Ana Sayfa Batı Trakya Haberler LAMBRİNİDİS: “GÖKÇEADA’NIN GELECEĞİ AVRUPA’DA”

LAMBRİNİDİS: “GÖKÇEADA’NIN GELECEĞİ AVRUPA’DA”

19
0

Dışişleri Bakanı Satvros Lambrinidis Lozan Antlaşması’nın imzalanmasından bu yana Gökçeada’yı (İmroz) ziyaret eden ilk Yunanistan Dışişleri Bakanı oldu.

Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, “Gökçeada’nın geleceği Avrupa’da” mesajını verdi. Patrik Vartholomeos’un din adamlığındaki 50. yılı ve patrikliğinin 20. yılı kutlamaları çerçevesinde 12 Ağustos Cuma günü Gökçeada’daki etkinliklere katılan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, burada bulunmaktan heyecanlı ve duygulu olduğunu ifade etti.

 

Çanakkale üzerinden helikopterle adaya giden Dışişleri Bakanı, Gökçeada sakinleri ve 15 Ağustos Meryem Ana Yortusu münasebetiyle diasporadan gelen birçok Gökçeadalı tarafından karşıladı.

 

Patrik Varholomeos’un doğduğu Zeytinliköy başta olmak üzere adadaki birçok köyü ziyaret eden Dışişleri Bakanı, adadaki kiliseleri ve tarihi eserleri gezip, ada sakinleri ve yerel dernek yetkilileriyle sohbet etme fırsatı buldu.

“Gökçeada’yı derin duygular ve heyecanla ziyaret ediyorum, ada sakinleriyle görüşme fırsatım olacağı için mutluyum” diye konuşan Lambrinidis, sözlerinin devamında Patrikhane’nin geçmiş yıllarda yaşadığı sorun ve sıkıntılara değindi.

Lambrinidis, “Yanınızda olduğumuzu ve sizi unutmadığımızı söylemek için buradayım” diye konuşurken, Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan hükümeti tarafından atılan olumlu adımlardan ve Yunanistan olarak Türkiye’nin AB üyeliği adaylığı konusundaki destekten bahsetti.

 

Lambrinidis sözlerine şöyle devam etti:

“Yapılması gereken daha çok şey var. Kiliseleriniz, ecdadınızın mezarları, çocuklarınızın okulları, buradaki malvarlıklarınız, Gökçeada’da ortak anılarınızı teşkil eden tüm her şey yaşatılmalı ve yeniden canlandırmalıdır; aynen bugün gurbette yaşayan birçok Gökçeadalının adaya yaptığı ziyaretle yeniden canlandığı gibi.”

“Geçmişte birçok sorun ve sıkıntı yaşandı. Yanınızda olduğumuzu ve sizi unutmadığımızı söylemek için buradayım” açıklmamasında bulunan Lambrinidis, son yıllarda T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan hükümeti tarafından olumlu adımlar atıldığını belirtti.

 

Dışişleri Bakanı sözlerinin devamında “Bu olumlu adımlarda, iki ülke arasındaki dikkatli adımlarla yaşanan yakınlaşma etkili oldu. Bu çabamıza devam edeceğiz ki, tarafımızca kararlılık ve tutarlılıkla teşvik edilen aramızdaki atmosferin iyileşmesi, önümüzdeki sonbaharda yapılacak Yunanistan – Türkiye Yüksek İşbirliği Konseyi’nde, işbirliği alanlarında somut sonuçlara dönüşsün” ifadelerine yer verirken sözlerini, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle yakınlaşması da, ki bunu Yunanistan tutarlılıkla desteklemektedir, bu konuda katkı sağlamıştır. Gökçeadalı Türk vatandaşlar olarak, geleceğiniz Avrupa’dadır” ifadeleriyle tamamladı.

Patrik Vartholomeos ise “Son zamanlardaki Yunanistan ile Türkiye arasındaki atmosferin iyileşmesinden memnunuz. Siz de, Yunanistan’ın yeni Dışişleri Bakanı olarak bu iyileşmeye destek verecek ve artıracaksınız. Biz de Ekümenik Patrikhane ile Gökçeadalılar ve Bozcaadalılar olarak bu çabanızda tam başarı diliyoruz. Başarı elde edilecektir. Çünkü barış, yaratıcı işbirliği ve iyi komşuluk için ortak arzu var. Bu arzuyu Türkiye ile Yunanistan birlikte paylaşıyorlar ve ifade ediyorlar” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz