Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar YUNAN TRAJEDİSİNDE YENİ PERDE

YUNAN TRAJEDİSİNDE YENİ PERDE

16
0

Yunanistan ve zor durumdaki Euro Bölgesi ülkeleri için sihirli reçete bir türlü bulunamıyor. Merakla beklenen troyka raporu geciktikçe gecikiyor. Yunanistan’ın ek paraya ihtiyacı olduğu iddia ediliyor.

 

Alman Der Spiegel dergisine göre Yunanistan’ın ek 20 milyar euroya ihtiyacı var. Derginin, troykanın vardığı geçici sonuçlara dayandırdığı habere resmi tepkiler ise temkinli. Alman Maliye Bakanlığı sözcüsü Martin Kotthaus, geçtiğimiz aylarda Yunanistan’da düzenlenen iki seçimin ardından belirli bir Mali boşluk bulunması ihtimalinin yüksek olduğunu, ancak 20 milyar euro gibi bir rakamdan haberdar olmadıklarını belirtti. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert de troyka raporunu sunmadan, güvenilir rakamlar telaffuz edilemeyeceğini belirtti.

Yunanistan’ın troykaya söz verdiği, iki yılda 11,5 milyar euroluk tasarruf planı da, koalisyon ortaklarının üzerinde uzlaşmaya varamaması nedeniyle sallantıda. Tasarruf hedefleri tutturulamazsa uluslararası yardım paketinin sıradaki diliminin serbest bırakılması da tehlikeye girecek.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, geri ödeme vadelerinin iki yıl uzatılması isteğini her fırsatta dile getiriyor. Samaras Berlin’deki temaslarında ek para istemediğini vurgulamıştı. Ancak geri ödeme vadesinin uzatılması sonuçta ek para anlamına gelecek. Spiegel’in haberine göre Samaras, kamu alacaklılarının da borçların bir kısmını hibe etmesini istiyor. Alman hükümeti ise kamu alacaklıları, yani sonuçta vergi mükelleflerinin olayın dışında tutulmasında ısrarlı.

Alman Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki grup başkanı Markus Ferber, bankalar gibi özel alacaklıların yılın başında Yunanistan’ın 100 milyar euroluk borcunu sildiğini hatırlatarak şunları söylüyor: “Yunan devletinin üstündeki yük önemli ölçüde azaltıldı. Yunanistan’ın borçlarını ödeyemeyecek duruma düşmemesi için başka nerede kolaylıklar yapılabilir, bilmiyorum. Tüm bu kurtarma önlemlerinin hedefi Yunanistan’ı Mali piyasalara geri döndürmek olmalı, ülkeyi ebediyen piyasalardan uzak tutmak değil.”

Kaldıraç tartışması

Uluslararası Para Fonu, Yunanistan’ın daha fazla paraya ihtiyaç duyması durumunda ek yardım paketlerine katılmayacağını açıkladı. Bu şartlar altında kaldıraç tartışmaları yeniden gündeme geldi. Zor durumdaki Euro Bölgesi ülkeleri için oluşturulan Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) kaldıraç yardımıyla güçlendirilecek, kefalet miktarı yükseltilecek. İlk olarak Mali İstikrar Fonu (EFSF) ile bağlantılı olarak gündeme gelen kaldıraç yöntemi bir yılı aşkın bir süre hararetli tartışmalara neden olmuş, özel alacaklıların yatırım yapmak istememesi nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Der Spiegel dergisi, Euro Bölgesi ülkelerinin şimdi de Mali İstikrar Fonu’nun halefi olan Avrupa İstikrar Mekanizması’na bu yöntemi uygulamayı planladıklarını bildirdi. Böylece kefalet miktarı şu anki 500 milyar eurodan iki trilyonun üzerine çıkarılacak. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Olivier Bailly bu konuda görüşmeler yapıldığını doğruladı. Bailly, “Üye ülkelerle birlikte, Mali İstikrar Fonu (EFSF) için geçerli Mali araçları Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) için de kullanma imkanlarını görüşüyoruz” dedi.

Almanya Maliye Bakanlığı sözcüsü Martin Kotthaus, kefalet miktarının dörde katlanarak 2 trilyon euronun üzerine çıkacağı yönündeki söylentileri ‘hayali’ diye nitelendirdi ve kefalet miktarındaki olası bir artışın her halükarda Federal Meclis’in onayına sunulması gerektiğine dikkat çekti. Mali İstikrar Fonu’nun halefi olan kalıcı Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) 8 Ekim’de Lüksemburg’da yapılacak Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında resmen yürürlüğe sokulması planlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz