tarafından takdir edilen Türkiye dostları var. İşte o dostlarımıza bugün burada Liyakat Nişanı veriyoruz” dedi.

Evaggelia Balta kimdir?

Kavala’da 1955 yılında doğdu. Selanik’te tarih okuduktan sonra burslu olarak Paris Sorbonne Üniversitesi’nde eğitim aldı. Doktorasını Osmanlı Tarihi üzerine yaptı. Atina’da Küçük Asya Araştırmaları Merkezi’nde çalıştı. Üniversitede eğitmenlik yaptı. Milli Yunan Araştırmaları Vakfı’nda görev alan Balta, Ürgüp Kayakapı Projesi’nde danışman olarak hizmet verdi.

“Sinasos” isimli çalışması Birzamanlar yayın evi tarafından basıldı. Evaggelia Balta’nın ayrıca Karamanlıca üzerine hazırladığı çalışmaları bulunuyor.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz