Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar İSRAİL-GÜNEY KIBRIS RUM KESİMİ-YUNANİSTAN DENİZALTI ELEKTRİK KABLOSUNUN İNŞASI BAŞLADI

İSRAİL-GÜNEY KIBRIS RUM KESİMİ-YUNANİSTAN DENİZALTI ELEKTRİK KABLOSUNUN İNŞASI BAŞLADI

13
0

İsrail, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’ın elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak denizaltı elektrik kablosunun inşasının başladığı bildirildi.

 

Yunan PPC Quantum Enerji’den yapılan açıklamada, 2 bin MW elektrik taşıma kapasitesindeki denizaltı elektrik kablosunun inşasının başladığı belirtildi. Açıklamada, projenin, uygulamaya geçmesiyle Güneydoğu Avrupa ve Doğu Akdeniz’deki enerji arzının güvenceye alınmasına katkıda bulunacağı ifade edildi.

 

Daha önce yapılan açıklamalara göre, “EuroAsia Interconnector” projesi çerçevesinde İsrail’in Güney Kıbrıs, Girit ve Mora (Peloponisos) Yarımadası ile enerji bağlantısını sağlayacak denizaltı kablosu 2016 yılında faaliyete geçirilecek. Maliyetinin 1,5 milyar Euro olacağı hesaplanan projede, Güney Kıbrıs Rum kesimi ile İsrail arasındaki kablo uzunluğu 155 deniz mili, Kıbrıs ile Girit arasında 320 deniz mili, Girit ile Mora arasında ise 65 deniz mili olacak.

 

Proje çerçevesinde ilk kez 2 bin metre derinlikte ve bu uzunlukta bir kablonun döşeneceği belirtiliyor. Projeden, kabloların yaşam süresi boyunca 17,5 milyar Euro kazanım elde edilmesi bekleniyor. Projenin finansmanının “Trapeza Kiprou” (Kıbrıs Bankası) ve Quantum Energy plduğu ifade ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz