Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BAŞBAKAN ERDOĞAN: “BİZİM ORADAKİ MÜFTÜLERİMİZ KENDİ BAŞ MÜFTÜLERİNİ SEÇME YETKİSİNE SAHİP OLSUN”

BAŞBAKAN ERDOĞAN: “BİZİM ORADAKİ MÜFTÜLERİMİZ KENDİ BAŞ MÜFTÜLERİNİ SEÇME YETKİSİNE SAHİP OLSUN”

16
0

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sayın Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk’ten ortak olarak ekrana gelen, “Başbakan ile Özel” programında, Taha Akyol, Enis Berberoğlu, Hande Fırat ve Hakan Çelik’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye Başbakan sayın Erdoğan Ruhban Okulu’nun açılması konusunda Batı Trakya’dan bahsederek şöyle konuştu:

“Bakın biz Saint Sinod Meclisi’nin üyeleri tamamen bitmiştir. Aynı zamanda bu üyelerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor. Ben Barthalemeos’a dedim ki, “Siz TC vatandaşı olmak üzere yurtdışından din adamı getirin biz burada vatandaşlık işlemlerini yapalım.”

Sayın Merkel buraya geldiğinde bizden farklı şeyler bekliyordu. Ben, “Orada, Batı Trakya’da hâlâ siz bizim Baş Müftümüzü atamayla getiriyorsunuz. Lozan’a aykırı olarak” dedim. Merkel, “Ben bunu bilmiyordum” dedi.  Bizim oradaki Müftülerimiz kendi Baş Müftülerini seçme yetkisine sahip olsun. “Onu siz halledin ben buradaki Ruhban Okulu’nu eşzamanlı çözmeye hazırım” dedim.”

CNN Türk ve Kanal D televizyon kanallarından canlı yayınlanan “Başbakan ile Özel” programında gazetecilerin sorularını yanıtlarken tekrar Batı Trakya’dan bahseden Erdoğan, “Engel var. ABD Başkanı Obama hatta Bush döneminde bile bu konuları görüştüğümüzde kendileri ile yaptığımız görüşmelerde bu konuda anlayışlı olsanız denmiştir.

Benim teklifim hep şu oldu. Biz bu işi çözeriz çünkü yasa masa gerekmiyor. Atina’da bizim camilerimiz var. Gelin bir iki caminin açılışı için müsade edin biz bu camileri açalım. Eş zamanlı bu adımı atalım.

Batı Trakya’da hala bizim Müftümüz atamayla geliyor. Halkımıza Lozan’a aykırı olarak halkımıza seçme yetkisi vermiyorsunuz. Merkel bunu bilmediğini söyledi. Onu siz halledin ben Ruhban Okulu meselesini çözmeye eşzamanlı olarak hazırım.

Samaras buraya geldiğinde Fethiye Cami konusunun Meclisten geçtiğini söyledi. Bunlar size de kazandırır dedim. Biz Türkiye’de büyüyüp gitmiş Rumlara Türkiye’ye dönün diyoruz.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz