29 Ocak 1988 tarihinde Batı Trakya Türk Azınlığı siyasi ve toplumsal baskıya “Hayır” diyerek sokağa çıkmış, Batı Trakya’da Türk azınlık olmadığını iddia eden yönetime karşı “Türk’üz!” sloganı atan binlerce Batı Trakya Türk’ü civar illerden ve köylerden Gümülcine’ye gelerek protesto yürüyüşü gerçekleştirmiştir. Polisin müdahale etmesi ile çıkan olaylar sonucunda bir çok kişi yaralanmış, çok sayıda işyeri de zarar görmüştür. İşte bugün Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Milli Direniş Günü olarak tarihe geçmiştir.
O günün ikinci yıldönümünde yine genç, yaşlı, çocuk olmak üzere Batı Trakya Türkleri yeniden Gümülcine sokaklarına çıkmış 29 Ocak 1988’de yaşanan olayları unutturmamak için protesto gösterisi düzenlemiştir. Yine olaylar yaşanmış, tarih tekerrür etmiştir. Türklere ait iş yerlerine saldırıda bulunulmuş, güvenlik görevlileri ise olayları izlemekle yetinmiştir.
Batı Trakya Türk Azınlığı için 29 Ocak 1988 ve 1990 olayları bir dönüm noktası olmuştur. O tarihten bu yana 29 Ocak Batı Trakya Türkleri tarafından Milli Direniş Günü olarak anılmaktadır.
29 Ocak Milli Direniş Günü, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dayanışma ve birlik içerisinde baskı politikaları karşısında ortak bir tepki göstermesi açısından çok önemlidir. Lozan Barış Antlaşması ile statüsü ve hakları tanımlanmış olan Batı Trakya Türk Azınlığı, hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi karşısında bugün de 29 Ocak ruhu ile güçlü şekilde tepkisini göstermeli, demokrasinin tanımladığı kurallar çerçevesinde hakkını arayama devam etmelidir.
İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Milli Direniş Günü’nün 25. Yılını kutlar, birlik ve beraberlik duygularının egemen olduğu bu önemli günde demokratik mücadelemizin güçlenerek devam edeceğine duyduğumuz inancın tam olduğunu vurgulamak isteriz.
İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu