Ana Sayfa Batı Trakya Haber “Türk Azınlık İnsan ve Azınlık Hakları Hareketi”nden Açıklama

“Türk Azınlık İnsan ve Azınlık Hakları Hareketi”nden Açıklama

2
0

“Türk Azınlık İnsan ve Azınlık Hakları Hareketi” Batı Trakya’da son döneme olup bitenlere kayıtsız kalmadı ve yazılı bir açıklama yayınladı.

Son günlerde ve özellikle de seçimlerden sonra Yunanistan genelinde Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın gündeme oturmasıyla ilgili “Türk Azınlık İnsan ve Azınlık Hakları Hareketi”  yazılı bir açıklama yayınladı.

BİRLİK Gazetesine gönderilen yazılı açıklamada şu ifadelere yer veriliyor:

 TÜRK AZINLIK HAREKETİNİN İNSAN VE AZINLIK HAKLARI BEYANI

“Türk Azınlık İnsan ve Azınlık Hakları Hareketi”

“Türk Azınlık İnsan ve Azınlık Hakları Hareketi”, Yunan egemen çevrelerinin, gerçeklikle yüzleşmeyi ve Trakya’daki Azınlığın ezici çoğunlukla sayısal olarak en büyük kısmının Türk karakterini tanımayı reddeden tüm siyasi güçlerinin ikiyüzlülüğünü açıkça kınamaktadır.

Yunanistan’ın on yıllardır Strazburg’da bu konuda kınanması tesadüf değildir, çünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Trakya’daki Türk Azınlık derneklerinin faaliyetlerini yasakladığı için kınamalarını ısrarla ve dogmatik bir şekilde uygulamayı reddetmektedir, elbette son günlerde hiçbir medyanın haber yapmadığı kanaatler, gerçeği Yunan vatandaşlarından ve seçmenlerinden gizlemektedir.

Bu nedenle, Yunanistan milliyetçilerinin sözde sadece bireysel kendi kaderini tayin hakkının meşru olduğu yönündeki ikiyüzlü argümanı çürütülmüştür. Avrupa Adalet Divanı, “İskeçe Türk Birliği” ve diğerleri – Yunanistan, Bekir Ousta ve diğerleri – Yunanistan ve Emin ve diğerleri – Yunanistan davalarında olduğu gibi, KOLEKTIF KENDİ KENDİNİ TAYIN HAKKI güvencesi konusunda da açık olmuştur, yetkili Yunan makamlarından, bir etnik grubun adının tanımı veya “azınlık” kelimesi de dahil olmak üzere, kurucu üyelerinin seçtiği adla derneklerin kaydedilmesine izin vermelerini istemiştir.

Ayrıca, AB Konseyi’nin bir karar organı olarak Bakanlar Kurulu’nun 6 Aralık 2013 tarihinde Yunanistan’ı AİHM kararlarına saygı gösterilmediği konusunda uyardığını, 5 Haziran 2014 tarihinde ise Yunan makamlarını AİHM kararlarına uymaya çağıran ve örtülü olarak Trakya’daki Müslüman Azınlığın Türk olarak tanınmasını talep eden bir Ara Karar kabul ettiğini unutmayalım.

Nitekim 12 Haziran 2023’te Avrupa Konseyi, Yunanistan’ın İskeçe Türk Birliği davasından sorumlu olmaya devam ettiğini hatırlatmıştır.

AİHM eski Başkan Yardımcısı, Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi’nde emekli profesör ve eşi Dışişleri Bakan Yardımcısı Hristos Rozakis‘in geçtiğimiz günlerde Yunan devletinin Batı Trakya’nın Azınlığıyla ilişkilerinde hala bir “kara delik” olduğunu ve bunun “Yunan makamlarının insanların ve azınlık örgütlerinin Türkçe veya Türkçe terimini kullanmalarına izin vermeme konusundaki ısrarı” ile ilgili olduğunu belirtmesi tesadüf değildir.

Ne de olsa Trakya milletvekili adaylarından Türklüklerinden vazgeçmelerini istemek, kolektif ifade özgürlüğü ilkesinin açık bir ihlalidir.

Ayrıca Hareketimiz, Lozan Antlaşması’nın yorumunun Yunan Devleti ve Yunan medyası tarafından yanlış bir şekilde yapıldığını, çünkü Metnin başlığının çok açık olduğu ve “Yunan ve Türk nüfuslarının mübadelesini” (İngilizce metinde de var olan bir şey, yani “Yunan ve Türk mübadelesi”) tanımladığı göz ardı edildiğinden vurgulamaktadır nüfuslar”), dini terminolojinin kullanılmasının, o dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüyle ortaya çıkan etnokültürel grupların dini olarak tanımlanmasından kaynaklandığını herkes bilir.

Ayrıca, Avrupa Konseyi’nin Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşmesi gibi daha yeni uluslararası belgeler, ilgili tüm Azınlık meselelerine uygulanabilir özel yasal kurallar belirlemektedir.

Ancak 1960’lara kadar Papagos (Sağ) ve Plastiras (Merkez) hükümetlerinin bile Azınlığı Türk olarak tanıdığı Yunan devletinin pratiği, yanlış yorumlamaya yer bırakmamaktadır. Eylül ve Kıbrıs krizleri gibi dışsal siyasi krizler ve ayaklanmalar, durumu değiştiren tek faktördü ve bu nedenle Lozan Antlaşması’nın kendisi, Yunan hükümetlerinin kabul edilemez tutum değişikliğinden ve azınlığın araçsallaştırılmasından sorumlu değildir.

Bu nedenle, Müslüman azınlığı Yunanistan’da YUNAN Müslüman Azınlık olarak vaftiz etmek Lozan Antlaşması’na aykırıdır.

Yukarıdakilere dayanarak, Azınlığın tek doğru ve uygun adının şu olduğu açıktır:

Batı Trakya’nın Mübadele Edilmeyen Türklerin Müslüman Azınlığı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz