Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BTTÖB’DEN KIRKÖYÜNDE MUHTEŞEM 7. ÇOCUK ŞENLİĞİ

BTTÖB’DEN KIRKÖYÜNDE MUHTEŞEM 7. ÇOCUK ŞENLİĞİ

20
0

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği tarafından düzenlenen “7. Çocuk Şenliği”, 21 Mayıs 2011 Cumartesi günü İskeçe’nin ova bölgesi Kırköy’de gerçekleşti. Kırköy Kültür Derneği’ndeki etkinliğe geçen yıl olduğu gibi bu yılda yüzlerce soydaş katıldı. Kırköy’de düzenlenen 7. Çocuk Şenliği’nde Batı Trakya Türk Azınlığı derneklerine bağlı ekipler folklor gösteriler sundu, küçük çocuklar skeçler oynandı, şiirler okundu.

TORAMAN: “BU ÇOCUK ŞENLİKLERİNİN BALKANLARI KAPSAMASI İYİ OLUR”

 

Şenlik, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman’ın konuşmasıyla başladı. Azınlık çocuklarının uzun yıllar boyunca bu tür etkinliklerden mahrum bırakıldığını, ancak bu yanlışın son yıllarda ortadan kalktığını belirten Toraman konuşmasında şu ifadelere yer verdi.

“Sevgili çocuklar, değerli konuklar, her zaman Azınlık eğitiminin yanında yer almış, Azınlık insanının güvenini ve desteğini kazanmış olan kurumumuz, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nin düzenlemiş olduğu 7. Çocuk Şenliği’ni hep birlikte kutluyoruz. 7. Çocuk Şenliği tüm Batı Trakyalı çocuklarımıza kutlu olsun.

Dünya döndükçe bırakalım çocuk sesleri sarsın dünyayı bir baştan bir başa. Çocuk şenliği günleri bütün dünya çocuklarının doğum günü olsun. Bütün dünya çocuklarının hak ettiği böyle etkinlikleri Batı Trakya Türk azınlığı çocukları da hak etmektedir. Ne yazık ki azınlık çocukları uzun yıllar böyle etkinliklerden mahrum bırakıldılar. Bugün bu yanlışlığın giderilmesi elbette ki sevindiricidir. Çok kültürlü bir bölge olan Batı Trakya’da, bu Çocuk şenlikleri Azınlık ve çoğunluk velilerin katılımıyla kutlanabilse muhakkak daha etkileyici olur. Hatta bu Çocuk Şenliklerinin tüm Balkanları ve Balkan çocuklarını kapsaması ne kadar iyi olur” diye konuştu.

 

Başkan Sami Toraman’dan sonra selamlama konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Kırköy Dernek Başkanı Cengiz Şinasioğlu, etkinliğin Kırköyünde yapılmasından ötürü BTTÖB ve onun yöneticilerine teşekkür etti.

 

Çocuk Şenliği’nde konuşan İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara, “İTB olarak bizimle aynı kaderi paylaşan kardeş kuruluşumuz BTTÖB’nin bu gecesinde gerek Kırköy, gerekse Göynüklü köyünde İTB çatısı altında faliyet gösteren Dikiş Nakış ve El Sanatları Kursları’nın yılsonu sergisinide açmış bulunuyoruz. Ben bu vesileyle bu şenliği 7 yıldır düzenleyen BTTÖB’yi tebrik etmek istiyorum ve bu tür etkinliklerin bundan sonrada devam etmesini diliyorum” dedi.

 

Etkinlikte bir selamlama konuşmasıda Müftü Mete yaptı. Mete konuşmasında anne babalara seslendi ve çocuklarını korku içerisinde değil, korkuların dışında yetiştirmelerini tavsiye etti. Bu tür etkinliklerinde Batı Trakya Türk Azınlığına vermiş olduğu güç ve kuvvetin değerinin iyi algılanmasını ve benimsenmesini bir kez daha vurguladı.

 

BAKEŞ Başkanı Cemil Kabza yaptığı kısa selamlama konuşmasında, Kırköy’de bir bayram havasının estiğine inandığını söyledi ve bu etkinliği düzenleyenleri tebrik etti.

 

ÇETİN MANDACI: “EVLATLARIMIZA EĞİTİM VERECEK BİR FAKÜLTENİN ÇALIŞMA AŞAMASINDAYIZ”

 

Etkinliğe katılan İskeçe PASOK Milletvekili Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Çetin Mandacı şu konuşmayı yaptı.

“Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu, İskeçe Seçilmiş Faziletli Müftüsü, BTTÖB Başkanı, Ziraat Bankası Müdürü, İTB Başkanı ve değerli üyeleri, sevgili soydaşlarımı sevgi ve saygıyla selamlarken 7. Çocuk Şenliğinin Kırköyünde yapılmasının mutluluğunu ve heyecanını yaşıyorum.

Sevgili soydaşlar, gördüğünüz gibi belediyenin yaptırmış olduğu bir alandayız. Bu alanda, isminde Türk kelimesi olan, yaklaşık çeyrek asırdır hukuki süreçleri devam eden kurumlarımızın yapmış olduğu bir etkinliğe burada iştirak etmekteyiz. Eğer iskeçemizin diğer karma belediyelerinde Azınlığımıza ait olan mezarlık ve diğer vakıf mallarına tecavüz yapılırken, üzerine bilmem neler konurken inanın ki burada bu etkinliğin yapılması, ki ben şunu söyleyecem, ben de iki dönem bu belediyenin meclis üyesiydim. İnanın ki bu akşam İskeçe Milletvekili olarak gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. İnşallah bu diğer belediyelerimize de örnek olur.

İkinci bir nokta, Müftümüz çok çok güzel değindi. Evlatlarımız bizim geleceğimiz ve hepsinin başının dik durması, bizden sonra bu bayrağı alıp daha yükseklere taşıyacaklarına inanmaktayız. Bizlerin görevleri bu evlatların iyi yetişmesinde görev alacak öğretmenlerin alt yapılarını hazırlamasında yardımcı olmaktır.

Biliyorsunuz ki, Selanik Özel Pedagoji Akademisi (SÖPA) kapanmış durumda. Onun yerine Üniversite düzeyinde, evlatlarımıza eğitim verecek bir Fakültenin çalışma aşamasındayız. Bizim isteğimiz odur ki, kurulacak olan fakültenin mutlaka evlatlarımıza çok uygun bir şekilde Türkçe öğretmesidir. Kendi benliğinden sapmaması ilk tercihimizdir. Onun için kurulacak olan bu Fakülte, buradan tekrar bir kez daha açıklamak istiyorum, mutlaka burada Azınlığı Azınlık olarak bırakan başta Lozan Barış Anlaşması olmak üzere diğer Kültür Anlaşmalarını Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanmış olan anlaşmalara uygun bir şekilde yapılması çok çok önemlidir. Bunun dışındaki başka bir oluşumu kabul etmemiz mümkün değildir. Herkesin bu konuda rahat olmasını söylüyoruz.” Dedi.

 

DEB Partisi Mustafa Ali Çavuş kürsüye geldi ve özetle şu ifadelere yer verdi. “Değerli soydaşlarım, bugünün çocukları tabii ki yarınların büyükleri, ama benim üzgüntüm şudur. Çocuk Şenliğini yaşayalım, onlara eğitimde katkıda bulunalım, çocukları bu tür etkinliklerle motive etmek güzel bir duygu. Ancak Batı Trakya Türk halkının yaşadıklarını bir daha bu çocuklar yaşamasın. Bölgede barışı, huzuru istiyorsak aynı zamanda bu çocuklar içinde eşitliği istiyoruz” dedi.

 

MUSTAFA SARNIÇ: “TÜRK KÜLTÜRÜNÜ, ÖRF VE ADETLERİNİ YANSITAN ÇOK GÜZEL ESERLER SERGİLENİYOR”

 

Son konuşmacı olan Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç etkinliği düzenleyenleri tebrik ederek konuşmasına başladı. Sarnıç, “Ben bu yıl bu etkinliğe üçüncü defa katılıyorum. Üçüncü defa sizinle olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta BTTÖB olmak üzere destek veren tüm kişi ve kurumlara şükranlarımı ve teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Biraz önce Dikiş Nakış ve El Sanatları Kursları’nın yılsonu sergi açılışını gerçekleştirdik. Gerçekten çok etkileyici, Türk kültürünü, örf ve adetlerini yansıtan çok güzel eserlerin, sizlerin çocuklarınızın, genç kız kardeşlerimizin çok güzel ve anlamlı eserlerinin sergilendiğini gördüm. Biraz önce söz alan konuşmacıların hepsini tebrik ediyorum. Güzel ve anlamlı konuşmalar yaptılar. Bunlara tamamıyla katılıyorum. Hakikaten özellikle eğitimin önemine vurgu yapılması çok önemlidir. Amaç, bizleri bu akşam buraya getiren çocuklarımıza, Batı Trakya’nın geleceğini oluşturacak minik yavrularımıza iyi bir eğitim olanağı sağlamaktır. İnanıyorum ki, çocuklarımız bu yaşlardan itibaren alacakları eğitimle, bu inançla sizleri ilerideki yıllarda en iyi şekilde temsil edeceklerdir. Bu duygu ve düşünce içerisinde bu akşam burada bulunan Yerel Yöneticilere, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine, Parlamentodaki Milletvekiline sizlere teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.” Dedi.  

 

İskeçe Türk Birliği çatısı altında faaliyet gösteren Göynüklü Dikiş Nakış ve El Sanatları Kursları’nın yılsonu sergi açılışları da aynı gün yapıldı. Açılış kudelesini Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, İskeçe PASOK Milletvekili Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Çetin Mandacı, İskeçe S. Müftüsü Ahmet Mete, İTB Başkanı Ahmet Kara birlikte kestiler.

Konuşmaların ardından Folklor grupları ve onun ardından da GTGB Saz ekibi sahne aldı ve Mehmet Altınok birbirinden güzel türküleri seslendirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz