İzmit Belediyesi ile Batı Trakya Türkleri Derneği Kocaeli Şubesi ortak girişimi ile yapılan Milli Kimlik ve Direniş Anıtı düzenlenen tören ile açıldı. Fevziye Parkı’ndaki açılış törenine Ak Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, İzmit Belediye başkanı Dr. Nevzat Doğan, Ak Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Korkmaz, Batı Trakya Türkleri Genel Başkanı Burhanettin Hakgüden, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Kocaeli Şube Başkanı Sabri Mutlu, CHP İl Başkanı Yalçın Kuşkan, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Balkanlardan Anadolu’ya göçe zorlanan Türklerin yaşadığı zorlukları anlatan anıtın açılışında konuşan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Kocaeli Şube Başkanı Sabri Mutlu, anıtın yapılmasın dolayısıyla İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’a teşekkür ederken Batı Trakya Türkleri Genel Başkanı Hakgüden de “En büyük dileğim Türklerin bir daha böyle acılar yaşamamasıdır. Bizler, Batı Trakya da Yunanistan da mücadelemizi halen veriyoruz. Ezanı Muhammedin susmaması ve Ne mutlu Türküm diyebilmek için çalışıyoruz. Yunanistan da bizlere yapılan baskılar bitmedi ve sürüyor” dedi. Hakgüden, anıtın geçmişi unutturmaması açısından önemli olduğunu da söyledi.
İzmit Belediye Başkanı Doğan da konuşmasında, “Tarihimize sahip çıkıyoruz. Tarihi değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için Sarıkamış, Yahya Kaptan anıtlarıyla Servetiye siperlerini gün yüzüne çıkardık. Çanakkale açık hava müzesiyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Batı Trakya’ya giderek burada yaşanan sıkıntıları gözlerimiz ile gördük ve şahit olduk. Belediye olarak orada yaşayan insanlara destek veriyoruz. Bulgaristan Mestanlı da belediyemizce Türk konağı yapıyoruz. Soydaşlarımızla bağlarımızı hiç kopartmadık” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Batı Trakya Türkleri Genel Başkanı Burhanettin Hakgüden, Doğan’a teşekkür plaketi verdi. 1.80 cm uzunluğunda ve 1 metre genişliğindeki anıtın açılışı törene katılanlar tarafından yapıldı. Anıtta mübadele ile ilgili bilgiler yer alıyor. 1923-1925 yılları arasında Yunanistan’dan Anavatana 324 bin 580 soydaşımız göç etmiş bunların 24 bin 711’I İzmit’e yerleşmişti. Tören sonunda konuklara helva dağıtıldı. Mübadele anıtının açılışına 1920’li yıllarda Batı Trakya’dan Türkiye’ye göç ederek İzmit Akmeşe’de yaşayan 104 yaşındaki Hasan İsen de katıldı.