Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar ABTTF AZINLIK ANAOKULLARI SORUNUN TEKRAR BM’NİN GÜNDEMİNE TAŞIDI

ABTTF AZINLIK ANAOKULLARI SORUNUN TEKRAR BM’NİN GÜNDEMİNE TAŞIDI

19
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin 24. Oturumu’na yazılı bir bildiri sundu. “Ayrımcılığa uğramama hakkı ve anadilde eğitim: Yunanistan’da okul öncesi iki dilli azınlık eğitimi” başlıklı bildirisinde ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın iki dilli azınlık sorununu yeniden gündeme taşıdı.

3518/2006 sayılı yasayla beş yaşını tamamlayan tüm çocuklar için anaokuluna gitme zorunluluğu getirildiğini belirten ABTTF, iki dilli azınlık anaokullarının kurulmasına izin verilmemesi nedeniyle beş yaşını tamamlayan azınlık çocuklarının da devlet anaokullarına gitmek zorunda bırakıldığını ifade etti. ABTTF, Eylül 2012’de Şahin köyünde yalnızca Yunanca eğitim veren devlet anaokuluna gönderilmeyen çocukların Türk Azınlık İlkokulu’na kayıt başvurularının kabul edilmediğini ve ön kayıt yaptıran bu çocukları derse alan okul müdürünün de görevden alındığını belirtti. Kasım 2012’de çocukların kayıtlarının yapılarak okula kabul edildikleri belirten ABTTF, soruna nihai bir çözüm bulunmadığı için benzer durumun yeni eğitim yılında da yaşanabileceğini belirtti.

Ekim 2012’de Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen ve Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları(HRWF) Direktörü Willy Fautre’nin Batı Trakya’yı ziyaret ederek Şahin’deki velilerle görüştüğünü not eden ABTTF, iki dilli azınlık anaokulları kurulmasına izin verilmesini istedi. Ayrıca ABTTF iki dilli azınlık anaokulları kurulana kadar azınlık çocuklarının yaşadığı bölgelerdeki devlet anaokullarında Türkçe ve Yunanca eğitimin verilmesini talep etti.

Azınlık okullarındaki durum alarm verici!

Lozan Barış Antlaşması’na göre azınlığın eğitimde özerk bir yapıda olduğunu ancak bugüne dek süregelen çeşitli uygulamalar nedeniyle bugün düşük kalitede ve eğitim kadrosu bakımından yetersiz bir azınlık okul sistemi bulunduğunu belirten ABTTF, Ekim 2012’de bölgeyi ziyaret eden yabancı gözlemcilerin durumu alarm verici olarak nitelendirdiklerini belirtti.

Azınlıklar Bağımsız Uzmanı Gay McDougall’ın bölgeyi ziyaret ettiği 2008 yılında 194 azınlık ilkokulunun bulunduğunu belirten ABTTF, Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı’nın kararı ile okul sayısının 2011 yılında 174’e düşürüldüğünü belirtti. Bakanlığın kararı ile Şubat 2013’te 12 azınlık ilkokulunun daha faaliyetlerinin öğrenci yetersizliği nedeniyle askıya alındığını belirten ABTTF, SYRIZA İskeçe Milletvekili’nin Temmuz 2013’te bir soru önergesi sunarak bu okullarda öğrenci sayısının arttığını bu nedenle faaliyetleri durdurulan bu okulların yeniden faaliyete geçmesini istediğini not etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz