Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İZMİT BELEDİYESİ BATI TRAKYADAYDI

İZMİT BELEDİYESİ BATI TRAKYADAYDI

24
0

İzmit Belediyesi Başkanı Dr. Nevzat Doğan ve Belediyenin Ak Partili, CHP’li ve Bağımsız Meclis Üyelerinden oluşan yaklaşık 37 kişilik gezi heyeti Bulgaristan’dan sonra Yunanistan’a geçti.

İlk olarak Selanik’e geçen heyet göreve yeni başlayan Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin tarafından kabul edildi. Heyet Atatürk’ün doğduğu evi gezdi, hatıra fotografı çektirdi. Belediye başkanı Dr. Nevzat Doğan evde bulunan hatıra defterine de duygularını yazdı.

Buradaki ziyarette Selanik’te yaşayan soydaşlarımızın kurmuş olduğu Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Osman İsmailoğlu ve Din görevlisi Ahmet Arif Emin de hazır bulundu. 

 

Selanik’in çeşitli bölgelerini gezen heyet buradan Kavala’ya hareket ederek Kavala’da öğle yemeği yedi. İmaret ve Kavala’lı Mehmet Ali Paşa konağını ve heykelini gezen heyet çarşı gezisine çıktı ve alışveriş yapmayı da ihmal etmedi.

Daha sonra Kavala Belediye Başkanı Kostas Simiçis’i makamında ziyaret eden İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, İzmit Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi ve ikili karşılıklı olarak belediyeler arası işbirliğine hazır olduklarını belirttiler. Heyet daha sonra Nea Karvali’de bulunan Kapadokya’dan göç eden Yunanlıların kurmuş olduğu Laografi Müzesi’ni ziyaret etti. Müzenin müdürü Kaplanis İosifidis Müze hakkında geniş bilgi verdi. 

Dr. Nevzat Doğan Kavala Belediye Başkanı Kostas Simiçis’i İzmit’e davet etti.

 

Buradan İskeçe’ye geçen İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan ve Belediyenin Ak Partili, CHP’li ve Bağımsız Meclis Üyeleri İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ile Keçirli’de akşam yemeği yedi. Geceyi İskeçe’de geçiren heyet ertesi sabah İskeçe Türk Birliği’ni ziyaret etti. Heyeti İTB Başkanı Ahmet Kara ve Yönetim Kurulu üyeleri karşıladı. İTB Başkanı Ahmet Kara, İTB’nin hukuki süreci ve çalışmaları hakkında kısaca bilgi verdi.

İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, burada yaptığı selamlama konuşmasında, Batı Trakyalı soydaşlarıyla birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve devam eden hukuki sürecin İTB lehine sonuçlanmasını arzu ettikleri söyledi.

Toplumları toplum yapan birlikteliğin zedelenmeden ileriye yönelik çalışmalar yapmasının önemine işaret eden Dr. Nevzat Doğan, asırlarca bu topraklarda yaşayan Müslüman Türk Azınlığına yönelik Yunanistan tarafından yaşatılan sıkıntıların, bugün en asgari düzeye indiğini görmekle mutlu olduklarını fakat bir zamanlar Türk toprağı olan bu yerlerden ve soydaşlardan ayrılmanın üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirdi.

Ziyaret karşılıklı hediyelerle son buldu.

 

İskeçe ziyaretinin ardından Gümülcine’ye geçen Dr. Nevzat Doğan ve beraberindeki heyet ilk olarak T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç’ı ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren ziyaret esnasında Başkonsolos Mustafa Sarnıç, Başkonsolosluğun çalışmalarının iki ülke arasındaki var olan ikili anlaşmalar gereği diplomasi çalışmalarında hizmetler sunduğunu aktardı. Son döneme Türkiye ile Yunanistan arasında başlatılan ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin giderek olumlu yönde geliştiğinide dile getiren Başkonsolos Sarnıç, İzmit belediyesi’nin soydaşların yoğun olarak yaşadığı Batı Trakya bölgesini ziyaret etmesinden dolayı duyduğu menuniyeti ifade etti.

Bu tür ziyaretlerin ikili ilişkilere fayda sağladığını ve Yunan halkıyla birlikte Yerel Yönetimlerle karşılıklı olarak başlatılan çalışmalara ivme kazandırdığına dikkat çeken Sarnıç, Batı Trakya Türklerinin bu ilişkilerde bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi.

 

Heyet buradan Gümülcine Seçilmiş Müftülüğüne geçti. Ülke dışında bulunan Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’in yerine heyeti Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet karşıladı. Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet Müftülüğün çalışmaları hakkında kısa bir sunum yaptı.

 

Daha sonra Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi Genel Merkezine geçen heyet burada Partinin Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ve Kadın Kolları üyeleri tarafından karşılandı. Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, DEB’in faliyetleri hakkında bilgi verdi.

 

Ardından Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni (GTGB) ziyaret eden İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan ve Belediyenin Ak Partili, CHP’li ve Bağımsız Meclis Üyeleri, burada çay içti ve Birlik bahçesinde bulunan soydaşlarla sohbet ettiler. Başkan Dr. Nevzat Doğan, tavla oynamak isteyen bir soydaşın talebini geri çevirmedi ve kendisyle tavla oynadı. Başkanın bu sıcak ve samimi tavrı, insanları sevmesi ve sürekli insanların arasında dolaşması soydaşları memnun etti. Ancak oyunun sonunda galibiyet Dr. Nevzat Doğan’ın oldu. Bu da espiriyle karşılandı.

 

 

Son olarak Gümülcine’de bulunan tarihi Eski Cami’de Öğlen Namazı kılan Başkan Dr. Nevzat Doğan ve beraberindeki Meclis Üyeleri Eski Cami hakkında bilgi aldılar.

 

Gezi organizasyonunda Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Çolakoğlu ve yönetimden İbrahim Karagöz, Erol Meyzin ve Birlik gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlhan Tahsin’in rehberliğinde gerçekleşen gezi Çepelli köyünde yenen öğle yemeğiyle son buldu. Öğle yemeğine Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Devecioğlu da katıldı.

 

BULGARİSTAN ZİYARETİ

 

İzmit Belediyesi Başkanı Dr. Nevzat Doğan ve Belediyenin Ak Partili, CHP’li ve Bağımsız Meclis Üyelerinden oluşan yaklaşık 37 kişilik gezi heyeti Bulgaristan’da Kardeş Şehir Mestanlı’yı ziyaret etti.

Belediye Meclis üyelerinden oluşan İzmit Heyeti, 5 günlük gezi boyunca hem Bulgaristan’daki hem de Yunanistan’daki soydaşlarla görüşme imkanı buldu.

 

İzmit heyeti gezi boyunca Bulgaristan’la kardeş şehir olan Mestanlı (Momchilgrad) ve Stanimaka (Asenovgrad), Filibe (Plovdiv), Nevrekop (Blagoevgrad) şehirlerini gezme fırsatı buldu.

 

İzmit Belediye Meclis Üyeleri, Balkan gezisi süresince, birçok Türk köyünü ziyaret etti. Bu köylerde soydaşlarla görüşen İzmit heyeti, İzmitlilerin selamlarını soydaşlara ileterek onlarla hasret giderdi.

 

Gezi hakkında değerlendirme de bulunan Başkan Nevzat Doğan, bu tür kültürel gezilerin yapılmasıyla belediye olarak kendimizi daha iyi değerlendirebiliyoruz. Gücümüzü ve imkanlarımızı daha iyi görebiliyoruz. Belediye meclis üyelerimizle kardeş şehrimize giderek aramızdaki dostluğu daha da derinleştirmiş olduk.

Bizden önceki, başkanlarımız soydaşlarımızla aramızdaki bağımızı koparmamak adına güzel çalışmalar yapmışlar. Gezdiğimiz şehirlerde bizler burada yaşayan soydaşlarımız için ne yapabiliriz onu gördük. Aramızdaki bağların daha da güçlenmesi adına kalıcı eserler bırakmayı düşünüyoruz. Aynı zamanda İzmit’te yaşayan birçok hemşerimiz buradaki soydaşlarımızla yakından akraba. Onların buraları unutmaması adına da projelerimiz olacaktır. Dedi.

İzmit Belediye Meclis Üyelerinden oluşan gezi heyetinde tüm meclis üyeleri geziyle ilgili kardeş şehir Mestanlı için gidilen gezide, geçmişte Bulgaristan ve Yunanistan tarafından yaşatılan sıkıntıların, bugün en asgari düzeye indiğini görmekle mutlu olduklarını fakat bir zamanlar Türk toprağı olan bu yerlerden ve soydaşlardan ayrılmanın üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirdiler.

Gezi ve organizasyon için başta Başkan Nevzat Doğan olmak üzere, Balkan Türkleri Derneğine ve emeği geçen herkese teşekkür ettiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz