Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar TÜRKİYE, BALKAN ÜLKELERİ İLE OLAN KÜLTÜREL VE SOSYAL BAĞLARINI TİCARET İLE GELİŞTİRİYOR

TÜRKİYE, BALKAN ÜLKELERİ İLE OLAN KÜLTÜREL VE SOSYAL BAĞLARINI TİCARET İLE GELİŞTİRİYOR

9
0

Türkiye Cumhuriyeti’nin Balkan ülkelerine yönelik olumlu yaklaşımı, Türk şirketlerine güven veriyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, son 10 yılda Yunanistan ile Türkiye arasındaki ihracatın 5 kat arttığına dikkat çekerek, “Balkanlarda bizi fırsatlar bekliyor” dedi.

Türkiye, Balkan ülkeleri ile olan kültürel ve sosyal bağlarını ticaret ile geliştiriyor. 15 bin Türk firması ve 20 bin işadamının bulunduğu Balkan ülkeleri, yeni Türk girişimcilerini de bekliyor. Türk müteahhitlerinin Balkanlarda üstlendiği projelerin maddi değeri ise son 20 yılda 5 milyar dolara yaklaştı. BTSO tarafından yayınlanan Bursa Ekonomi dergisinde, Balkan ülkelerindeki fırsatlardan bahseden Celal Sönmez, 100 yıl önce Osmanlı’ya ait olan toprakları hasretle andıklarını söyledi. “Bir kamuoyu yoklaması yapılsa eminim ki halkımızın ezici bir çoğunluğu Balkanların yeniden bizim bir parçamız olmasını ister” diyen Sönmez, Balkanlardaki Türkiye varlığının eskisinden daha da güçlü devam etmesi için temel yolun ekonomi olduğunu kaydetti.

Sönmez, “Günümüzün eko-politik şartları, Balkanları bölgesel güç olma iddiamızın üslerinden biri haline getirmemiz için gayet uygun. Avrupa Birliği krizde. Balkanlar için yapabileceği fazla bir şey yok. Küresel sermayenin de Balkanlara çok yoğun ilgisi olduğunu söyleyemeyiz” dedi.

3 saatlik uçuş ile 1 milyarı aşkın kişiye ulaşabilecek bir pazardan söz ettiklerini anlatan Sönmez, “Arap ülkelerini de kattığımız zaman bu pazarın ekonomik hacminin 20 trilyon dolara ulaşabileceği gerçeğini göz ardı edemeyiz. Türkiye her zaman Balkan ülkeleri ile siyasi ve ekonomik iş birliğini hedefledi. Ancak siyasi ve ekonomik belirsizliklerden dolayı bu, bugüne kadar istenildiği yoğunlukta ne yazık ki olamadı. Balkanların demografik yapısını incelediğimizde işsizliğin yüksek, iş gücünün eğitimli olduğunu görüyoruz. Türkiye elindeki mevcut bazı sektörleri lojistik olarak Balkanlara taşıyabilir, Balkanlardaki bazı girişimleri satın alabilir şeklinde konuştu.

“BALKANLAR YATIRIM İÇİN BİZİ BEKLİYOR

Hükümetin Balkan ülkelerine yönelik yaklaşımının Türk şirketleri için büyük bir teminat olacağını söyleyen Sönmez, “Şu ana kadar Balkan ülkelerindeki Türk yatırımları 2 milyar doları aşan bir büyüklüğe ulaştı. Türk müteahhitlerinin Balkanlar’da üstlendiği projelerin maddi değeri son 20 yılda 5 milyar dolara yaklaştı. 15 bin Türk firması ve 20 bin işadamı Balkanlar’da faaliyet gösteriyor. Türkiye, Balkan ülkelerinin ihracatlarında önemli bir yer tutuyor. Romanya ve Bulgaristan ihracatının yüzde 10’unu Türkiye’ye yapıyor. Balkan ülkeleri Türklere yatırım için çok cazip imkanlar sunuyor” açıklamalarında bulundu.

“YUNANİSTAN İLE İHRACATIMIZ 5 KART ATTI”

Ticaret hacminin son 10 yılda dörde katlandığı Arnavutluk’un, “Ülkemizin sahil ve dağlarına yatırım yapın, 8 yıl vergi ödemeyin” dediğini hatırlatan Sönmez, şöyle devam etti:

“Yunanistan ile son 10 yılda ticaret hacmimiz 5 kat arttı. Romanya şu anda Balkanlardaki en büyük ticari ortağımız. Bulgaristan hemen sınırımızda bizi bekliyor. Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek bizim 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma yolumuzda ticaretimizi geliştirmemiz gereken önemli pazarlar. Bursalı işadamları olarak genetiğini bildiğimiz bu pazarda bizleri bekleyen fırsatlara daha cesur yaklaşabilmeli, bu büyük pazarın kapısını açabilmeli, en azından aralayabilmeliyiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz