Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SÖPA DERNEĞİ: “KEYFİ, DAYATMACI, EMR-İ VAKİ ATAMALARDAN RAHATSIZIZ”

SÖPA DERNEĞİ: “KEYFİ, DAYATMACI, EMR-İ VAKİ ATAMALARDAN RAHATSIZIZ”

10
0

Rodop – Meriç İlleri Selanik Özel Pedagoji Akademisi Mezunu Öğretmenler Derneği (SÖPA) Yönetim Kurulu, 2011-2012 eğitim yılı Eylül ayında ilkokullar eğitime başlayıp üzerinden bir buçuk ay geçtikten sonra, var olan okul müdürleri sebepsiz olarak görevlerinden alındığını ve bu uygulamanın kabul edilez bir durum olduğunu belirten bir bildiri yayımladı.

 

Bildiri şu şekildedir:

 

2011-2012 eğitim yılı Eylül ayında ilkokullar eğitime başlayıp üzerinden bir buçuk ay geçtikten sonra, var olan okul müdürleri sebepsiz olarak görevlerinden alınıp, yerlerine yenileri tayin ediliyor.

 

Görevden alınan okul müdürleri, İl Eğitim Müdürüne başvurup sebebini soruyorlar. Yazılı olarak açıklama istiyorlar. İl Eğitim Müdürü yazılı olarak, bu müdürlerin tayinleri, 694/1977 Yasası ve 16287/8-2-1978 Bakan Kararnamesi’ne dayanarak gerçekleşti diyor.

 

Bakan Kararnamesinde Okul Kurucusu (yani Okul Encümen Heyeti) nin görüşü ile İl Eğitim Müdürü’nün önerisi ve Azınlık Okulları Koordinatörünün onayı ile gerçekleşir maddesindeki Okul Kurucusu (yani Okul Encümen Heyeti) nin görüşüne başvurulmamakla (görüşü sorulmamakla) Bakan Kararnamesine uyulmadığı ortadadır. Bahsekonu (Gümülcine Mastanlı İlkokulu ile Kurcalı köyü İlkokulu) bu iki ilkokulda bir usulsüzlük meydana gelmiştir.

Bu olay, dernek üyeleri, veliler ve özellikle küçük öğrenciler arasında şaşkınlıkla karşılanmış ve durup dururken bu uygulamanın niçin ve hangi sebeplerden dolayı yapıldığı (hatta 2 Kasım 2011 Genel Kurul toplantımızda) hararetle tartışılmıştır.

Bahsekonu olan bu uygulamanın hiçbir kritere başvurulmadan yapıldığını, bu keyfi uygulamanın kabul edilemez olduğunu belirtiriz.

 

Rodop – Meriç İlleri Selanik Özel Pedagoji Akademisi Mezunu Öğretmenler Derneği Yönetim Kurulu adına birçok defalar (2007 yılında Gümülcine Merkez İlkokulunda yapılan müdür tayini esnasında ve daha sonra 2009, 2010 ve 2011 yıllarında) hep Azınlık okullarının müdürlerinin tayinleri sırasında, çoğunluk okullarında geçerli olan yasalara, Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere göre nesnel kıstaslar uygulanasını istediğimizi yazılı olarak ilgili mercilere ve sözlü olarak radyo programlarına katılarak duyurduk.

 

Azınlık okullarının müdür ve müdür yardımcısı hakkındaki artık geçmişte kalmış, belirsiz ve eksik kararın değiştirilmesinin, ayrıca yukarıda bahse konu kadrolara tekabül eden görevleri, tüm devlet okullarında geçerli olmalara göre ayıran ve açıkça belirleyen bir yeni bakanlık kararı almanızı istiyoruz, diye arzettik.

Öğretmenler Derneği olarak, okul müdürlerinin tayinlerinde, puanlama sistemi ile kriteri belirleyen, usul ve yetkileri açıklayan (çoğunluk okullarında uygulanan) 3848/19-05-2010 Yasası’nın Azınlık ilkokulları okul müdürleri hakkında: «Azınlık İlkokullarının müdür adayları, Batı Trakya Azınlık mensubu, dini Müslüman olan Yunan vatandaşı, Azınlık İlkokullarının Türkçe müfredatında görev yapan, sınıf ve branş öğretmenleri olabilir.» maddesinin de eklenmesi hususunda 01-09-2011 tarihinde teklif sunduk.

 

Keyfi, dayatmacı, emr-i vaki atamalar yerine, yıllardan beri, özlemle beklediğimiz yasalara, Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere göre bu tayinlerin gerçekleşmesidir.

 

Biz konudan rahatsızız. Bakanlığımızdan istediğimiz, en yakın bir zamanda mağdur olan okul müdürleri yerlerine gitsinler ve Bakan kararnamesi değiştikten sonra da bütün azınlık okullarını kapsayacak şekilde dört yılda bir, müdür değerlendirilmesine gidilmesidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz