Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar SAMSUN’DAN YUNANİSTAN’A YARDIM KAMPANYASI!

SAMSUN’DAN YUNANİSTAN’A YARDIM KAMPANYASI!

17
0

Samsun Mübadele Derneği Genel Sekreteri Salih Meriç Samsun’da bir yardım kampanyası başlatmak istediklerini açıkladı. Son günlerde Heybeli ada’daki Ruhban okulunun açılması ile Batı Trakya’daki Türklerin sorunları gündemin ilk sıralarına taşındı.

Samsun Mübadele Derneği Genel Sekreteri Salih Meriç “1924 Lozan Barış Antlaşması ile Anadolu’da ki  Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’daki Müslüman –Türkler mübadele ile yer değiştirdiler. Yalnız Bu değişim İstanbul’daki Rumları ve Karasu ırmağının Doğusunda kalan Batı Trakya’da ki Türkleri kapsamıyordu. Son günlerde Heybeli ada da ki Ruhban okulunun açılması ile ülke gündeminde Batı Trakya’ da ki Türklerin sorunları gündemin ilk sıralarına taşındı.”dedi.

Gümülcine ve İskeçe kentlerini ziyaret sırasında gerek seçilmiş müftülerden ve gerekse Konsolosluk yetkililerinden bölgelerin sorunlarını dinleyen Samsun Mübadele Derneği Genel Sekreteri Salih Meriç “Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif okul, camilerin bakımı ve belediyeye ait bir spor salonunun malzeme ihtiyaçlarından dolayı yardımlarımızı istedi.

Yine Gümülcine Müftümüz İbrahim Şerif bir Osmanlı camii’nin restorasyonu için yardım talebinde bulundu. Bu arada Yunanistan-Bulgaristan hududunu oluşturan Rodop dağlarından yeni bir sınır kapısı açıldığını oradaki insanlarımızı da sık sık ziyaret ettiklerini belirterek yıllarca insanlarımızı Pomak-Türk olarak bölmeye çalıştıklarından bahsetmeden geçemedi.” diye belirtti.

İNŞAATI BİTMİŞ İKİ CAMİ VAR

Genel Sekreteri Meriç “İskeçe Müftümüz Ahmet Mete kaba inşaatı bitmiş iki camilerinin bulunduğunu bunların eksiklerinin temini konusunda yardım taleplerini ilettiler. Yardım malzemelerinin halı, laminant, seramik gibi ihtiyaçlarının olduğunu belirttiler.  Yolumuza devam edip Selanik’e ulaştık. Tabiî ki ilk durağımız Atamızı evi oldu. Son yıllarda artan sayıda ziyaretçi akını ile karşılaşıyorlar. THY sefer sayılarını artırmak için , haftada yedi gün, günde iki sefer için Yunanlı yetkilerle devamlı görüşüyorlar.

Selanik’te 10.000 civarında Müslüman yaşıyor. Dernekleri var ve kendilerini Samsun’a davette ettik sıkıntılarını toplantılarda da dile getirdiler. Namazlarını binaların bodrum katlarında ve cenazelerini binaların teraslarında yıkayıp , defnetmek için Atina’da ve Selanik’ten Batı Trakya’ya götürmek zorundalar. Buda yaklaşık 700-800 km. yol demek ve bunların hepsi Yunan vatandaşı. Bizlerden bir cenazeleri taşımak için arabaya ihtiyaçların olduğunu belirtiler.

Tüm istekleri Samsun’a geldiğimizde valimize ve müftümüze ilettik. Gerekli işlemler için Diyanet İşleri Başkanlığından onay alındıktan sonra Samsun müftümüze konu iletilecek elimizden gelen yardımları Yunanistan‘da ki Türk- Müslüman kardeşlerimiz için yerlerine ulaştırmaya çalışacağız.” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz