Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ATATÜRK’ÜN DOĞDUGU SELANİK’TEKİ EVİN BAHÇESİNDEN ALINAN TOPRAK İPSALA SINIR KAPISI’NDA

ATATÜRK’ÜN DOĞDUGU SELANİK’TEKİ EVİN BAHÇESİNDEN ALINAN TOPRAK İPSALA SINIR KAPISI’NDA

20
0

Atatürk’ün doğduğu Selanik’teki evin bahçesinden alınan toprak, Atletizm Federasyonu tarafından düzenlenen “23’üncü Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu” kapsamında, İpsala Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye getirildi. Edirne Valisi Gökhan Sözer tarafından teslim alınan toprak, 40 atlet tarafından Ankara’ya götürülmek üzere yola çıkarıldı.

 

İpsala Sınır Kapısı’nda düzenlenen törene, Edirne Valisi Gökhan Sözer, İpsala Kaymakamı İhsan Emre Aydın Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolusu Mustafa Sarnıç, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Edirne Milletvekili adayı Mehmet Müezzinoğlu, T.C. Gümülcine başkonsolosu Mustafa Sarnıç, “Dostluk Eşitlik Barış Partisi” (DEB) Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder, Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, Gümülcine belediyesi “Eşitliğe İlk Adım” listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, G.T.G.B. Başkanı Koray Hasan, İTB Başkanı Ahmet Kara, B.T.T.Ö.B. Başkanı Sami Toraman, eski İskeçe PASOK milletvekili Ahmet Faikoğlu, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra halk Oyunları ekipleri gösteri yaptı.

Edirne Valisi Gökhan Sözer, yaptığı konuşmada şöyle dedi:

 

“Birinde Atatürk doğmuş, birinde ise Türkiye Cumhuriyeti Atatürk’ün ayak basmasıyla doğmuştur. Aynı şekilde 16 Mayıs’ta büyük yürüyüşün başladığı gün olarak bizim için çok önemlidir. Hepimiz biliyoruz ki Samsun’dan Amasya’ya Erzurum’a Sivas’a büyük bir yürüyüş başlamıştır. Doğan güneş dalga dalga, ışık ışık, tüm Anadolu’yu aydınlatmıştır. Nihayet bu ülkenin kuruluşunu, istiklal destanını yazan Türkiye Büyük Millet Meclisi de Ankara’da açılmıştır. Onun için bu törenlerde sembolik olarak Selanik’ten alınıp Cumhurbaşkanımıza sunulacak toprak da çok önemlidir. Adı ve amacı barış olan hiçbir faaliyetin tehdit oluşturmaz. Arzu ediyoruz ki, Yunanistan’da bu barış anlayışımıza ve gönüllü barış koşusuna ortak olsun. Bu barış koşusu, Selanik’ten başlasın. Oradaki soydaşlarımızın sıkıntılarının, ne çağımıza ne de oradaki ülkeye yakışmayan haksızlık ve yanlışlıkların bir an önce ortadan kalkması ve düzeltilmesi mümkün olsun. “

 

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder ise, Yunanistan ile Türkiye arasında köprü değil, maya olmak istediklerini anlattı. Hakgüder, “Batı Trakya Türkleri’nin eğitim başta olmak üzere çeşitli sorunları bulunuyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını uygulamayanlar bizim dostluğumuzun önünde en büyük engeli çıkaranlardır. Bunları Batı Trakya Türkleri’ne reva görenlerdir. Ne Mutlu Türk’üm diyene” dedi.

 

Konuşmaların ardından Vali Sözer, Atatürk’ün doğduğu evin bahçesinden alınan ve Türk Bayrağına sarılı olarak kendisine teslim edilen toprağı, aynı şekilde İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü atletlerine teslim etti. Toprağı öperek teslim alan atletler, Sözer’in tabancayı ateşlemesinin ardından İpsala Sınır Kapısı’ndan Ankara’ya 737 kilometrelik koşuya başladılar. 23’üncü Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu kapsamında yaşları 35-60 arasında değişen 40 atlet tarafından 737 kilometre boyunca taşınacak toprak, 19 Mayıs günü Ankara’daki törenlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e teslim edilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz