ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: “Hak verilmez, alınır” düşüncesi ile ulusal azınlıklar için AB çapında bir korunma mekanizması yaratılması adına mücadelemize devam edeceğiz.
Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN), İtalya Güney Tirol Halk Partisi(SVP), Romanya Macarları Demokratik İttifakı(RMDSZ) ve Avrupa Azınlıkları Gençliği(YEN), AB Komisyonu tarafından reddedilen 1 milyon imza kampanyasını mahkemeye taşıdı.
16 Eylül 2013 tarihinde AB Komisyonu Avrupa’daki ulusal azınlıklar için AB düzeyinde bir korunma çerçevesi oluşturulması için ilk adım niteliğindeki, “Azınlık Kurtarma Paketi” isimli 1 milyon imza kampanyası girişimini Komisyon’un yetki alanı dışında olduğu gerekçesi ile reddetmişti. Yapılan hukuksal incelemenin ardından kampanyanın öncüleri AB Komisyonu’nun kararını yargıya taşıma kararı aldı. Lüksemburg’taki AB Adalet Divanı’na taşıdı.
FUEN AB Komisyonu’nun red kararına ilişkin olarak Lüksemburg’taki Genel Mahkeme’ye başvurdu
Genel Mahkeme’ye yapılan başvuruya ilişkin olarak 1 milyon imza kampanyasını AB Komisyonu’na sunan Vatandaş Komitesi’nin Başkanı FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, “Çok dikkatli bir inceleme yaptık. Yapılan değerlendirme neticesinde AB Komisyonu’nun kararının ne resmi gerekçeler ne de girişimin içeriği bakımından doğru olmadığı sonucuna vardık.” dedi.
Batı Trakya Türk azınlığının da partner olarak yer aldığı “1 milyon imza kampanyası”, Avrupa Vatandaş Yılı olan 2013’ün Haziran ayında yapılan FUEN Kongresi’nde resmen başlatılmış, 15 Temmuz 2013’te AB Komisyonu’na sunularak kaydı yapılmıştı. AB Komisyonu ise yasal cevap verme süresinin son gününde, Avrupa’da yaşayan ulusal ve dilsel azınlıkların haklarının korunması için ilk adım oluşturacak girişimi reddetmişti. AB Komisyonu’nun red kararının ardından FUEN AB Komisyonu ile diyalog başlatılması girişimlerinde bulundu, Avrupa Parlamentosu ve FUEN üyeleri ile girişime ilişkin görüşmeler gerçekleştirildi. Detaylı bir hukuksal incelemenin ardından AB Komisyonu’nun red kararına ilişkin olarak hukuksa bir eylemde bulunulmasına karar verildi.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı ve FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habipoğlu, “1 milyon imza kampanyasının AB Komisyonu tarafından yetkisi dışında olduğu gerekçesi ile reddedilmesinin ardında Strazburg’ta ve Brüksel’de siyasiler ve Avrokratlar ile bir dizi toplantı gerçekleştirdik. “Hak verilmez, alınır” düşüncesini savunuyoruz, bu nedenle derin bir hukuksal değerlendirmenin ardından konuyu mahkemeye taşımaya karar verdik. Ulusal azınlıkların haklarının korunması ve garanti altına alınması için AB çapında bir korunma mekanizması yaratılması adına mücadelemize devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.