Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar CUMHURBAŞKANI GÜL GÖKÇEADA’YI ZİYARET ETTİ

CUMHURBAŞKANI GÜL GÖKÇEADA’YI ZİYARET ETTİ

19
0

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile sabah saatlerinde deniz otobüsüyle Çanakkale’den Gökçeada’ya geçti. Yolculuk sırasında Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekileri taşıyan deniz otobüsüne iki sahil güvenlik botu eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Gül’ü Gökçeada’da Vali Güngör Azim Tuna, Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, Kaymakam Kamuran Taşbilek ve diğer ilgililer karşıladı.

İLÇE MEYDANINDA VATANDAŞLARLA BULUŞMA

İlçe meydanında vatandaşlarla selamlaşan Cumhurbaşkanı Gül, Gökçeadalılara hitaben kısa bir konuşma yaptı. Kendisine gösterilen sevgiye teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, Gökçeada’nın Türkiye’nin en gözde yerlerinden biri olduğunu söyledi. “Adalarımız çok değil ama en sevdiğimiz yerler” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin her vatandaşının eşit olduğunu ve tüm vatandaşların kardeşlik içinde mutlu olmasını herkesin arzuladığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, “Herkesin derdi bizim derdimizdir, sevinci sevincimizdir. Anadolu toprağına bitişik değilsiniz ama yalnız da değilsiniz. Şirin adamızın muhakkak istekleri vardır, bunların gereğini yapacağız” dedi.

ZEYTİNLİ KÖYÜ’NÜ ZİYARET

Daha sonra Rum Köyü Zeytinli’ye geçen Cumhurbaşkanı Gül, köyde kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra bir kahvede Türk Kahvesi içti.

KORE GAZİSİ RUM KÖKENLİ VATANDAŞ

Cumhurbaşkanı Gül, burada Kore Gazisi olan Rum Kökenli vatandaş İlya Panago ile tanıştırıldı. Panago, Cumhurbaşkanı Gül’e Kore’deki görev yeri ve süresi hakkında bilgi verdi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül Kaleköy’e geçerek burada öğle yemeği yedi. Bir yamacın üzerindeki restoranda verilen yemek öncesinde Cumhurbaşkanı Gül ile Bayan Gül fotoğraf çektirdi.

Gökçeada

Çanakkale’nin bir ilçesi ve Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km kıyı şeridine sahiptir. Adanın batısında yer alan İncirburnu Türkiye’nin en batı noktasını oluşturmaktadır. 9 bin civarında nüfusu olan Gökçeada’da, yazları sayıları 2 bine kadar yükselen, Rumlar da uzun yıllardır bir arada yaşamaktadır.

1453 yılında İstanbul’un fethedilmesinin ardından Gökçeada, 1455’te Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı ile Venedik arasında geçen savaşlarla dönem dönem el değiştiren ada, Kanuni Sultan Süleyman zamanında vakıf ilan edildi ve bu sayede 20.yy’a kadar refah içinde yaşadı. 1. Balkan Savaşı’ndan Lozan Anlaşmasına kadar Yunanistan’ın etkisi altında kalan ada, bu tarihte Türkiye Cumhuriyeti’ne katıldı ve her yıl 22 Eylül Gökçeada’nın kurtuluş günü olarak kutlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz