Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KARAYANNİ: “TRAKYA SERBEST TİCARET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”

KARAYANNİ: “TRAKYA SERBEST TİCARET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”

17
0

2-3 Eylül 2011 tarihlerinde Trakya Ekonomi Forumu, “Avrupa Birliği’nde Ekonomik Krizle Mücadele ve Üye Ülkelerin Ekonomik Krizle Mücadelesi” konulu yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Dedeağaç’ta düzenlenen toplantıda Trakya Ekonomi Forumu, Batı Trakya’nın yüzde 10 oranında vergilendirilen özel serbest ticaret bölgesi ilan edilmesini talep etti.

 

Trakya Ekonomi Forumu Başkanı Katerina Karayanni, Batı Trakya’nın serbest ticaret bölgesi ilan edilmesi talebinin Avrupa Komisyonu’na iletildiğini ve gerekli hazırlıkların gerçekleştirilmesi için bir hukuk bürosu ile çalışıldığını ifade etti. Karayanni, dolaylı veya doğrudan düşük vergi oranlarına sahip ülkeler ile sınır olması nedeni ile yatırımın bölgeye değil diğer sınır bölgelere yapıldığını söyledi. Karayanni, bölgeye yapılacak yatırımın artırılması amacı ile Batı Trakya’nın serbest ticaret bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Karayanni, özel vergilendirme oranına sahip serbest ticaret bölgelerinin oluşturulmasına yönelik projenin uygulanması durumunda Batı Trakya’nın adaylar arasında birinci sırada yer alacağını ifade etti.

 

SELEKOS: “TRAKYA’NIN SERBEST BÖLGE İLAN EDİLMESİ İLE EKONOMİDE YENİ BİR SAFHAYA GEÇECEĞİZ”

 

Kalkınma Bakanlığı Stratejik Yatırımlardan Sorumlu Genel Sekreteri P. Selekos ise Avrupa Birliği’nin onay vermesi durumunda bölgenin serbest ticaret bölgesi ilan edilmesine olumsuz bakmadıklarını belirtti. Selekos, konunun yasal ve idari açıdan zor bir konu olduğunu çünkü Avrupa Birliği’nin serbest ticaret bölgesine rekabeti olumsuz olarak etkileyen bir unsur olarak baktığını kaydetti. Bununla birlikte Selakos, “Ani ekonomik kriz sanırım ön şartlar oluşturuyor. AB hukuku tarafından kurumsal olarak Yunanistan’a böyle mükemmel ve acil bir imkânın tanınması ve pilot uygulamayla Trakya bölgesinin seçilmesi durumunda sizin de anladığınız gibi ekonomi tarihimizde yeni bir safhaya geçeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

HABİPOĞLU: “BATI TRAKYA’NIN SERBEST TİCARET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ EKONOMİNİN CANLANMASI İÇİN BİR GEREKLİLİK”

 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “AB Komisyonu Başkanı’nın 2 Eylül’de yaptığı açıklamaya göre AB’nin sonbahar döneminde önceliklerinden biri de Yunanistan için özel sektörü kapsayan destek programının hazırlanması.

Yunanistan’a yapılacak yatırımların artırılmasında birliğe ait fonların nasıl kullanabileceğini araştıran AB Komisyonu, bu noktada Yunanistan’da özel bir serbest ticaret bölgesi kurulması önerisini ciddiyetle ele almalı. AB’nin Batı Trakya’nın serbest ticaret bölgesi ilan edilmesi bölgede ve ülke genelinde ekonomide yeni bir ivme yaratacaktır. Bölgeye yapılan doğrudan yatırım artacak, yeni istihdam alanları ve olanakları oluşacaktır. Batı Trakya’nın serbest ticaret bölgesi ilan edilmesi ile birlikte bölgede büyük bir nüfusa sahip Batı Trakya Türk Azınlığı Türkiye ile Yunanistan arasında özel bir bağ oluşturacaktır. Bölgeye yatırım yapacak tüm ülkeler arasında Türkiye, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın aracılığı ile Yunanistan ile ekonomik anlamda daha derin bir işbirliği oluşturacaktır.” açıklamasında bulundu.

Azınlıkça.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz