Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YASSIÖRENLİ ŞEHİTLER DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI

YASSIÖRENLİ ŞEHİTLER DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI

36
0

1941 ile 1950 yılları arasında Yunanistan’ın savunmasında hayatını kaybeden Yassıörenli azınlık şehitleri, 21 Mayıs Cumartesi günü, İskeçe’nin (Xanthi) Yassıören (Oreon) köyünde düzenlenen askeri bir törenle anıldı.

Törene Makedonya Trakya Merkezi Yönetimden Sorumlu Süper Eyalet Başkanı Thimios Sokos, Dördüncü Kolordu Komutanı Konstantinos Ziazios, Doğu Makedonya Trakya Eyaleti İskeçe Eyalet Başkan Yardımcısı Fotis Karalidis, Dişişleri Bakanlığı Siyasi İşler Bürosu Şefi Büyükelçi Alexis Alexandris, Mustafçova (Miki) Belediye Başkan Yardımcıları Gülbeyaz Karahasan ve Murat Köse, Yassıören azınlık ilkokulu öğretmeni Halil Karadayı, Yassıören din görevlisi Cavit Karabıyık ve çok sayıda askeri subay ve sivil temsilci katıldı. Süper Eyalet Başkanı Thimios Sokos’un ayrıca yoğun programına rağmen Yassıören’deki törene katılmak için Selanik’ten bölgeye helikopterle geldiği bildirildi.

 

Yassıören köy meydanında düzenlenen törende yetkililer askeri bando eşliğinde karşılandı. Törende vatan savunmasında hayatını kaybeden ve aralarında İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’nin dedesi olan Ahmet Halil Ardalı’nın da bulunduğu dört azınlık şehidinin ismi okundu.

 

Vatan savunmasında 1941 yılında Kuzey Epir bölgesinde şehit düşen Ahmet Halil Ardalı, 1947 yılında Pindos bölgesinde şehit düşen İsmail Ahmet Aslan, 1949 yılında Drama’da şehit düşen Ahmet Halil Sarı ve 1950 yılında İskeçe’de şehit düşen Murat Hüseyin Koca’nın, isimleri okunarak vatan uğruna hayatlarını feda ettikleri cepheler dile getirildi.

Törende, Dördüncü Kolordu Komutanı Konstantinos Ziazios anıt mezara çelenk bıraktıktan sonra Emekli Askeri Subaylar Birliği ve Yassıören Azınlık İlkokulu adına da çelenk bırakıldı. Daha sonra milli marş eşliğinde bir dakikalık saygı duruşuna geçildi.

 

Törende kısa bir konuşma gerçekleştiren Dördüncü Kolordu Komutanı Konstantinos Ziazios, ulusun varlığının devam ettirilmesi uğruna bu askerlerin hayatlarını feda ettiklerini belirtti.

Komutan, “Yunan ordusunda savaşan askerlerin cesurca mücadeleleri ve azimleri sonucu düşman kısa sürede vatan topraklarından geri çekilmek zorunda kalmış ve birçok asker hayatını kaybederek veya yaralanarak cesurca mücadele vermiştir. İşte bu çerçevede vatan uğruna hayatını kaybeden Ahmet Halil Ardalı, İsmail Ahmet Aslan, Ahmet Halil Sarı, Murat Hüseyin Koca, bu dört isim, dört farklı kişilik, dört farklı insan hikâyesi ve Kuzey Epir, Pindos, Drama ve İskeçe gibi dört farklı mekanda kanlarıyla simge olmuş bu insanlar, ulaşımdan uzak ve toprağı zor işlenen fakat bir o kadar da güzel insanların bulunduğu bu mekandan olmaları, onların ortak yanını oluşturmuştur.

 

Yüksek ahlak ve şeref duygusuyla bu insanlar savaşmışlardır. Zaten şeref hissi ve özgürlük aşkı, sadece ne Hıristiyan, ne Müslüman, ne Musevi, ne de Ateist özelliğiyle belirlenemez. Fakat din ayrımı gözetilmeksizin mücadeleyle kazanılan insanı ifade etmektedir ve bu yönde hemşerilerimizin fedakârlıkları unutulmamaktadır. Bugün canlarını vatan uğruna feda edenleri anma amaçlı çok özel bir gündür. Bu insanların canlarını feda etmeleri sayesinde bugün özgür olarak yaşayan bizler için bu insanlar nadide birer örnek teşkil etmektedirler. Çünkü savaş bu insanları aramızdan almıştır ve vatan onları unutmayacaktır” dedi.

Kaynak: Azınlıkça


Yassioren – Anma Toreni 21.05.2011 by azinlikca

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz