Ana Sayfa Yunanistan Haber Azınlık Gençleri 9 Mu? 12 Mi Yapacak? Asıl Sorun Burada

Azınlık Gençleri 9 Mu? 12 Mi Yapacak? Asıl Sorun Burada

0
0

Yunanistan’da askerlik görevi Mayıs ayından itibaren 12 aya yükseltiliyor. Ancak kişinin 9 aylık görev yapmayı seçme hakkı da var. Bu da askerlik görevini yapacak olan gencin askerliğini nerede yapmak istediğini yetkili birime beyan etmesi gerekecek. Yani kışlaya teslim olmasıyla birlikte bu talebini iletecek.

Ancak Yunanistan Savunma Bakanlığı’nın başını ağrıtan konu, Azınlık gençleri askerlik görevini yapmak üzere Meriç (Evros) sınır bölgesine veya Ege adalarına gönderilecek mi? Gönderilmeyecek mi? Veya sınır bölgesinde 9 aylık görevi seçmelerine imkan tanınacak mı? Asıl sorun da burada.

Yunanistan Ordusu’nda yeni yılın ilk yarısında değişikliklerin başlaması için bu günlerde son düzenlemeler yapılıyor. Şimdiye kadar Yunanistan’da Kara Kuvvetleri’nde 9 ay olan askerlik görevi Mayıs ayından itibaren 12 ay olacak. Böylece Hava, Deniz Kuvvetleriyle eşit duruma gelmiş olacak.

Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’nın 2020 yılında üzerinde çalıştığı askerlik süresinin uzatılmasıyla ilgili çalışmada artık sona gelindiği, vatani görevlerini yapmak üzere Mayıs ayında kışlalara girecek olan gençler 12 ay askerlik yapacak.

Ancak yeni düzenlemede bir farklılık mevcut. Askerlik görevinin tamamını Evros (Meriç) sınır bölgesinde veya Ege adalarında yapmayı baştan beyan edecek olanlar 12 ay yerine 9 ay askerlik yapacak. Bu uygulama geçtiğimiz yıllarda da uygulanmıştı.

Savunma Bakanlığı’nın hedefi iki yönlü. Azaltılmış sürenin bir yandan gençleri askerlik görevlerini kısa sürede yerine getirmelerini sağlayacak, diğer yandan da mesleki faaliyetleriyle sivil yaşamlarına devam etmeleri için teşvik edeceğine inanılıyor.

Bunun nedeni, gençlerin büyük bir kısmının önce eğitimlerini tamamlamayı, sonra da askerlik hizmetini yapmayı tercih etmeleridir. Öte yandan Bakanlık, bunun Ordunun Meriç ve adalardaki kritik birimlerdeki personel sayısını önemli ölçüde artıracağına inanıyor.

Silahlı Kuvvetlerin tüm kollarında (yani Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Kara Kuvvetleri’nde her yerde 12 aylık görev süresi) dengeyi sağlamaya yönelik değişiklikleri, geçtiğimiz Eylül ayında Başbakan Kiriakos Miçotakis Uluslararası Selanik Fuarı’nda yaptığı konuşmada açıklamıştı.

Bunun gerekçesi ise, Bakan Nikos Panagiotopoulos ve de Yardımcısı Alkiviadis Stefanis, Silahlı Kuvvetlerdeki personel eksikliğinin farkında olduklarından dolayı bu durumu tersine çevirmek için hükümetle işbirliği içinde bu kararı verdikleri belirtiliyor.

Bu uygulamanın hedefi, Kara Kuvvetleri’nde silah altında olan 68.300 personelin sayısını normal olması gereken 93.500’e çıkarmak olduğu ifade ediliyor.

Yunanistan Silahlı Kuvvetler personelinin toplam tavan sayısı şu an itibariyle 100.000 civarında olduğu tahmin edilirken, bu rakamın yekünde 133.000’e ulaşması için çalışmalara hız verildi.

Son olarak Savunma Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı bir diğer konu ise, yaklaşık 23.000 kişinin eğitim veya başka nedenlerden dolayı askerlik görevini yapmadıkları dikkate alınarak bu konunun bir çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

Savunma Bakanlığı, personel yetersizliği sorununun artık parça parça değil, bütünsel olarak çözülmeye başlanacağına inanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz