Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HACIOSMAN İMAMLARLA ILGİLİ DÜZENLEMENİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTEDİ

HACIOSMAN İMAMLARLA ILGİLİ DÜZENLEMENİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTEDİ

25
0

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman, Eğitim ve Din İşleri Bakanı Anna Diamandopulu’ya hitaben sunduğu soru önergesinde imamlarla ilgili düzenlemenin iptal edilmesini istedi.

 

BASIN BÜLTENİ

 

Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, Eğitim ve Din İşleri Bakanı Anna Diamandopulu’ya hitaben güncel soru önergesi sundu. Rodop Milletvekili, ilgili soru önergesi metninde, imamlarla ilgili düzenlemenin iptal edilmesini istedi.

 

Soru önergesinin tam metni:

 

GÜNCEL SORU ÖNERGESİ

 

Protokol Numarası, 1242/21.09.2011

 

SAYIN: Eğitim ve Din İşleri Bakanı

KONU: Trakya’daki camilere imam alınması

 

3536/2007 sayılı ve tarihli kanunun 36-40. maddelerinde (Resmi Gazete A/42/23.02.2007, “İçişleri ve Kamu Düzeni Bakanlığı’nın yetkisinde olan göç politikası ve diğer konularla ilgili düzenlemeler” Trakya’daki camilere alınacak imamlarla ilgili prosedür öngörülmektedir.

 

Bu, dönemin Yeni Demokrasi Hükümeti tarafından sunulan, kabul edilen ve bahsi geçen yasaya dahil edilen bir düzenlemedir. PASOK Partisi kesinlikle böyle bir düzenlemeyi kabul etmeyip reddetmiştir. Azınlığın tepkisi de bu doğrultuda olmuş, yasanın meclisten geçmesi büyük tepkilere yol açmış ve bugüne kadar kati suretle kabul görmemiştir.

 

Açık ve net bir biçimde Anayasa’ya aykırı olan bu düzenleme dini inanış, din eğitimi gibi meselelere devlet müdahalesini öngörmekteydi. Din özgürlüğü, dini ifade özgürlüğü çerçevesinde imam seçimi Trakya’daki toplum tarafından yapılmalı, araya devlet prosedürü, muğlak kriterler sokulmamalıdır.

 

Bu nedenle, her türlü devlet müdahalesi Azınlığın kontrol altında tutulması, elaltından yönetilmesi anlamına gelmektedir ki, Azınlık üyeleri tarafından tamamıyla reddedilmiştir.

 

Yasanın bugüne kadar uygulanmaması bu tepkilerden kaynaklanmaktadır. Başbakan Dedeağaç’tan yaptığı konuşmasında, 22.11.2010 tarihinde, kendisi Azınlık sorunlarını çok iyi bilir, devlet önünde eşitlik politikası ilkelerinin güçlendirileceğinden, toplumun ilgisini toplayan imamlar yasasında değişiklik yapılacağından bahsetti.

 

Son dönemde Atina ve yerel basında, Trakya’daki Müftülüklere imamların doğrudan alınacağı haberlerine yer verildi. Bu haberler, Azınlık fertlerinin hafızalarında kötü hatıraların canlanmasına neden olduğu için yoğun bir biçimde ilgi topladı.

 

Yukarıdakiler doğrultusunda

 

SAYIN BAKANA SORULUR:

 

1. 3536/2007 sayılı ve tarihli kanun çerçevesinde Trakya’daki camilere imam alınacağı yönündeki haberleri doğruluyor mu?

2. Kabul edildiği günden bu yana uygulanmadığını, Anayasa’ya aykırı unsurlar içerdiğini ve Azınlık fertleri tarafından kabul edilmediğini göz önünde bulundurarak ilgili düzenlemenin iptalini talep edecek mi?

 

Soruyu yönelten milletvekili,

 

Ahmet HACIOSMAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz