Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BTTDD: “YENİ HÜKÜMETİN, ÇÖZÜM ÜRETME KONUSUNDA İNİSİYATİFİ DE ELE ALMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİZ”

BTTDD: “YENİ HÜKÜMETİN, ÇÖZÜM ÜRETME KONUSUNDA İNİSİYATİFİ DE ELE ALMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİZ”

16
0

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD), Yunanistan’da ekonomik kriz nedeniyle siyasi alanda yaşanan çalkantıları ve kamuoyundaki yankılarını dikkatle izlediğini ve güvenoyu alarak işbaşına gelen yeni hükümetin, çözüm üretme konusunda inisiyatifi de ele alması gerektiğini düşündüklerini konu alan bir basın açıklaması yayımladı.

 

BASIN AÇIKLAMASI

26.11.2011

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği, Yunanistan’da ekonomik kriz nedeniyle siyasi alanda yaşanan çalkantıları ve kamuoyundaki yankılarını dikkatle izlemektedir.

Hükümet değişikliğini zorunlu kılan ve yeni bir hükümetin kurulması ile sonuçlanan bu süreç , Batı Trakya Türk Azınlığı’nın çözülemeyen sorunları ve bu konuda irade eksikliklerini de bir kez daha gözler önüne sermiştir. Papandreu hükümetinin de çözüm konusunda mesafe alamadığı gerçeği, azınlığın içinden çıkan milletvekillerinin meclis kürsüsünde yaptığı konuşmalarla kamuoyunun dikkatine tüm çıplaklığıyla taşınmıştır.

 

Rodop PASOK Milletvekili Sayın Ahmet Hacıosman, parti disiplinine sadık kalarak yeni hükümete güvenoyu vermiştir. İskeçe PASOK Milletvekili Sayın Çetin Mandacı ise, yeni hükümette azınlıkla “barışık” olmayan kesimlerin varlığına olan inancı nedeniyle, meclis kürsüsünde yaptığı konuşması sonrasında hükümete güvenoyu vermeyerek tepkisini ortaya koymuştur.

 

Sayın milletvekili demokrasilerde parti disiplinini bozmadan da inandığı ilkeler nedeniyle parti çoğunluğunun aksine tepki konulabileceğini göstermiştir.

Bu tepkisini ortaya koyar iken , yeni kurulan hükümette çok değerli insanların bulunduğuna, ancak buna paralel olarak azınlık karşıtı açıklamalarıyla azınlığı inciten YDP Genel Başkanı Andonis Samaras ve aşırı sağcı LAOS partisinin bakanlarının da yer aldığına dikkat çeken Mandacı, tüm bunları görmezden gelip destek oyu vermesinin ilkeleriyle bağdaşmayacağını ve bu nedenle yeni hükümete güvenoyu vermeyeceğini ifade etmiştir.Yeni Demokrasi’nin, gelecekte ne yapacağını kanıtlaması gerektiğini belirten Mandacı, iki büyük siyasi partinin işbirliği ile azınlığı ilgilendiren konularda gerçekçi bir temel üzerinde çaba sarf etmeleri gerektiğini belirtmiştir. Yeni kurulan hükümetin Başbakanı Sayın Papadimos’un birikimleri itibarı ile faydalı olacağını düşündüğünü, ancak güvenoyu oylamasındaki tavrının ilkesel bir tavır olduğunu vurgulamıştır.

 

Ayrıca, LAOS partisinin, azınlık mensuplarına ve kendisine karşı hali hazırda farklı dil, din ve kökenden olduğu için saldırgan bir tutum izlediğini ve azınlık mensuplarını hedef haline getirdiğini vurgulamıştır.

 

Mandacı, Papandreu hükümeti döneminde azınlık ile ilgili görüşmelerde kısmi olarak mesafe kat edildiğini, ancak Azınlığı tatmin edici hiçbir sonuç alınamamasının büyük talihsizlik olduğunu belirtmiştir, mesafe alınan konuların yeni hükümetin sahiplenmesi gerektiğini de dile getirmiştir.

 

Sayın milletvekilinin bu tavrını, toplumumuzun duygularına tercüman olması ve sorunları bir kez daha meclis kürsüsünden kamuoyuna duyurması açısından memnuniyetle karşılamaktayız.

 

Güvenoyu alarak işbaşına gelen yeni hükümetin, çözüm üretme konusunda inisiyatifi de ele alması gerektiğini düşünmekteyiz. Azınlığımıza karşı ayrımcılığı körükleyen uygulamaların sonlandırılmasının, ülkenin ekonomisine, huzuruna ve barışına katkı sağlayacağını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Zor dönemlerin, toplumsal birliktelikle üstesinden gelineceğini unutmamak gerekir.

 

Zor dönemler, radikal açılım ve çözümler için en uygun ortamları hazırladığına inanmaktayız. Bu vesile ile Avrupa Birliği Ülkesi Yunanistan’ın Azınlık hakları konusunda yapacağı açılımların gerçek bir demokratik devlet yapısına kavuşması için fırsat sağlayacağını düşünmekteyiz. Kamuoyuna saygı ile duyururuz.

 

Genel Sekreter

Av.Necmettin HÜSEYİN

 

Genel Başkan

Av.Burhaneddin HAKGÜDER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz