Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar BODRUM’DA ‘RESTORE EDİLECEK’ DENİLEN KİLİSE İÇİN YIKIM ŞOKU!

BODRUM’DA ‘RESTORE EDİLECEK’ DENİLEN KİLİSE İÇİN YIKIM ŞOKU!

11
0

Bodrum’da 40 yıldır Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan 232 yıllık Ortodoks Kilisesi’nin restore edilerek müze olarak turizme kazandırılması beklenirken, yıkım kararı alındı. Karar Bodrum’da şok etkisi yarattı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon kendisinin tutuklu olarak cezaevinde bulunduğu ve görev başında olmadığı dönemde alınan bu kararı yeniden inceleteceğini söyledi.

232 yıllık Aya Nikola Kilisesi, bir süre depo, sinema, elektrik idaresi, tiyatro, kayıkhane olarak kullanıldıktan sonra 1965’te halk eğitim merkezi haline getirildi. Bodrum Belediyesi, Barlar Sokağı’ndaki yapının restore edildikten sonra Bodrum Denizcilik ve Süngercilik Müzesi yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ’na başvurdu. Restorasyon izni beklenirken, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un tutuklanma sürecinde belediye başkanvekili olarak görev yapan CHP ’li Dursun Göktepe, kilisenin yıkılacağını açıkladı.

Göktepe, “Pamukkale Üniversitesi’nin incelemesi ve binaya ‘çürük, yıkılması gerekir’ raporu verilmesinin ardından Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü ve belediye olarak görüşmeler yapıldı ve ön mutabakat sağlandı. Bina tamamen yıkılıp meydan haline getirilecek. Ben alınan bu kararı açıkladım. Halk Eğitim Binası’nı ise Kumbahçe Mahallesi’ndeki başka bir araziye taşıyacağız” dedi.

Kocadon: Duvarları yıkık da olsa ortaya çıkarılmalı

Belediye Başkanı Kocadon binanın ‘tescili bir bina’ olduğunu hatırlattı. Kocadon, “Benim olmadığım bir dönemde alınan bu kararı yeniden inceleteceğim. Çürük olan halk eğitim binası kaldırılabilir. Ancak kilisenin, duvarları yıkık olarak olsa da ortaya çıkarılıp korunmasından ve kültür turizmine kazandırılmasından yanayım” dedi.

Yıllardır imza toplayıp, kilisenin kültür turizmine kazandırılmasını bekleyen çarşı esnafı ve STK’lar karara tepkili. Bodrum Çarşı Esnafı Derneği Genel Sekreteri Duran Öztürk 4 bin kişilik ankette katılımcıların yüzde 99’unun kilisenin eski haline dönüştürülmesini istediğini söyledi. Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar da, “Bina çürükse, altındaki tarih ile mi yok edilmeli. Üstündeki binayı yıkar altından çıkan tarihi korursun. Halk eğitim binasının betonlarının kaldırılması ancak, kilisenin bir taşına dahi dokunulmaması için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 232 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

Η εφημερίδα «Ραντικάλ» στην Τουρκία, έφερε στο προσκήνιο την υπόθεση εκκλησίας ηλικίας 232 ετών στην επαρχία Μούγκλα στα δυτικά της χώρας, στο Μπόντρουμ, η οποία φαίνεται ότι ίσως και να κατεδαφιστεί…

Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία από το 1965 χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη, σινεμά και θέατρο, κατά περιόδους… Τοπικοί παράγοντες και πολίτες, προς τιμήν τους διαμαρτύρονται, καθώς περίμεναν να ληφθεί απόφαση για την ανακαίνιση της εκκλησίας, ωστόσο, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να κατεδαφιστεί, καθώς η πραγματογνωμοσύνη από το πανεπιστήμιο «Παμούκαλε» απεφάνθη ότι δεν μπορεί να διασωθεί.

Η απόφαση λήφθηκε όταν ο δήμαρχος, Μεχμέτ Κοτζαντόν που τασσόταν κατά της κατεδάφισης, ήταν στη φυλακή για υπόθεση διαφθοράς. Πλέον, ανακοίνωσε ότι θα διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση. Ελπίζουμε να κινητοποιηθεί το Πατριαρχείο, εάν δεν το έχει ήδη πράξει, καθώς επίσης και οι ελληνικές προξενικές – διπλωματικές αρχές με στόχο τη διάσωση αυτού του σημαντικού μνημείου.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz