Ana Sayfa Batı Trakya Haberler 1878’DEN SONRA İLK KEZ RUSLAR DEDEAĞAÇ LİMANINDA

1878’DEN SONRA İLK KEZ RUSLAR DEDEAĞAÇ LİMANINDA

32
0

“TSESAR KUNİKOF” 158, Dedeağaç Limanına bağladı. 1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra ilk kez bir Rus Savaş Gemisi Dedeağaç Limanına geldi.

Bu tarihi gelişi Batı Trakya Türk Azınlık basınından sadece Birlik gazetesi görüntüledi.

Dedeağaç’ta 3 gün kalacak olan Rus gemisi 8 Komutan, 150 Rus Deniz Komandosu ile Dedeağaç’taki Yunanlı askerler “OHİ” (Hayır) kutlama gününde birlikte resim geçit töreninden geçecekler.

27 Ekim 2011 Perşembe saat 17:05’te Dedeağaç Limanına giriş yapan “TSESAR KUNİKOF” 158, Rus Donanması’nın önemli Savaş Gemilerinden biri olduğu ifade ediliyor. Gemide, ΤΟΜΑ BTR-80, SHORAD SA-16, BRDM silahların yer aldığı belirtiliyor.

“TSESAR KUNİKOF”un bağlama çalışmalarının ardından geminin Komutanları Dedeağaç Belediye Başkanı Lambakis’i ziyaret etti. Ziyarette Rusya’nın Selanik Başkonsolosu Popov, Sosnovi Bor Belediye başkanı Pulaevskii, Rus Patrik’in temsilcisi Stefanos, Rusya’nın Atina’daki Büyükelçiliğinde görevli Askeri Ataşe Demianov hazır bulundu.

 

“TÜRK SINIRININ DİBİNDE RESİM GEÇİT TÖRENİNDE BİRLİKTE OLACAĞIMIZDAN BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUM”

 

Dedeağaç Belediye Başkanı Lambakis Rus heyeti kapıda karşıladıktan sonra bu büyük anlam taşıdığını belirtti ve şunları söyledi.

“Bu ziyaret benim ve temsil ettiğim Aleksandrupolis (Dedeağaç) halkı için büyük ve tarihi bir anlam ifade ediyor. Konstantinos Gabaeridis’in beni sayın Popov ile biraraya getirmesiyle başlayan bu güzel ilişki buraya kadar ulaştı. Daha sonra beni Sosnovi Bor Belediye başkanı Pulaevskii ile tanıştırdı ve şu an kardeşlik duygusu içinde devam eden çok güzel bir ilişkimiz var ve bunu bundan sonra iyi ve kalıcı bir işbirliğine dükmek istiyoruz. Bugün sizlerle birlikteyiz. Yarın sizlerle birlikte resim geçiti gerçekleştireceğiz.

 

Yarında söyleyeceğim, Ruslar o yıllarda Rus-Türk savaşında buraya geldikleri zaman Aleksandrupolis (Dedeağaç), kültürlerin, ticaretin, işbirliğinin kesiştiği buradan Baltık bölgesine kadar bir yoldu. Rus askerlerinin burada kaldığı 9 aylık bir süre içerisinde ilk şehir planını yapmayı başarmışlar. Aynı zamanda 1878 yılında Yunanistan’da şehir planına sahip olan ilk şehirdi. Buraya ziyarete gelen ister Yunanlı olsun, isterse yabancı olsun, şehrimizi kıskanıyorlar. Çünkü bütün caddeler kuzeyden güneye doğru hepsi denize çıkıyor. Belki 9 aydan fazla kalmış olsalardı belki bugün daha iyi bir konumda olacaktık.

 

Buna paralel olarak, Ruslar o dönem savaşta Türkleri, Osmanlı İmparatorluğunu yenerek yolumuzu açmışlar ve bağımsızlığımızı, serbestliğimizi almamızı sağlamışlardı. Sizlerinde algıladığınız gibi tüm bunların neticesinde Rus kardeşlerimize karşı minnettarız. Belediyenin ve resim geçit töreninin yapılacağı yere koyduğumuz Rus bayrağı, biz Aleksandrupolisli (Dedeağaçlı) Yunanlılar tarafından büyük bir sevgi ve en içten duygularımızla oralara asıldı.

Bir kez daha sizleri aramızda görmekten büyük sevinç duyuyorum ve bugün ve yarın sizlerle birlikte Türk sınırının dibinde resim geçit töreninde olacağımızdan ötürü de ayrıca büyük mutluluk duyuyorum.”

 

“RUSYA’YI EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDECEĞİZ”

 

“TSESAR KUNİKOF”un komutanı da söz alarak şu ifadelere yer verdi. “Bugün burada bulunmaktan dolayı menun olduğumuzu belirtmek isterim. Biz beraberimizde Rus Donanmasının Bandosunuda getirdik. Umarım Aleksandrupolisli insanlar beğenirler ve bizlere, “yeniden geliniz, geliniz, geliniz” diyeceklerdir. Bizler burada Rusya’yı en iyi şekilde temsil edeceğimiz inanıyoruz.” Dedi.

 

“FAŞİZME KARŞI BİRLİKTE SAVAŞTIK”

 

Rusya’nın Selanik Başkonsolosu Popov da söz alarak şu ifadelere yer verdi. “Ben tarafımdan birzamanlar babamın başlatmış olduğu bu işi tamamlıyorum. Babam 1958-1963 yıllarında Atina’da Büyükelçiydi. 9 ay gibi kısa bir sürede zarfında çalıştık ve şehir planını yaptık bu bir gerçek. İnanıyorum ki başarının sırrı çok basit. Tarihin bugünüyle birleşmesidir. Bugün bir binanın tarihin sağlam temellerine inşa edilmesi güzel bir örnektir. Bu yapının gerçekleşmesinde halklarımızın tabanları yer aldı. İki Belediye başkanı, vatandaşlar, diplomatlar, askerler ve daha da ötesi Kilise ki bu güzel kardeşliğin ilişkisi her iki halkın temelinde ruhani güzellikte ve birliktelikte yatıyor. Tarihi bir gün, çünkü ilk defa modern ve yakın tarihte bir Savaş Gemisi Aleksandrupolis’e (Dedeağaçlı) geliyor. Deniz piyadelerimiz Limana gelirken Atalarının, Rus İmparatorluğu’nun, Ordunun mimarların çizdiği Deniz Feneri’ni gördüler. Yarın bizim Deniz Komandolarımız ile Yunan askerlerinin böyle büyük bir bayramda birlikte resim geçit töreninden geçecek olmaları, halklarımızın ortak bayramından dolayı gerçekten tarihi bir gün olacaktır.

 

Faşizme karşı ilk “OHİ” (Hayır) Yunanlıların 1940 yılındaydı. Bizim Rus “OHİ”si 1941 yılındaydı. Birlikte savaştık. Onun için hem 28 Ekim, hemde 9 Mayıs galibiyet günlerini birlikte anıyoruz ve kutluyoruz. Birlikte çizdiğimiz programı aynen uygulayacağız. En önemlisi bunun devamı olsun. Gerçek bir devamlılık olsun. Yeni planlarımızın gerçekleşeceğinden eminim. Her iki savaşın işbirliğinden sonra artık şimdi herkes kendi yaşamını bir büyük çocuk gibi yaşıyor. Ben Rusya’nın Dışişleri Bakanlığı temsilcisi olarak, Selanik’teki temsilcisi olarak Büyükelçimizinde yardımlarıyla bu işbirliğini devam ettireceğiz. Ortak çalışmalarımız ve sizlerin büyük katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”

 

ANITIN ÇALIŞMALARI BİTTİ

Dedeağaç Mitropolitliği’ne ait Kilise Müzesine ait bahçede yapımı tamamlanan anıt açılışa hazırlandı. Ölen Rus askerlerin anısına yapılan anıt 28 Ekim “OHİ” kutlaması gününde açılacak.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz