Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar 61. FUEN KONGRESİ VE SEÇİMLERİ POLONYA’NIN WROCLAW ŞEHRİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

61. FUEN KONGRESİ VE SEÇİMLERİ POLONYA’NIN WROCLAW ŞEHRİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

28
0

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) ve Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) organizatörlüğünde 60. FUEN Kongresi Gümülcine’de gerçekleşmişti. Bu yıl, 61. Kongre 18-22 Mayıs 2016 tarihlerinde Polonya’nın Wroclaw kentinde bulunan Alman Azınlığının ev sahipliğinde yapıldı. Kongrede FUEN’in seçimleri de gerçekleşti ve yeni yönetim oluştu.

61. FUEN Kongresine Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneğini ve DEB Partisini temsilen Sinan Kavaz ve Onur Mustafa Ahmet katıldı. ABTTF’den Mustafa Kasap, Mehmet Hüseyin ve Engin Soyyılmaz, Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğinden Başkan Prof. Mustafa Kaymakçı katıldı.

18 Mayıs Çarşamba günü bütün ziyaretçilerin otellere yerleşmesinin ardından, geleneksel Azınlık Pazarı organize edildi ve bütün azınlıklar kendi ürünlerini orada tanıtma imkanına sahip oldu.

19 Mayıs Perşembe günü sabahı resmi açılışta, Wroclaw Belediye Başkanı RafalDutkiewicz, Polonya’da Alman Azınlığı Derneği VdG Başkanı Bernard Gaida, FUEN Başkanı HansHeinrichHansen, AGİT’in Milli Azınlıklıklar Yüksek Komiseri AstridThors, Yeniden Yerleşen Etnik Almanlar ve Milli Azınlıklardan Yetkili Alman Devleti Komiseri HartmutKoschyk ve Milli Azınlıklar Sejm Komitesi Asbaşkanı RyszardGalla selamlama konuşmaları yaptı.

Aynı gün öğleden sonra Polonya’daki Alman Azınlığından ve diğer azınlıklardan yetkililer ve temsilcilerle oturumlar gerçekleştirildi ve onların problemleri, meseleleri açık oturumda tartışıldı. Akşam yemeğinden sonra FUEN Türk Azınlıkları Grubu bir arada toplandı ve ekibin bir sonraki toplantısının yeri ve gündem maddeleri konuşuldu.

20 Mayıs Cuma günü sabahı “AGİT: Köprü Kuran Azınlıklar” projesi adına gerçekleştirilen oturumda AB Üyeleriyle İlişkiler ve sınır-ötesi ve bölgesel işbirliklerinden sorumlu Alman Dışişleri Bakanlığı Komiseri Joachim Bleicker bir konuşma yaptı ve Proje Asistanı olan SonjaWolf projenin detaylarını katılımcılara anlattı. Bütün azınlık kurumlarının bu projeye katılmaları ve destek vermeleri için çağrıda bulundu.

Bir sonraki oturumda FUEN’e üye olan belirli kurumların temsilcileri, kendi azınlıklarının meselelerini açık oturumda tartıştılar ve katılımcılarla fikir alışverişinde bulundular. Bu oturuma konuşmacı olarak, ABTTF Başkanı ve FUEN Asbaşkanı Halit Habipoğlu da katıldı ve Batı Trakya Türk Azınlığının sorunlarını dile getirdi. Azınlığın özellikle eğitim meselelerine değinen Halit Habipoğlu, çift dilli Azınlık anaokulu ihtiyacına vurgu yaptı.

Sonraki oturumda Ukrayna meselesi masaya yatırıldı ve katılımcılarla fikir alışverişi gerçekleştirildi.

Günün son oturumunda ise Avrupa’da son zamanda yaşanan mülteci krizi ele alındı ve farklı azınlıkların siyasi temsilcilerinin bu konuda görüşleri dile getirildi. Bu konuda, Onur Mustafa Ahmet, DEB Partisi adına Batı Trakya Türk Azınlığının mülteci krizine yönelik siyasi bir duruşu olmadığını, tamamıyla insani duruşu olduğunu vurguladı. Avrupa’daki azınlıklar arasında mültecilerin anavatanlarına en yakın Azınlık olduklarını hatırlattı, Türk Azınlığı olarak bulundukları hassasiyetlerden ve bu mülteci meselesine büyük devletlerin karışmış olmasından dolayı, siyasi değil, tamamen insani açıdan baktıklarını ifade etti. Bu çerçevede Batı Trakya Türk Azınlığının birçok derneği ve kuruluşunun özellikle Kuzey Yunanistan’a gelen bütün mültecilere birçok kez maddi yardımlarda bulunduğunu belirtti.

Öğleden sonra, bütün katılımcılara rehberler eşliğinde Wroclaw merkezde şehir turu organize edildi.

21 Mayıs Cumartesi sabahı FUEN Delegeler Kurulu’nun toplantısı başladı ve bütün üye kuruluşların sonuç bildirileri oylamadan geçti, bazı tüzük değişiklikleri üyelerin onayına sunuldu. Toplantının son aşamasında da seçimler gerçekleştirildi.

FUEN Başkanlık seçimlerine 2 aday katıldı ve FUEN’in yeni Başkanı, Romanya’daki Macar Azınlığından LorantVincze oldu.

Ardından, Başkan Yardımcıları seçimlerine katılan 8 adaydan aşağıdaki 6 aday seçildi:

Rusya’daki Alman Azınlığından Olga Martens

Danimarka Azınlığından Dieter Paul Küssner

Batı Trakya Türk Azınlığından Halit Habipoğlu

Ladin Azınlığından Daniel Alfreider

Almanya’daki SorblardanBernhardZiesch

Danimarka’daki Alman Azınlığından GöstaToft

Delegeler Kurulu’nun ardından, bütün işlemler de tamamlandıktan sonra katılımcılara Wroclaw nehrinde tekne turu gerçekleşti.

Aynı günün akşamı da Gala yemeği verildi ve kutlamalar yapıldı.

 

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi temsilcileri olarak FUEN’in yeni yönetimine önümüzdeki dönem çalışmalarında başarılar diliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz