Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar BULGARİSTAN’DAKİ OSMANLI DÖNEMİNE AİT 4 TARİHİ CAMİ TÖRENLE İBADETE AÇILDI

BULGARİSTAN’DAKİ OSMANLI DÖNEMİNE AİT 4 TARİHİ CAMİ TÖRENLE İBADETE AÇILDI

21
0

Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Bursalı hayırsever işadamları tarafından restore edilen Bulgaristan’daki Osmanlı dönemine ait 4 tarihi cami törenle ibadete açıldı.

Törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belediye ve kent olarak Balkan ülkelerinde restorasyon ve düzenleme çalışmalarıyla Osmanlı’ya uzanan tarihi ve kültürel mirasın geleceğe taşındığını söyledi. Başkan Altepe, “Bölgeye yaptığımız yatırımlar nedeniyle Bursa, Türkiye ile Balkanlar arasında köprü oldu. Eski dönemlerin aksine, artık tüm gittiğimiz toplantılarda sadece Türk bayrağı açılır oldu. Balkanlar’ın her köşesinde, çok büyük bir Bursa ve Türkiye sevgisi oluştu” dedi.

Tarihi ve Kültürel miras projeleri kapsamında Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Bosna Hersek başta olmak üzere tüm balkanlarda iz bırakan çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Bursalı hayırsever işadamlarının desteği ile restore edilen Bulgaristan’da Osmanlı dönemine ait Kırcaali’deki Yoğurtçular Köyü Camii ve Kırcaali’nin Rudozen bölgesindeki Çepentsi Camii ile Varna şehrindeki Sonave (Sandıklı Köyü) Camii ve Sloveykova (Damlalık Köyü) Camileri törenle ibadete açıldı.

Açılışı yapılan Yoğutçular Köyü Camii’nin bulunduğu yer eski Bulgaristan Başbakanı Todor Jivkov döneminde isim değiştirmelerle başlayan Türk ve Müslüman topluluğunun ilk direnişi başlattığı nokta olması nedeniyle önem taşıyor. Direnişte 17 aylık Türkan bebek annesinin kucağında şehit edilmişti. 26 – 27 Aralık 1984 tarihlerinde gerçekleşen olaylarla ilgili caminin de bulunduğu alanda her yıl anma törenleri düzenleniyor.

Bursa, Balkanlar’daki tarihi mirasa işlerlik kazandırıyor

Caminin açılışında konuşan Başkan Altepe, Bulgaristan, Bosna Hersek, Makedonya ve Kosova başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’nin Balkan ülkelerinde yapılan restorasyon ve düzenleme çalışmalarıyla Osmanlı’ya uzanan tarihi ve kültürel mirasın geleceğe taşındığını söyledi. Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Balkan ülkelerinde yaptığı rekonstrüksiyon çalışmalarının Balkanlar’da yaşayan soydaşlara da Türkiye’nin ve Bursa’nın desteğini hissettirdiğini ifade eden Başkan Altepe, şunları söyledi: “Bursa, Balkanlar’da iz bırakıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Balkan ülkelerinde yapılan çalışmalarla oradaki tarihi miras işlerlik kazandı. Balkanlar bizim bir parçamız. Osmanlı döneminden kalma anıtsal birçok yapı var. Bu yapıların birçoğu yok olmuş ya da harabe durumdaydı. Devletimizin TİKA ve Bursa Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla sürdürdüğü çalışmalarla birçok eser aslına uygun olarak ayağa kaldırıldı. Bu sayede Türkiye’nin bölgede kendisini hissettirmesine de yardımcı oluyoruz.”

Bursa köprü görevinde

Balkanlar’ın Türkiye ve özellikle Bursa’ya benzediğine dikkati çeken Başkan Altepe, “Bölgeye yaptığımız yatırımlar nedeniyle Bursa, Türkiye ile Balkanlar arasında köprü oldu. Eski dönemlerin aksine, artık tüm gittiğimiz toplantılarda sadece Türk bayrağı açılır oldu. Balkanlar’ın her köşesinde, çok büyük bir Bursa ve Türkiye sevgisi oluştu. Cemiyetler, anma törenleri, sünnet şölenleri, at yarışları… Bulgaristan’dan Bosna’ya kadar Bursa, tüm Balkanlar için önem taşıyor. Orada evimizde gibi hissediyoruz. Bunlar güzel gelişmeler. Bu birliğin geliştirilmesi için kent dinamiklerimizin de desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu.

Balkanlardaki Bursa izleri

Bursa Büyükşehir Belediyesi  ve Bursalı işadamları tarafından Balkanlar’da birçok tarihi ve kültürel projelere imza atıldı. İşte o projeler: Makedonya’da Kebir Mehmet Çelebi Camii, İsabey Camii Haziresi düzenleme ve restorasyonu, Alaca (İshak Paşa) Camii, Yiğit Paşa Mezarı rekonstrüksiyonu, Rufai Tekkesi, Gazi Baba Türbesi, Hatuncuk Camii, Arasta Camii, Butel Camii, Tarihi Üsküp Sancağı (Valilik) Binası restorasyon projesi. Kosova’da Mamuşa Belediyesi Hizmet Binası, Kaçanik Camii restorasyonu, 1. Murat Hüdavendigâr’ı anma törenleri, toplu sünnet şölenleri ve aşure etkinlikleri. Bulgaristan’da çocuk parkı yapımı, Dedeler Köyü Camii ve Okulu restorasyonu, Madan Camii ve Kabaağaç Köyü Camii onarımı, Eğrek Köyü Camii Minaresi restorasyonu, Kırcaali Tuzluk Köyü Camii inşaatı, Mestanlı Kent Müzesi, sel felaketi yardımları, Cebel Meydanı ile Bosna Hersek’te de Bakırbaba Camii restorasyonu ve Ayvazdede şenlikleri. Batı Trakya’da da İskeçe, Gümülcine ve İştip’e cenaze araçları sağlandı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz