Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF VE BTAYTD, FUEN 57. KONGRESİ’NDE AZINLIĞI TEMSİL ETTİLER

ABTTF VE BTAYTD, FUEN 57. KONGRESİ’NDE AZINLIĞI TEMSİL ETTİLER

17
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 16-20 Mayıs 2012 tarihlerinde Avrupa Azınlıkları Federal Birliği’nin (FUEN) 57. Kongresi’ne katıldı. Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da düzenlenen kongreye Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, ABTTF Başkan Yardımcısı Cengiz İsmail, ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit ve ABTTF Yönetim Kurulu üyesi Sami Yusuf ile Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) Denetleme Kurulu Üyesi ve DEB Partisi Özel Kalem Müdürü ve Genel Başkan Danışmanı Aydın Ahmet katıldılar.

 

AVRUPA’DAKİ AZINLIKLARIN 170 TEMSİLCİSİ MOSKOVA’DA BİR ARAYA GELDİ

 

FUEN 57. Kongresi’nin açış töreni 17 Mayıs’ta Alman-Rus Evi’nde gerçekleştirildi. Rusya Federasyonu’nda 190 azınlık ve ulusal topluluğun bulunduğunu, 230 dilden fazlasının konuşulduğunu söyleyen FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, Rusya’nın çok farklı yüzlere sahip bir ülke olduğunu ifade etti.

 

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Direktörü René Weingärtner, “Sizlere birlikte çalışmak istiyoruz. Avrupa Konseyi ve sivil toplum arasındaki işbirliği bizler için çok önemli” diyerek FUEN ile Avrupa Konseyi arasındaki işbirliğinin gelecekte güçlendirilmesini istediklerini belirtti.

 

Kongreye AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Intergrubu Eşbaşkanı Csaba Tabajdi ve AP Milletvekili Iuliu Winkler de katıldılar. Romanya’daki Macar azınlığı temsil eden ve FUEN üyesi Winkler, Avrupa çapında uygulanması düşünülen Avrupa Vatandaşları Girişimi hakkında bir sunum yaptı. FUEN üyesi RMDSZ’e üye Iuliu Winkler, Avrupa Vatandaşları Girişimi ile Avrupa’daki otokton azınlıkların durumunun iyileştirilmesi konusunda bir girişim başlatmayı istediklerini ifade etti. Toplantıda AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Intergrubu ile FUEN’in girişimin başarıya ulaşması için gereken 1 milyon imzanın toplanması için hazırlıklara başlanması kararı alındı.

 

FUEN DELEGELER MECLİSİ’NDE BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN SORUNLARI GÜNDEME TAŞINDI

 

FUEN’in en yüksek karar organı olan FUEN Delegeler Meclisi’nde ise Avrupa’da yaşayan azınlıkların durumu ile ilgili altı karar metni oluşturuldu. Burada ABTTF ve BTAYTD, Batı Trakya Türk Azınlığı olarak bir karar metni, bir de açıklama sundular. Karar metninde ABTTF ve BTAYTD, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernek kurma özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini ifade ederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına karşın Yunanistan’ın isminde “Türk” kelimesi geçen dernekleri kapattığı ve yenilerinin kurulmasına izin vermediği ifade edildi. ABTTF ve BTAYTD, Yunanistan’dan AİHM kararlarını tam olarak uygulamasını ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernek kurma özgürlüğünü garanti altına almasını talep etti. FUEN Delegeler Meclisi’nde kabul edilen açıklamada ise ABTTF ve BTAYTD, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim hakkının altını çizerek azınlık eğitim sisteminde yaşanan sorunları dile getirdi, bu sorunların çözümüne yönelik olarak taleplerini sıraladı.

 

Kongre boyunca Batı Trakya Türk heyeti olarak lobi faaliyetlerinde bulunan ABTTF ve BTAYTD, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının FUEN gündeminde tartışılmasını ve sorunlar ile ilgili olarak bir karar metni ve bir açıklama kabul edilmesini sağladılar. Kongre sonunda ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Almanya’daki Dan Azınlığı’na ait internet haber sitesi Flensborg Avis Online’ye röportaj verdi, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını anlattı.

 

FUEN’E DÖRT YENİ ÜYE

 

FUEN Delegeler Meclisi’nde FUEN’e dört üyelik başvurusu kabul edildi. Karintiya Slovenleri Derneği SKS, Viyana Burgenland Hırvatları ve onların Hırvat Merkezi, Karaçay-Balkarların kuruluşu BarsEL ve EBLUL Almanya Devlet Komitesi. Böylelikle FUEN’e üye kuruluş sayısı 94’e yükseldi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz