Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), “240 imam yasası” ile ilgili bir kınama yazısı yayınladı. Yazıda, “Medeniyetin beşiği olarak lanse edilen Yunanistan’da, bu tür antidemokratik uygulamalar vatanımız için bir kara leke oluşturmaktadır. Temel hak olan din ve vicdan özgürlüğüne saygı gösterilmeyen bir ülkede demokrasi yerine, diktatörce bir rejimin uygulandığı kanısı uyandırılmıştır” ifadelerine yer veriliyor.
KINAMA
18 Ocak 2013
BM’nin 1992 Azınlıklarla ilgili Deklerasyonunda “Toplumların Din ve İnanç konusunda her türlü ayrımcılığın ve hoşgörüsüzlüğün Önlenmesi”nden bahseder.
AİH Sözleşmesi’nin 9. Maddesinde “Devlet, Cami veya Kilisenin içişlerine karışmamalıdır. Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü demokratik Toplumların Temellerinden Biridir…” ifadesi yer almaktadır.
Yunan Anayasası madde 5, fıkra 2 ise şöyle der: “Yunan topraklarında yaşayan herkes milliyet, ırk, dil, din veya siyasi düşünce farkına bakılmaksızın tam koruma ve özgürlüğünden yararlanırlar”.
Lozan Antlaşmasın’ın 38. Maddesinde de ilgili ülkeler “… dil, soy ya da din ayrımı yapmaksızın hayatlarını ve özgürlüklerini korumayı tam ve eksiksiz olarak sağlamayı taahhüt eder” denilmektedir.
Ülkemiz Yunanistan tüm bu sözleşmeleri imzalamış ve uygulamayı taahhüt etmiştir. Ancak, “240 imam yasası” nın son günlerde mecliste onaylanması, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Camiasını olduğu kadar, Batı Trakya Müslüman Türk toplumunu da derinden sarsmıştır.
Din ve Vicdan Özgürlüğü temel insan hakkıdır. Bunu engellemek ise İnsan Hakları İhlalidir.
Medeniyetin beşiği olarak lanse edilen Yunanistan’da, bu tür antidemokratik uygulamalar vatanımız için bir kara leke oluşturmaktadır.
Azınlığın görüşü alınmadan, azınlık milletvekillerinin konuşmaları hiçe sayılarak ve zorbalık andıran uygulamayla mecliste onaylanan bu yasayla, azınlık ve bireysel haklarımızın bir kez daha çiğnendiğine üzüntüyle müşahade etmekteyiz.
Temel hak olan din ve vicdan özgürlüğüne saygı gösterilmeyen bir ülkede demokrasi yerine, diktatörce bir rejimin uygulandığı kanısı uyandırılmıştır.
Azınlığımızın, gerek ikili gerekse uluslararası antlaşmalardan doğan din ve vicdan özgürlüğü hakkına saygı gösterilerek , mecliste oylanan kanunun iptalini talep etmekteyiz.”
BTAYTD YÖNETİM KURULU