Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar BALKAN SAVAŞLARI MASAYA YATIRILIYOR

BALKAN SAVAŞLARI MASAYA YATIRILIYOR

14
0

Bağcılar Belediyesi Kırklareli Üniversitesi ve Bağcılar Rumeli Balkan Trakya Platformu ile ortaklaşa, Balkan Savaşları’nın 100. yılı dolayısıyla ‘Balkan Savaşları’nın farklı yönleri ile masaya yatırılacağı ‘Uluslararası Balkan Sempozyumu’ düzenleniyor. 3 gün sürecek sempozyuma Türkiye’nin yanı sıra 11 ülkeden 78 bilim insanı ve uzmanı katılacak. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Genel Kurmay Kayıtları’na göre 250 bin, resmi olmayan kayıtlara göre 1.5 milyon insanın hayatını kaybettiği Balkan Savaşları’nın Türk tarihi bakımından büyük önem arzettiğini söyledi. Çağrıcı, belediye olarak her yıl bir uluslararası sempozyuma imza atmak niyetinde olduklarını belirterek, daha önce de Uluslararası Aliyeizzetbegoviç sempozyumu ile Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu düzenlediklerini söyledi.

 

Balkan Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla Uluslararası Balkan Sempozyumu düzenleniyor. Bağcılar Belediyesi, Kırklareli Üniversitesi ve Bağcılar Rumeli Balkan Trakya Platformu’nun, ortaklaşa organize ettiği sempozyum 11-13 Mayıs tarihleri arasında Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirilecek. Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Romanya, Yunanistan, İsrail ve Japonya’dan sempozyuma katılacak çok sayıda akademisyen, Balkan Savaşlarının farklı etki ve sonuçlarına ilişkin sunumlar yapacak. Semposyumda o dönemin canlı tanıkları da yaşadıkları sıkıntıları katılımcılarla paylaşacak.

YAKLAŞIK 80 BİLİM İNSANI 14 OTURUMDA KONUŞACAK

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından açılışı yapılacak ve 3 gün devam edecek sempozyum kapsamında farklı salonlarda eşzamanlı toplam 14 oturum gerçekleştirilecek ve 78 bilim insanı, uzman ve tanık sunumda bulunacak. Balkan Savaşlarını ve etkilerini gösteren fotoğraflardan oluşan sergi açılışının yapılacağı sempozyum 13 Mayıs’ta sonuç bildirisinin okunmasıyla sona erecek. Balkan Savaşları’nın 100. yıl dönümü nedeni ile ilk kez düzenlenecek olan ‘Uluslarrası Balkan Sempozyumu’ ile ilgili bilgi veren Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Balkan Savaşları’nın Türk tarihi bakımından büyük önemi olduğunu söyledi. Osmanlı Çanakale’de 250 bin şehit verirken Balkan Savaşları’nda Genel Kurmay Verilerine göre 650 bin, resmi olmayan rakamlara göre 1.5 milyon şehit verdiğini hatırlatan Çağrıcı, ”Savaş sonunda Balkanlar’da yaşayan onbinlerce Türk Anadolu’ya göç etti. Anadolu’da tam bir Türk mozaiği oluştu” dedi. Bağcılar’ın göçlerle kurulan bir ilçe olduğunu hatırlatan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, 1924’te Selanik, Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinden gelen soydaşların ilçelerine yerleştiğini söyledi.

 

Balkan Savaşları hakkında

1912 ’de Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ’dan oluşan Balkan ülkeleri kendi aralarında kurdukları ittifakla Osmanlı Devleti’ne savaş açmıştı. Siyasi çalkantılar içerisinde bulunan Osmanlı Ordusu bozguna uğradı ve Edirne de dahil olmak üzere bütün Balkan toprakları kaybedildi. Balkan ülkelerinin Osmanlı topraklarının bölüşümünde yaşadıkları anlaşmazlık II. Balkan Savaşı’nın yaşanmasına sebep oldu. Fırsatı değerlendiren Osmanlı Devleti Edirne’de dahil bugünkü sınırlarımızı oluşturan Trakya topraklarını geri almayı başardı. Balkan Savaşları’nın bugünlere kadar uzanan çok yönlü sonuçları oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz