Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar Azınlığın Örgütlenme Sorunları Viyana’da Dile Getirildi

Azınlığın Örgütlenme Sorunları Viyana’da Dile Getirildi

5
0

Batı Trakya Türk Azınlığının örgütlenme sorunları ve çözüm önerileri Viyana’daki AGİT Tamamlayıcı İnsani Boyut Toplantısı’nda dile getirildi.

21-22 Kasım 2019 tarihlerinde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Viyana’daki merkezinde düzenlediği “Barışçıl Örgütlenme Özgürlüğü Hakkı” konulu Tamamlayıcı İnsani Boyut Toplantısına, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ni temsilen Onur Mustafa Ahmet ve Pınar Memet katıldı. Toplantıda Batı Trakya Türk Azınlığının örgütlenme alanındaki güncel sorunları dile getirildi ve bunlara çözüm önerileri sunuldu.

21 Kasım Perşembe günü toplantının başlangıcında açılış konuşmaları, konuya ilgili tanıtımlar ve teknik bilgiler verildi. Ardından, “Barışçıl Örgütlenme Özgürlüğü Hakkının Herkese Sağlanması: Olumlu Akımlar ve Yasalardaki ve Uygulamalardaki Zorluklar” konulu 1. Oturuma geçildi. Oturumda, farklı ülkelerdeki sivil toplum örgütlerinin toplanmaya yönelik yaşadıkları zorluklar ve örgütlenme üzerine yaşanan sorunlar dile getirildi. Bu oturumda söz alan Onur Mustafa Ahmet Batı Trakya Türk Azınlığın barışçıl örgütlenme üzerine yaşadığı sorunları dile getirdi. “İskeçe Türk Birliği”, “Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği” ve “Meriç Azınlık Gençleri Derneği” davalarının geçmişinden günümüze kadar olan süreçleri anlattı. İskeçe Türk Birliği’nin resmi olarak çalışmasından, kapatılmasına, siyasi sebeplerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) dava süreçlerine, son yıllardaki yasa değişikliklerine ve Yunanistan’daki dava gelişmelerine kadar bütün gelişmeleri anlatan Onur Mustafa Ahmet, Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik bu konuda açık bir şekilde hak ihlali olduğunu vurguladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 2008 kararlarında ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin (AKBK) 25 Eylül 2019 tarihli son raporundaki kararlarında bu hak ihlallerinin açıkça belirtildiğini vurgulayan Onur Mustafa Ahmet, bu durumun Azınlığın kimliği meselesiyle direk bağlantılı olduğunu söyledi. Yunan devletinin 80’li yıllardan itibaren Azınlığı Türk olarak değil sadece Müslüman olarak tanıdığını ve bu vesileyle isminde “Türk” kelimesi bulunan sivil toplum örgütlerini kapatma veya açılmasına izin vermeme gibi hamleler yaptığını belirtti. 2017 yılında Yunan parlamentosuna getirilen yeni yasaya rağmen, bu ihlallerin çözümü konusunda hiçbir gelişme kat edilmediğini ve davaların sürekli ertelendiğini vurgulayan Onur Mustafa Ahmet, İskeçe Türk Birliği’nin yeniden açılması, izinleri verilmeyen diğer iki derneğin açılması ve örgütlenme özgürlüğünün Azınlık içerisinde köken ayrımı yapmaksızın hiçbir şekilde engellenmemesi için Yunan devletine yönelik çağrıda bulundu.

Bu konuşmaya cevap olarak Yunan delegasyonu, bunun genel toplantının konusuyla alakalı olmadığını ve toplantının örgütlenmeyi kapsamadığını belirtirken, toplantıda birçok kurumun örgütlenme ve kapatılan dernekler üzerine yaptığı konuşmalarla ve tamamen aynı konu üzerinde ihlaller olduğunu vurgulayan AİHM ve AKBK kararlarıyla bir daha çelişkiye düştü. Buna rağmen, Yunan delegasyonu AİHM kararlarının uygulanması üzerine elinden gelen çabayı gösterdiklerini vurguladı, 2017 yılında getirilen yeni yasa üzerine uygulamaların başlanıldığını ve davaların ertelenmesine rağmen 2020 yılında görüşüleceğini belirtti. Oturumun ardından, Slovakya’nın AGİT Başkanlığını yürütmesi vesilesiyle bir resepsiyon verildi.

22 Kasım Cuma günü toplantının 2. Oturumunda “Yeni Teknolojiler Çağı ve ‘Çevrimiçi Toplanmalar’da Barışçıl Örgütlenme Özgülüğü Hakkı: Fırsatlar ve Zorluklar” konusu masaya yatırıldı. İnternet ve sosyal medyanın barışçıl örgütlenme ve toplanmadaki rolü ve işleyişi konusunda konuşmalar yapıldı ve teknolojinin barışçıl toplanma lehine ve aleyhine yapılan vakalar masaya yatırıldı.

Aynı günde, “Barışçıl Örgütlenme Özgürlüğü Hakkının Sağlanmasında Bağımsız Toplanma Gözetiminin Rolü” konulu 3. Oturum gerçekleşti. Özellikle toplulukların bir araya gelme ve toplanma haklarının ihlalleri üzerine daha iyi takip yapılması ve kayıtlara geçirilmesi için bağımsız gözetim mekanizmalarının oluşturulmasına yönelik konuşmalar gerçekleştirildi ve öneriler sunuldu. 3. Oturumun ardından AGİT Tamamlayıcı İnsani Boyut Toplantısının genel değerlendirmesi yapıldı, hazırlanan raporlar okundu ve kapanış gerçekleştirildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz