Ana Sayfa Batı Trakya Haberler NİHAYET DOĞRU YOLU BULDULAR

NİHAYET DOĞRU YOLU BULDULAR

23
0

Bulgaristan’dan gelen 75 numaralı yarı otobanın güzergahı yolunu buldu. Şimdi iş uygulamaya kaldı. Söylenecek tek doğru var, herkes doğru yolunu buldu. Ama bu kendiliğinden olmadı.

Doğru yol bulunana kadar yaşanan süreçten haber-yorumuma başlamak istedim. Ama gerçekten bu bir haberden ziyade uzun bir süreç olduğu için biraz anlatılması gerekir diye düşündüm. Bir haber yazarsınız ve başlığına da, “Nihayet doğru yolu buldular” dersiniz. Buldular ama nasıl buldular işte ona bakmak lazım.

 

Bulgaristan’ı Yunanistan’a bağlayan Makaz yolunun planı önceden Dereköy (Pandrosos), Kozluköy (Karidia), güzergahından geçiyordu. Bu köylerde ikamet eden Yunanlıların itiraz etmeleri neticesinde seçim öncesi iddialara göre bay Stilyanidis’in de yardımıyla yol bu defasında Türk köyü olan Bulduklu köyü yakınına kaydırıldı. Hiç kimseye birşey söylenmeden Bulduklu’daki Türklere ait tarlaların içine yolun ölçümünü belirten demir çubuklar dikildi. Bulduklu’da yaşayan Türkler sabahleyin tarlalarına gittiklerinde kırmızı şeritli yere çakılı demir çubukları gördüler. Birlik gazetesi olarak konuyu gündeme taşıdık. Bulduklu halkı ne olduğunu merak ederek yetkili makamlara sordular ancak aldıkları yanıt, “yüksek gerilim elektrik taşıma hattı geçecek” cevabını aldılar. Günler geçtikçe gerçek ortaya çıktı ve Bulduklu sakinleri Bulgaristan’dan gelen yol zaten kısıtlı arazisi olan insanların tarlalarını yutuyordu.

 

Tarlalarından yolun geçtiğini gören bir grup Bulduklu insanı çare aramaya başladı ve bir “Mücadele Komisyonu” oluşturmaya karar verdi. Yolun tarlasına uğramadığı kişilerden bazıları rahat ve rehavet içindeydiler, çünkü yol onların tarlasını, toprağını yutmuyordu. Biz Batı Trakya Türkleri bu tür kurnazlıkları severiz bazı bazı. “Beni ısırmayan yılan varsın yaşasın” misali düşünürüz. Hiç kimse üstüne alınmasın. Gerçekleri söylemek belki biraz bazılarının canını acıtacak ama onları zaten Bulduklu köylüleri bilirler. Az sayıda kişinin girişimi sonucunda kurulan “Mücadele Komisyonu” eski Milletvekili İlhan Ahmet’e davayı havale etti.

Rodop Valilik Konağı toplantı salonunda toplantılar yapıldı, komisyonlar kuruldu ve fikir beyan ettiler. Yolun illada Bulduklu bölgesinden çizilen plan üzerinden geçmesini savunanların başında ise Rodop Vali yardımcısı Kaçimigas geliyordu. Hatta şahitlik ettiğimiz toplantıların birinde sayın Kaçimigas, planın sekteye uğramadan bir an önce geçmesini ısrarla savundu. Hatta ve hatta bir tek güzergah üzerinden yapılacak olan yola 4 alternatif plan hazırlanmış ve o gece toplantıda çevre konusuyla alakalı kabul veya görüş bildirmeye sunulmuştu. Ancak “Mücadele Komisyonu” üyeleri ve onları temsilen söz hakkı alan İlhan Ahmet, o gece yol hakkında oylamanın yapılmasını ve engellenmesine neden oldular. Meclis konuyu oylamadı, onaylamadı ve başka bir tarihe erteledi. Çünkü önümüzde Yerel Seçimler vardı ve hiç bir partinin ve adayın oy kaybına tahammülü yoktu.

 

Seçimler bitti ve artık yolun politik oyunlara alet edilmesine gerek kalmamıştı. Eninde, sonunda bu yol doğru yolu bulacaktı, bulmalıydı, çünkü bunun başka yolu yoktu. Ülkenin, bölgenin kalkınması için yolun bir an önce bitirilmesi gerekiyordu. Batı Trakya Türk Azınlık insanı da zaten yolun yapılmasından yanaydı, ancak yolun güzergahı ile alakalı planların bilinçli veya bilinçsizce çizilmesine karşıydı.

Bir metre tarla tabla istimlak edilmeden özellikle Bulduklu bölgesinde, yolun geçmesine imkan vardı. Ama nedense birileri kolayı değil, zoru seçmişti. Yolun yapımını üstlenen “Egnatia” şirketi bu defasında ne oldu ne gitti şimdilik belki bilinmez ama ileride bilinecek, en uygun ve doğru ve neticede kabul gören planı çizdi ve 11 Nisan 2011 tarihinde yapılan Bölge Meclisi tolantısına sundu.

Mimar ve mühendis olmayanlar, ben de dahil olmak üzere orada bulunanlar dahi bunun doğru bir karar ve plan olduğunu anlamış olacaklar ki, şu süreç yaşandı. Ancak bu akşam elde edilen başarı Bulduklu bölgesi içindir. Tuzçuköy ve diğer bölgelerde yolun durumu ne olacak hep birlikte ilerleyen zaman içinde göreceğiz. Gerekirse Azınlık insanının malının çarçur edilmesine müsade etmeyeceğiz.

 

“GÜCÜMÜZ HERKESE DOĞRU YOLU GÖSTERDİ”

 

Konu gündem maddesi olarak ele alındı. “Eğnatia” şirketi Mimar-mühendisi önceki süreci anlattı. Alternatifi gösterdi. Sakıncalarını söyledi. Gelecekte genişlemeden bahsetti. Ama doğru olanıda budur dedi. Sinevizyon gösteriminde sadece iki değişik alternatif yol planı herkese gösterildi ve herkes bir anda “işte doğru yol budur” dercesine, özellikle salonda bulunan Bulduklu sakinleri başta olmak üzere, Azınlığımızın Bölge Meclisine oylarıyla göndermiş olduğu Meclis üyeleri dahi bir “of be” derin nefesi aldı. Genel Sekreter Aris Yannakidis ayağa kalktı ve “Egnatia” şitketi Mimar-mühendisine şöyle seslendi, “madem bu kadar kolay ve doğru oluyormuşta neden uğraştırdınız bizi? Bu yanlış sizin yanlışınız, doğrusu önceden yapılmalıydı, tabii mühendis olarak seni suçlamıyorum, sözüm ona” dedi ve oturuma bir ara verildi.

Herkesin yüzü gülüyordu. Azınlıktan genç kardeşlerimiz değişik listelerden partilerden seçilen Meclis üyelerimiz, Bulduklu köylüleri, Avukat İlhan Ahmet’te olmak üzere fotografta gördüğünüz mutluluk tablosunu objektiflere verdiler.

Mutlu oldum, herkesi bir arada birlik beraberlik içinde gördüm. Bu mutluluk tablosu belkide onlarında hakkı. Herkes karınca kararınca birşeyler verdi. Ama asıl sonuç önemli. Mücadele edince oluyormuş demek. İşte herkes bunu çok iyi anlasın. Siyaset yapmak için katıldığımız partiler düşünce ve yapı olarak bizi asla ayırmasın. Bizim yolumuz birdir. Birlikten başka yol asla olmamalıdır. Birlikten güç doğar, güç doğunca da o gücü iyi kullanırsak başarıyı yakalarız.

Gücümüz herkese doğru yolu gösterdi.

 

Birlik gazetesi olarak mikrofonu uzattık ve bakın ne dediler.

 

Avukat İlhan Ahmet

 

“Önceden Kozluköy üzerinden geçmesi planlanan yol 2006 yılında ihaleye çıktı. 2007 yılında onaylandı. Bugün gördük ki bu yolun güzergahı terkediliyor ve yerine iki alternatifli güzergah sunuluyor. Her taraf kendi zararını tartı, ölçtü, biçti ve en az zararla ikinci güzergah üzerinde bu işin bitirilmesine karar verildi. Ancak mal sahipleri pratikte uygulamayı görmek istiyor bu yolun mallarına zarar vermediğini. Eğer malvarlıklarının zarara uğradığını görürlerse derhal mücadeleye başlayacaklardır. Neticede benim söyleyeceğim şu, pratikte ne olacağını göreceğiz.”

 

 

Bölge Genel Sekreteri Aris Yannakidis

 

“Benim her zaman çalışma arkadaşlarıma ve Azınlıktan çocuklara da söylediğim şey, bizim için kalkınmanın önceliği bütün toplumun tabanına yayılması gerekir. Ayırımcılık ve kayırımcılığın hiç bir anlamı ve yeri yoktur. Bugün uzlaşılan ve alınan ortak bir karar neticesinde hem yol olsun, hem anlaşmazlıklar olmasın ve bölgede ikamet edenler memnun olsun. Neticede sonuç olumluydu.”

 

B.Meclisi Muhalefet Lideri Yorgos Pavlidis

 

“Sorunun çözümüyle anlaşıyoruz ki gerçekten çözüm. Ancak merak edilen nedenin kalması, üç veya dört geniş yerleşim birimlerinin kalkışmaları, karşılıklı söz savaşları, karşılıklı atışmaları, kırgınlıkların olmasıdır. Çükü birileri oturup baştan bu durumu iyi değerlendirmediler ve bugünkü gibi somut bir çözümü veremediler. Eğer vermiş olsaydılar hem bu yolun yapımı geç kalmayacaktı, hemde insanlar arasında asılsız ve gereksiz yere bu heyecanlı bekleyiş yaşanmayacaktı. Gördünüz ki bu bölgelerde ikamet edenler uzlaştılar, anlaştılar. Bu insanlar sorunun aşırılık yanlısı değiller. Ancak bu planı çizenler önceden bu çözümü görmüyorlarmıydı?

 

Meclis Üyesi Ercan Hüseyin

 

“ilhan bey, şu an sizlerde gördünüz, bu yolun son çiziliş şeklinden Azınlıkta memnun, çoğunlukta memnun. Yol politik bir malzeme olmadan olay olumlu şekilde bitti. Herkese ve bölgemize hayırlı olsun. Biz bu Meclise iş üretmek ve halkımızın hakkını savunmak, çözüme katkı sağlamak için girdik. İnşallah arkadaşlarla birlikte bunu başaracağız. Ben Ercan olarak halkımızın hakkının politik malzeme olarak kullanılmasından korkarım. Hiç bir zaman buna elimden geldiği kadar müsade etmemeye çalışacağım. Ben ve arkadaşlarım bu işe bunun için girdik.”

İlhan Tahsin Ahmet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz